Amerikaanse senatoren dreigen financiering van PA te stoppen zolang terroristen worden verloond voor hun terreurdaden

abbas-prisonerRamallah, 13-14 augustus 2013. President Mahmoud Abbas omhelst een eerste lichting van 11 voortijdig vrijgelaten terroristen en massamoordenaars in ruil voor niks. 15 anderen werden in Gaza op vrije voeten gesteld. De Palestijnse Autoriteit betaalt de vrijgelatenen bovendien een flinke bonus uit die in bepaalde gevallen kan oplopen tot een eenmalige premie van maar liefst 45.000 euro.

Republikeinse senatoren hebben op woensdag 28 september 2016 een wetsvoorstel ingediend om de hulpfondsen die worden uitgekeerd aan de Palestijnse Autoriteit, op te schorten totdat de minister van Buitenlandse Zaken kan garanderen dat de Palestijnse Autoriteit geen terroristen of hun families beloont die aanslagen pleegden tegen Israëliërs of Amerikanen, aldus een bericht in JTA (Jewish Telegraphic Agency) van woensdag 29 sep. ’16.

taylorDe wet werd in de Amerikaanse senaat ingediend door de Republikeinen Lindsey Graham, Roy Blunt en Dan Coats, en werd genoemd naar de 29-jarige Taylor Force (plaatje rechts), een Amerikaanse student die op 8 maart van dit jaar in Jaffa werd doodgestoken door een Palestijnse terrorist. De dader, de 22-jarige Palestijnse Arabier Bashar Massalha afkomstig uit het Palestijnse vluchtelingenkamp van Qalqiliya, werd tijdens zijn vlucht van de plaats van de misdaad doodgeschoten door de politie.

In een verklaring stelde senator Lindsey Graham de vraag:

“Waarom betaalt de Palestijnse Autoriteit jonge Palestijnen om terreuraanslagen te plegen tegen onschuldige Amerikanen zoals Taylor Force of Israëliërs? De Palestijnen moeten beslissen: veroordelen zij ddeze verschrikkelijke daden of belonen zij die? U kunt geen vredespartner zijn wanneer u mensen teaalt om terreurdaden te bedrijven. De keuze die de Palestijnen moeten maken bepaalt het type partnerschap dat zij zullen hebben met de Amerikanen in de komende jaren.”

Graham’s voorgestelde wetgeving zou alle middelen voor economische hulp weigeren, totdat de Palestijnse Autoriteit kan laten zien dat het maatregelen neemt om een einde te maken aan het geweld tegen Amerikaanse en Israëlische burgers, en dat het publiekelijk het geweld veroordeelt en de vergoedingen worden gestopt. De Verenigde Staten betalen momenteel tussen de 400 miljoen en 500 miljoen dollars jaarlijks aan steun aan de PA. Wat niet wordt vermeld in het wetsvoorstel is de Amerikaanse financiering van de Palestijnse ordehandhavers en politiediensten, waarvan de Israëlische veiligheidsdiensten zeggen dat ze nuttig zijn in de bestrijding van het Palestijnse geweld.

Ondanks toezeggingen in 2014 aan de regering-Obama en Europese regeringen, worden nog steeds hulpfondsen gebruikt om Palestijnse Arabieren die in Israëlische gevangenissen zitten voor hun terreuractiviteiten te betalen. Sommige terroristen die meer dan 30 jaar in een Israëlische gevangenis zijn opgesloten ontvangen bijna 2800 euro per maand, aldus een bericht van Missing Peace.

De PA werd in 2014 gedwongen om het ministerie van Gedetineerdenzaken te sluiten nadat een aantal Westerse donorlanden dreigden om de financiering van de Palestijnse Autoriteit te stoppen. Het enige dat veranderde is dat de Palestijnse Autoriteit thans de hulpfondsen doorsluist naar een nieuw opgerichte afdeling van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Deze afdeling van de PLO zorgt sindsdien en tot op vandaag voor de uitbetaling van de salarissen aan de terroristen.