Palestijnen van Al Fatah en PFLP in de clinch omwille deelname Abbas aan begrafenis van Shimon Peres

pflp-babeTulkarem, Judea, 22 april 2010. Een Palestijnse feministe tijdens een demonstratie van de marxistische terreurgroep Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) [beeldbron]

Op haar website berichtte het Palestijnse Safa Nieuws Agentschap [*] enkele dagen geleden over gewelddadige confrontaties in Ramallah en Tulkarem in Samaria, als gevolg van een reeks betogingen die gericht waren – pro of contra – de deelname waren van PA-leider Mahmoud Abbas en PLO-vertegewoordiger Saeb Erekat aan de begrafenis van oud-president Shimon Peres op 30 september 2016 .

Onder leiding van de Palestijnse feministe Khalida Jarrar, boegbeeld van de politieke factie van de terreurgroep PFLP (Volksfront voor de Bevrijding van Palestina), was aan de Al-Quds Universiteit van Tulkarem een ongewoon grote groep jonge vrouwen samengestroomd.

De tieners, gekleed in strakke jeansbroeken en hun hoofd – op de ogen na – helemaal omwikkeld met een zwart-wit geruite keffijah (het klassieke Arafatsjaaltje, symbool van het Palestijnse ‘verzet’ tegen Israël), begonnen met stenen en vuurbommen te gooien naar de ordediensten.

Echter, het duurde niet lang vooraleer zij in de clinch raakten met studenten van de rivaliserende Al Fatah factie van PA-leider Mahmoud Abbas. Zij beschuldigden de PFLP vrouwen dat ze soms panikeerden wanneer de Israëliërs de rellen beantwoorden met traangas en van het schreeuwen van pijn wanneer ze door rubberkogels worden geraakt.

Volgens Safa ontstonden de rellen tussen de PFLP en Al Fatah nadat de eersten kritiek hadden geuit op de aanwezigheid van Abbas op de begrafenis van Peres. De Palestijnse veiligheidsdiensten maakten een einde aan de rellen. Volgens berichten van de PFLP werden een aantal vrouwen ook sexueel aangerand. Intussen ging een demonstratie van Al Fatah uit steunbetuiging voor Abbas in Ramallah gewoon verder.

[*] De administratie van Facebook heeft op woensdag 28 september 2016 het account afgesloten van het Palestijnse Safa Nieuws Agentschap. Safa had meer dan 1 miljoen ‘volgers’. De Facebookpagina was eerder voor een maand geschorst voor het plaatsen van aanstootgevende video’s en foto’s. Deze maatregel kadert in het recente beleid van FB om accounts te sluiten die openlijk aanzetten tot (Joden-) haat, geweld en moord. Facebook heeft de voorbije weken talloze accounts om gelijkaardige redenen gesloten.

Khalida Jarrar
Een van de tegenwoordige belangrijkste leiders van de PFLP is de 53-jarige Khalida Jarrar die in Ramallah woont, de officieuze hoofdstad van ‘Palestina’. In Judea & Samaria (aka de West Bank) is de PFLP nà Al Fatah van Abbas, de tweede grootste politieke factie. Als marxiste, feministe en mensenrechtenactiviste zetelt zij sinds de laatste verkiezingen van januari 2006 in het Palestijnse parlement waarin zij het Palestijnse Gevangenen Comité leidt. Zij vertegenwoordigt ‘Palestina’ in de Raad van Europa  en zit in het bestuur van Addameer, een linkse organisatie die opkomt voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen.

Op 2 april 2015 werd Khalida Jarrar voor haar activiteiten opgepakt door Israëlische soldaten en in administratieve detentie opgesloten in de Israëlische HaSharon gevangenis. Haar arrestatie volgde een dag nadat ‘Palestina’ officieel lid werd van Internationaal Hof van Justitie in Den Haag waarvoor Jarrar was uitgekozen om de Palestijnen te vertegenwoordigen. Op 6 december 2015 werd zij tot 15 maanden opsluiting veroordeeld voor haar lidmaatschap aan een terroristische organisatie (PFLP) en het opruien tot haat en geweld.

Op 3 juni 2016 werd Jarrar vrijgelaten. Zij werd opgewacht door het parlementslid Ayman Odeh (plaatje hieronder). Odeh is de voorzitter van de extreemlinkse partij Hadash (de opvolger van de Israëlische Communistische Partij – Maki) en de leider van de huidige Israëlische coalitiepartij Joint Arab List. De Joint List werd gevormd door vier verschillende partijen (oa. Hadash en Balad), waarin zowel Joodse als Arabische Israëliërs zetelen. Bekende figuren die in de Knesset zetelen zijn o.a. Jamal Zahalka, Ayman Odeh, Basel Ghattas en de controversiële Haneen Zoabi. Tijdens de laatste Israëlische parlementsverkiezingen van 17 maart 2015 behaalde de Joint Arab List 13 zetels van de 120 in de Knesset.

khalida_jarrar

Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP)
Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (Popular Front for the Liberation of Palestine /PFLP) werd opgericht door George Habash en Abu Ali Mustafa op 11 december 1967, in samenwerking met twee linkse Palestijnse organisaties. De leiders waren Wadi ‘Haddad (die later verantwoordelijk werd voor terroristische acties) en George Habash, de algemene secretaris. De groep werd oorspronkelijk gesteund door de Egyptische president Gamal Abdul Nasser.

pflp-48Poster nav 48ste verjaardag van de stichting van de marxistische PFLP, 11 december 2015

Het PFLP inspireert zich zich door het marxisme-leninisme en samen met andere linkse Palestijnse organisaties, beweert het te strijden om een arbeiderspartij op te bouwen. Habash bekeek de ‘bevrijding’ van Palestina als een integraal deel van communistische revolutie in de de wereld. De PFLP heeft een extreem gewelddadig verleden en wordt om die reden vermeld op de lijst van verboden terreurorganisaties van zowel de Verenigde Staten als van de Europese Unie, Canada en Australië.

Het PFLP pleit voor de gewapende opstand en pleegt media-gerichte aanvallen, met name de kaping van vliegtuigen, om de Palestijnse zaak onder de publieke aandacht te brengen. Het PFLP kaapte Israëlische vliegtuigen in 1968. Het ontvoerde en bedreigde vier Amerikaanse journalisten in Beiroet in 1981 (twee van de New York Times, een van de Washington Post en een van Newsweek). PFLP-leden zijn steeds terroristische daden blijven plegen door de jaren heen.

In 1971, onder leiding van Habash, nam de organisatie een meer pragmatische lijn. Niettemin was de PFLP het nooit eens om Israël te erkennen en verliet de PLO na de aanvaarding van de “Stage-strategie” (juni 1974), zoals aangenomen werd in Caïro door de Palestijnse Nationale Raad. De PFLP keerde zich tegen de Oslo-akkoorden en is kritisch ten aanzien van de Palestijnse Autoriteit, ondanks het feit dat zij zich later verzoende met Arafat en terugkeerde naar de rangen van de PLO. In mei 2000, nam George Habash ontslag als secretaris-generaal als gevolg van zijn zwakke gezondheid en werd vervangen door Abu Ali Mustafa. Mustafa stuurde de organisatie om de terreur aanslagen te plegen tegen Israël. Hij werd gedood in Ramallah in een gerichte aanval op 21 augustus 2001.

Rehavam Ze'evi0p 3 oktober 2001 werd hij opgevolgd door Ahmad Sa’adat, die  secretaris-generaal werd van de PFLP. Sa’adat regisseerde op 17 oktober 2001 de moord op Rehavam Ze’evi, (plaatje rechts), de Israëlische minister van Toerisme. Onder Israëlische en internationale druk, werd Sa’adat gearresteerd door de Palestijnse Autoriteit. Sa’adat werd als leider van de PFLP op 25 december 2008 door een Israëlisch gerechtshof veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf en zit zijn straf momenteel uit in een Palestijnse gevangenis in Jericho.

De politieke leiding van de PFLP zetelt in de gebieden van de PA en in Syrië. De PFLP heeft net zoals de andere Gazaanse terreurgroepen eveneens een gewapende militaire vleugel, de zogeheten Shaheed Abu Ali Mustafa bataljons aka de Brigades van de Martelaar Abu Ali Mustafa (plaatje hieronder). Deze terreurgroep werd flink uitgedund tijdens de Gaza oorlog in de zomer van 2014 (Operation Protective Edge).

Enkele gemaskerde terroristen van de Abu Ali Mustafa Brigades, het doodseskader van de PFLP, herkenbaar aan hun rode hoofdbanden met witte opdruk en logobrigades

door Brabosh.com