Een bouwondernemer van de PA komt in Gaza om het leven tijdens ‘arbeidsongeval’ in aanvalstunnel

tunnelTruck

Eén van de grote gebetonneerde tunnels die werden gegraven nà het einde van Operation Protective Edge en die onlangs ontdekt werden door Egyptische soldaten. Het bericht van het bestaan van dergelijke grote tunnels raakte pas op vrijdag 11 maart 2016 bekend. Sommige van deze tunnels zijn wel 3 kilometers lang en zijn zo groot dat er zelfs vrachtwagens door kunnen rijden[!] De tunnels werden geëlektrificeerd en voorzien van verluchtingsinstallaties. Het is onbekend hoeveel Westerse “hulpgoederen” hiervoor werden opgebruikt maar het gaat wellicht om duizenden tonnen cement e.a. bouwmaterialen. [beeldbron: website van Hamas]

Een Arabier van de Palestijnse Autoriteit werd op donderdag 29 september 2016 gedood. Het “arbeidsongeval” vond plaats toen hij aan het werk was in een militaire aanvalstunnel van de Al-Quds Brigades, het moordcommando van de terreurorganisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Het bericht werd bevestigd door het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an News Agency.

ahmed2Volgens Ashraf al-Qidra, een woordvoerder van het Hamas ministerie voor Volksgezondheid, werd de man die om het leven kwam geidentificeerd als de 30-jarige Ahmed Mayyat aka Ahmad Asaad Mayt (plaatje rechts). Drie anderen werden gewond toen in Beit Hanoun in het noorden van de Strook een aanvalstunnel instortte. Ahmed Mayyat was een lokale bouwondernemer die werd ingehuurd door de Islamitische Jihad om een bom in een van de tunnels te verwijderen.

Lokale media berichtten dat Mayyat tevens “als freelancer” werkte voor verscheidene internationale hulporganisaties in Gaza.

Arbeidsongevallen
Dit incident is slechts het laatste van een hele reeks “arbeidsongevallen“, zoals dit eufemistisch wordt uitgedrukt in Palestijnse termen, die zich voordeden in de voornamelijk in het noorden gesitueerde aanvalstunnels en in de smokkeltunnels in het zuiden van de Gazastrook. Die reeks dodelijke ongevallen werd dit jaar ingezet toen alleen al tijdens de eerste tien weken van dit jaar minstens zestien Palestijnen werden gedood en tientallen anderen gewond raakten in vijf verschillende incidenten.

De reeks ongevallen liep nadien verder toen begin april vijf tunnelgravers werden gedood een smokkeltunnel inzakte in Rafah aan de zuidelijke grens met de Egyptische Sinaï. Half juli werden in Khan Younis twee leden van de Islamitische Jihad gedood in twee aparte incidenten waarbij telkens een aanvalstunnel instortte. Vorige maand werden in de wijk Shuja’iyya van Gaza Stad minstens 10 terroristen van de Islamitische Jihad gewond toen een aanvalstunnel instortte die vanuit Gaza naar Israëlisch gebied leidde.

Gazaanse tunnelindustrie
Een ambtenaar van de Israëlische veiligheidsdienst heeft er recent voor gewaarschuwd dat Hamas of één van het dozijn andere Palestijnse terreurgroepen die in Gaza hun stek hebben, doorgaan met het graven van ca. 10 kilometers per maand aan gebetonneerde aanvals- en smokkeltunnels.

Terug in februari waarschuwde het Israëlisch Leger (IDF) dat het erop lijkt dat Hamas haar krachten bundelt in het graven van een centrale aanvalstunnel die diep in Israëlische grondgebied reikt met het doel om legerposten aan te vallen en soldaten of burgers te doden of te ontvoeren om ze eventueel later met Israël om te ruilen voor gevangen terroristen. Naar verluidt zouden momenteel meer dan 1.000 terroristen aan dit grote aanvalsproject aan de slag zijn. De tunnelgravers zouden voor hun arbeid maandelijks 300 tot 400 dollars ontvangen.

Plaatje hieronder: Op woensdag 24 februari 2016 kondigde Iran aan dat het duizenden dollars doneert aan Palestijnse terreur tegen Israël. Niét aan Hamas maar aan de respectievelijke moordcommando’s die de tunnels uitgraven zoals de Al-Qassam Brigades (Hamas) en hieronder een lid van de Al-Quds Brigades (Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), herkenbaar aan zijn zwarte hoofdband met gele opdruk.

PIJ-tunnels3