Minister Bennett roept op tot annexatie van het grootste deel van Judea & Samaria bij Israël

not-for-saleIsraël’s minister voor Opvoeding en voorzitter van de Joods Huispartij Naftali Bennett, heeft op donderdag 6 oktober 2016 opgeroepen om Judea en Samaria te annexeren. Hij deed  zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst in het Internationale Conventie Centrum [ICC] te Jeruzalem ter herinnering aan rabbijn Hanan Porat [1943-2011] die dag op dag vijf jaar geleden is overleden.

Rabbijn Porat was een van de oprichters van Gush Emunim, een organisatie die de Joodse hervestiging aanvoerde in Judea en Samaria na het einde van de Jom Kippoeroorlog van oktober 1973. Lees omtrent Hanan Porat en het Sebastia Akkoord ook hier het artikel op deze blog over de historische bijdrage van Shimon Peres aan de Joodse herbewoning van Judea en Samaria.

In zijn toespraak had Bennett het ook over de Joodse gemeenschap van Amona in Samaria die met verdrijving en afbraak door het IDF wordt bedreigd. Bennett zei:

Naftali Bennett“Wij moeten de droom waarmaken en de droom is dat Judea en Samaria deel zullen zijn van het Land van het soevereine Israël. We moeten nu handelen en we moeten onszelf opofferen voor deze droom. We kunnen niet doorgaan met Israël te markeren als een tactisch doelwit en een Palestijnse staat als strategische doelstelling.

Zoals Hanan al zei, hebben we niet het recht om het land te verdelen. Niet in woorden, niet in daden, niet in een rustige overeenkomsten en niet met stille excuses. Niet door politici, niet door advocaten.

De weg van concessies en van het land te verdelen is mislukt. Wij nemen onze verantwoordelijkheid op. Nooit meer tactische oplossingen – maar strategische regulering. Hanan en zijn vrienden richtten de nederzettingonderneming op – nu is het onze beurt om de nederzettingonderneming te verankeren en te bestendigen. Met dank aan de mensen van Amona zullen we een strategische oplossing leiden voor de gehele nederzettingonderneming.”

Linkse partijen boos
Enkele parlementsleden reageerden furieus op de uitspraken van Naftali Bennett, de voorzitter van de Joods Huispartij (8 op 120 zetels in de Knesset). Onder hen parlementslid Tzipi Livni van de centrumlinkse partij Zionistische Unie (24 op 120 zetels in de Knesset), die tijdens de regeringsperiode van premier Ehud Olmert (2006-2009) zijn vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken was, toen nog beiden leiders van de Kadima partij.

Tzipi LivniIn die hoedanigheid werd Tzipi Livni (plaatje rechts) door de wereld medeverantwoordelijk gehouden voor Operation Cast Lead, Israël’s verdedigingingsoffensief tegen de terreur van Hamas vanuit Gaza tegen Israël (27 december 2008 – 18 januari 2009) waarbij 10 Israëlische soldaten en 3 burgers werden gedood en meer dan 500 gewond. Tevens sneuvelden 1.166 Palestijnen waarvan meer dan de helft militanten waren van verschillende Palestijnse terreurgroepen.

Olmert was in 2007/2008 achter de coulissen in rechtstreekse onderhandeling met PA-president Mahmoud Abbas en had de Palestijnse leider 97 procent van de Judea & Samaria aangeboden alsmede delen van Oud-Jeruzalem. Het vredesplan van Olmert werd net als al de vorige voorstellen door Abbas verworpen. Abbas vond uiteindelijk 97 procent veel te weinig en was tot geen enkel compromis te bewegen.

Gisteravond reageerde Tzipi Livni met te zeggen dat

de droom van Bennett en de minderheid die hij vertegenwoordigt is de nachtmerrie van het hele volk van Israël. Een staat met een Arabische meerderheid, met voortdurend conflict en geweld – dat is de nachtmerrie die wij moeten bekampen. Al de maskers zijn uiteindelijk afgevallen.

Parlementslid Ksenia Svetlova (eveneens van de Zionistische Unie partij) haalde eveneens scherp uit naar minister Bennett en zei:

“Bennett, wanneer u spreekt over ‘jezelf opofferen’ voor de annexatie van Judea en Samaria, wat bedoelt u dan? Meer soldaten en burgers opofferen die naar hun families in doodskisten zullen terugkeren? De Zionistische en de Joodse staat opofferen? U zult nooit uw eigen comfortabele leventje in Raanana opofferen, juist? Het is zo gemakkelijk om een held te spelen en de levens opofferen van andermans kinderen. Het is wel mooi dat u bereid bent om levens op te offeren. Dat is geen Zionisme, dat is onverantwoordelijk messianisme. En wij zullen u nooit toestaan om dat zo te doen.”

Bennett’s annexatieplannen
Overigens zijn de uitspraken van minister Bennett van de Joods Huispartij niet nieuw en veel minder extreem dan zoals ondermeer door de Zionistische Uniepartij wordt beweerd. Indirect verwijst Bennett naar zijn eerdere idee om enkel het C-Gebied in Judea & Samaria te annexeren, dus niét “het hele gebied” voorbij de Groene Lijn, zoals Tzipi Livni hierboven suggereert.

mapwestbankAReeds in december 2012 had Bennett zijn ‘Stability Initiative‘ voorgesteld dat gebaseerd was op zijn 7-Puntenplan van februari 2012 en dat toen heel wat stof deed oplaaien. Op 8 juni 2014 herhaalde Bennett, zijn annexatieplan tijdens een toespraak op de jaarlijkse Herzliya Conferentie. In dat plan legt hij zijn visie uit tot een oplossing van het conflict met de Palestijnen en in het bijzonder de kwestie op de West Bank (Judea & Samaria).

In het kort komt het erop neer dat dit in twee fases zou gebeuren, waarbij in eerste instantie Israël stilaan Area C in Judea en Samaria annexeert, waarover het conform de Oslo Akkoorden van 1993 de controle uitoefent.

Het is in Area C (blauw gekleurd op het kaartje) dat zowat 400.000 Israëliërs leven naast zo’n 70.000 Palestijnse Arabieren. Terwijl anderzijds in de overige gebieden, Area A en Area B (bruin gekleurd),  een ver doorgedreven autonomie zou gecreëerd worden met volledige vrijheid van beweging. Het eerste gebied dat geannexeerd zal worden zou Gush Etzion in Judea zijn.

area-controle

Het tweede deel van het plan zou het Israëlische staatsburgerschap aanbieden aan de 70.000 Pal-Arabieren die wonen in de gebieden die geannexeerd zullen worden, waardoor het huidige aantal van 1,7 miljoen Israëlische Arabieren slechts licht zou toenemen.

“Het wordt tijd dat we creatief denken hoe we hier een betere realititeit kunnen opbouwen voor de inwoners van Israël en voor de Arabieren die wonen in Judea en Samaria. Ze leiden nu al hun eigen levens. Ze hebben een eigen parlement, hun eigen onderwijssysteem, hun eigen bestuur en houden zelfs verkiezingen en dat zal zo blijven doorgaan. Wij hebben geen interesse om hun levens in hun plaats te leiden. Integendeel, we zullen hun infrastructuur nog opwaarderen en zorgen voor aaneensluitend transportnetwerk voor alle inwoners – Joden en Palestijnen – die in Judea en Samaria leven. Het is van belang om eraan te herinneren dat ware vrede van onderaf groeit.”

Tegelijk zouden de waterbronnen van Israël veilig worden gesteld. Zowat de helft van het water van Israël komt uit waterbekkens die op de West Bank liggen. Het water is dan ook één van de belangrijkste bezwaren van Israël tegen Palestijnse soevereiniteit over de hele West Bank. Tevens wil hij verhinderen dat miljoenen nakomelingen van voormalige 1948 Palestijnse vluchtelingen uit de omringende Arabische landen zouden emigreren naar de West Bank, dat gemakkelijk naar een tweede Gaza zou kunnen evolueren.

“En wat zal de wereld van dit voorstel denken?” stelde Bennett hardop de vraag in december 2012 toen hij zijn ‘Stabiliteits Initiatief voor een vredevolleoplossing op de West Bank’ in een brochure presenteerde.

“Het antwoord is simpel. De wereld erkent vandaag niet eens de huidige grenzen van Israël, met inbegrip van de Golan Hoogte en ook niet [het herenigde] Jeruzalem als de hoofdstad van de Joodse staat. Dus moeten ze het Gebied C maar bijschrijven op hun lijst van wrevels tegen Israël. Het komt toch nooit helemaal goed tussen Israël en de wereld.”

Video: The Israel Stability Initiative

Advertenties