RIP Shimon Peres (4): De grote verzoener en vredesduif die zonder Arabische vrienden het graf werd ingedragen

funeralJeruzalem, vrijdag 30 september 2016. Eén behoorlijk ethische en morele smet op de begrafenis van Shimon Peres: de aanwezigheid van Mahmoud Abbas en Saeb Erekat. De vertegenwoordigers van de bron van Israël’s ellende. Bibi hield het koeltjes, maar zijn vrouw Sara leek net iets té aardig (“zo blij dat hij gekomen was… en of hij snel weer eens op bezoek wilde komen bij hen thuis“) Rechts onder komt Saeb Erekat om het hoekje kijken aka de toponderhandelaar voor de PLO in het vredesproces.

De leider van de Palestijnse Autoriteit Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, lag gisteren behoorlijk onder vuur door zowel zijn politieke factie Al Fatah als door rivaal Hamas in de Gazastrook voor het bijwonen van de begrafenis van Shimon Peres en in het bijzonder voor zijn handdruk met premier Binyamin ‘Bibi’ Netanyahu, berichtte Arutz Sheva.

De Arabische landen hadden besloten om de begrafenis van Peres te boycotten en haakten massaal af. Enkele landen zonden diplomaten van laag regeringsniveau. Uiteindelijk daagden voor Egypte de minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry op en voor Jordanië werd het Jawad Anani, de vice-minister voor Economische Zaken. Egypte en Jordanië zijn de enige Arabische landen die een vredesverdrag met Israël ondertekenden. Turkije zond Feridun Sinirlioğlu, de ondersecretaris van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Marokaanse koning Mohammed VI vaardigde zijn persoonlijke adviseur af, Andre Azulai, die van Joodse origine is.

Reacties uit Oost-Palestina (Judea & Samaria)
In een artikel op Facebook bekritiseerde Al Fatah het besluit van Abbas om de begrafenis bij te wonen maar zij ook dat

“ondanks ons ongenoegen omtrent het bijwonen van de president van Peres’ begrafenis, wéten wij [dat hij net zo’n patriot is zoals wij] en we beschikken niet over alle informatie. We weten dat velen in het Israëlische publiek de retoriek en het beleid van Abu Mazen ter harte hebben genomen, hun solidariteit met ons verklaarden en in de toekomst druk blijven uitoefenen op hun regering.”

Woordvoerder van Al Fatah Munir al-Jaghoub verrechtvaardigde later het besluit van Abbas om de begrafenis bij te wonen en dat om internationale diplomatieke redenen:

“Wij als Palestijnen moeten realiseren dat zijn deelname [aan Peres’ begrafenis] een sterke Palestijnse boodschap van vrede naar de wereld zond, in het bijzonder op een tijdstip dat de internationale gemeenschap haar verantwoordelijke positie monitoort. [Deze boodschap] zou een van de belangrijkste kunnen zijn onder de deelnemende landen.”

Eerder, op donderdag 29 september 2016, een dag voor Peres’ begrafenis, werd de onderstaande cartoon geplaatst op de officiële Facebookpagina van Al-Fatah, de politieke factie van en voorgezeten door Mahmoud Abbas. De man met de zeis leest “alle zonden van Peres” voor en “dat hij voor eeuwig mag branden in de hel” [beeldbron: PMW]

perescartoon

Reacties uit West-Palestina (Gaza)
Hamas daarentegen wond er geen doekjes om. De rivaal van Al Fatah gebruikte Abbas’ openlijke waardering voor Peres om Abu Mazen af te schilderen als “een verrader van zijn volk“.

Nashat Aqtash, die communicatie doceert aan de Universteit van Birzeit nabij Ramallah en Hamas adviseerde tijdens de [laatste] parlementsverkiezingen van 25 januari 2006 die in de Palestijnse gebieden werden gehouden [en door Hamas werden gewonnen], vertelde tegenover Haaretz dat het bijwonen van Abbas aan de begrafenis

“veroorzaakte bij de Palestijnen het gevoel dat hun president hun gevoeligheden niet respecteert. Palestijnen verachten Peres meer dan zij [voormalig Israël’s premier Ariel] Sharon verachten. Sharon mag de Palestijnen dan wel hebben uitgehongerd, maar Peres belegerde hen met zijn zacht uitgesproken retoriek. Dat is nog erger.”

Hamas had op donderdag eveneens Abbas bekritiseerd en zei in een officiële verklaring dat

“de uitdrukking van medeleven [naar aanleiding van het overlijden van] Peres was een belediging tegenover het bloed van de martelaren en het lijden van het Palestijnse volk. De Palestijnse mensen verheugen zich om de dood van de crimineel Shimon Peres.”

In een aparte verklaring van donderdag ll. heeft woordvoerder van Hamas Sami Abu Zuhri Abbas opgeroepen om zijn besluit om Peres’ begrafenis bij te wonen te herroepen, zeggende dat dit andere Arabische leiders zou aanmoedigen om zijn voorbeeld te volgen (echter de Arabische leiders boycotten de begrafenis en bleven weg). Hij noemde Peres een “crimineel” en voegde eraan toe

“Shimon Peres was een van de laatste stichters van de bezetting. Zijn dood markeert het einde van een tijdperk in de geschiedenis van de Israëlische bezetting.”

Met Hamas gelieerde nieuwsuitgaven op Facebook waren razend om het bijwonen van Abbas van Peres’ begrafenis en in het bijzonder om de handruk met Netanyahu, noteerde Haaretz.

abbas-buigtHet in Gaza gevestigde Shehab News Agency plaatste een screenshot van hoe Abbas het hoofd boog tijdens een van de toespraken (plaatje rechts) samen met de hashtag “deelnemen aan de condoleanties voor Peres is verraad”. Dat plaatje circuleert momenteel doorheen de sociale media met sommigen die beweren dat Abbas hier een traan zou wegpinken.

Quds News Network, een andere populaire Facebookpagina, droeg een artikel op aan de negatieve reacties in de Palestijnse Arabische straat omtrent Abbas’ besluit om de de begrafenis in Jeruzalem bij te wonen. Badran Jaber, een leider van het de terreurgroep het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina [PFLP-GC] zei:

“Hij [Shimon Peres] was de nummer één verspreider van de illusie van een compromis dat hij op de markt bracht en ons verkocht. Het resultaat is het bloed van de martelaren, uitbreiding van de nederzettingen en land-onteigeningen [door Israël].”

28 september 2016. De Egyptische website al-Youm as-Sabi droeg een heel artikel op aan Shimon Peres als “de ingenieur van de genocide op de Arabieren” [beeldbron: Haaretz]
peres-haaretz