Bij de 70ste verjaardag van de bomaanslag op het Koning David Hotel in Jeruzalem in 1946

king-david-hotel

Op vrijdag 22 juli was het precies 70 jaar geleden dat de Joodse verzetsorganisatie Irgoen een aanslag uitvoerde tegen het hoofdkwartier van de Britse bezettingsmacht dat gevestigd was in het Koning David Hotel in Jeruzalem [beeldbron: Israel Images]

Op 22 juli 1946 werd met 250 kg TNT, verborgen in melkkannen in de kelder van het luxueuze hotel, een deel van de zuidelijke vleugel van het gebouw opgeblazen. Hierbij kwamen 91 mensen om het leven en werden 46 anderen gewond. Onder de slachtoffers bevonden zich 28 Britten, 17 Palestina Joden, 41 Arabieren en nog enkelen van andere nationaliteiten. De aanslag markeerde het begin van het einde van de Britse bezetting van het Heilig Land en leidde tot het uitroepen van Israël’s onafhankelijkheid op 14 mei 1948.

Het Koning David Hotel was de site van het Britse militaire commando en van de Britse Criminal Investigation Division. De pre-Israël Zionistische paramilitaire groep Irgun Tzvai Leumi (algemeen bekend als Etsel) die de aanslag opeiste, werd destijds geleid door Menachem Begin [1913-1992]. Deze befaamde verzetsleider zal eenendertig jaar later premier van Israël worden en de Joodse Staat leiden van 20 juni 1977 tot 10 oktober 1983.

Twee gebeurtenissen leidden ertoe dat de commandanten van de Irgoen besloten om het Britse militaire hoofdkwartier uit te kiezen als een legitiem doelwit:

♦ Op 29 juni 1946 vielden Britse soldaten het Joodse Agentschap in Jeruzalem binnen en confisceerden grote hoeveelheden documenten. Gelijktijdig werden 2.500 Joodse leiders in heel ‘Palestina’ gearresteerd en opgesloten. Niet alleen waren de documenten van cruciaal belang voor de Joodse bevrijdingsbeweging, maar papieren over de activiteiten van Joodse agenten in Arabische landen werden eveneens aangeslagen en brachten de acties en de agenten ernstig in gevaar. Al deze documenten en belangrijke informatie bevonden zich op dat ogenblik in het Koning David Hotel.

kielce2♦ Nauwelijks een week later raakte in ‘Palestina’ het nieuws bekend van de Kielce pogrom in Polen. De ca. 3 miljoen Joodse Polen die in de nazi-concentratiekampen waren vermoord, hadden het vuur van het antisemitisme ook in het na-oorlogse Polen niet kunnen doven. Integendeel. Op 4 juli 1946 werd in Kielce een bijzonder geweldadige aanval geopend op de resterende 200 Joden die de Holocaust op 24.000 van hun Joodse medeburgers in de stad hadden overleefd. 42 Joden werden vermoord en 40 andere gewond. Deze naoorlogse pogrom joeg nog eens 75.000 overlevende Poolse Joden op de vlucht.

De pogrom instigneerde de Palestijns-Joodse woede tegenover de Britse bezetter omdat die nog steeds de Joodse immigratie naar Palestina aan banden legden.  De Britse regering had namelijk in 1939 het White Paper, uitgegeven waarin de Joodse immigratie werd beperkt tot maximaal 75.000 mensen over de volgende vijf jaren. Dat gebeurde in volle Holocaust periode [!] toen miljoenen Joden op de vlucht sloegen en miljoenen anderen werden afgeslacht in de nazi-concentratiekampen. “Die 42 Joodse mensenlevens hadden wellicht gered kunnen worden indien de poorten naar ‘Palestina’ geopend waren voor de overlevenden van Hitler’s concentratiekampen,” klonk het dan ook terecht bij de Joodse bevrijdingsbeweging in het Britse Mandaat voor Palestina.

Aldus plaatste de Irgoen op 22 juli 1946 enkele bommen in de kelders van het Koning David Hotel. Vooraf werden verschillende waarschuwingen afgegeven die de Britten sommeerden om het gebouw te evacueren omdat er een aanslag op til stond. Echter zij weigerden. Decennialang zullen de Britten blijven ontkennen dat ze vooraf werden gewaarschuwd.

Echter, in 1979, leverde een lid van het Britse parlement het bewijs dat de Irgoen inderdaad een waarschuwing had afgeleverd aan de Britten. Hij overhandigde het getuigenis van een Britse officier die de aanslag had overleefd waarin deze vertelde hoe hij andere officieren in de bar van het Koning David Hotel hoorde grapjes maken over het Zionistische dreigement gericht aan het hoofdkwartier. De officier die de conversatie in de bar had aanhoord verliet onmiddellijk het hotel en overleefde.

Sir John Shaw, chef-secretaris die destijds in een andere deel van het gebouw was tijdens de bomexplosie, werd voordien aangesproken door een politieofficier die hem inlichtte over de waarschuwing “dat de Joden bommen hadden geplaatst in het gebouw“. Shaw antwoordde hem: “I am here to give orders to the Jews, not to take orders from them” en joeg aldus in zijn arrogante stommiteit bijna 100 mensen het graf in.

door Brabosh.com

david-hotelKoning David Hotel, Jeruzalem, 22 juli 1946. Britse soldaten halen slachtoffers vanonder het puin [beeldbron: A Picture a Day]