Verkiezingen in ‘Palestina’ voor onbepaalde tijd opgeschort; Hamas dreigde opnieuw te winnen

free-gazaRamallah, 27 augustus 2014. Palestijnse moslimas betogen in Judea & Samaria tegen de dictatuur en vrouwenonderdrukking van Hamas in de Gazastrook. Een van de vrouwen haalde uit naar Hamas en zei: “Jullie zijn nog erger dan de Joden. Jullie kunnen van de Joden zeggen wat je wilt. Jullie zijn veel veel erger, wat doen jullie hier nog in feite?”

De hoogste rechtbank van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah heeft geadviseerd om de lokale verkiezingen in de Palestijnse gebieden uit te stellen die gepland staan voor 8 oktober 2016. De lokale besturen in West-Palestina (Hamas in Gaza) en in Oost-Palestina (Fatah in Judea & Samaria)  ruziën nog steeds onder elkaar over de modaliteiten en volgens het Palestijnse Centrale Verkiezingen Comité lijkt het weinig waarschijnlijk dat er dit jaar nog verkiezingen zullen gehouden worden als die er al ooit komen. Een definitieve beslissing valt op 3 oktober aanstaande.

De rechtbank had de verkiezingen reeds twee weken gelezen bevroren naar aanleiding van een petitie die werd ingediend door verscheidene Palestijnse advocaten en de vervolging in Judea en  Samaria in antwoord op de ongeldigheidsverklaring van kandidatenlijsten van Fatah in Gaza door rechtbanken van Hamas.

Bovendien klaagde de groep advocaten de onmogelijkheid om te stemmen in ‘Oost-Jeruzalem’. De petitie indieners eisen dat “de Arabieren in ‘Oost-Jeruzalem’ eveneens kunnen deelnemen zelfs indien Israël zich daartegen verzet. Dat niet doen is volgens de indieners een fundamentele schending van de rechten van de Palestijnse Arabische inwoners van oostelijk Jeruzalem.”

Peilingen
Maar er is natuurlijk wel wat meer aan de hand. Verscheidene berichten lijken er op te wijzen dat indien er verkiezingen worden gehouden Hamas zijn rivaal Fatah zal verslaan. Ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit hebben Mahmoud Abbas ervoor gewaarschuwd dat Hamas meer dan waarschijnlijk de verkiezingen zou winnen en dit een aardverschuiving zou veroorzaken in de PA. Zij maanden Abbas dan ook aan om de verkiezingen te annuleren, iets wat klaarblijkelijk op het punt staat om te gebeuren.

peiling-awrad

Die tendens van winst voor Hamas wordt ook bevestigd door een peiling die onlangs werd gehouden en op 24 augustus ’16 werd gepubliceerd door het Arabische Wereld Instituut voor Onderzoek en Ontwikkeling [AWRAD]. Volgens die peiling zouden ca. 60 procent van de PA kiezers deelenemen aan de gemeenteraadsverkiezing.

In Judea en Samaria zou Fatah (de factie van Mahmoud Abbas) 34 procent van de parlementaire zetels krijgen en Hamas 33 procent terwijl 9 procent van de stemmen zou gaan naar onafhankelijke partijen en 4 procent naar andere islamitische organisaties. In Gaza liggen de verhoudingen net andersom. Fatah zou in West-Palestina (Gaza) slechts 32 procent van de stemmen halen en Hamas 37 procent. Linkse organisaties zouden 9 procent van de stemmen halen en 6 procent voo andere islamitische facties. 66 procent van de bevraagden geloven dat de verkiezingen duidelijk en eerlijk zullen verlopen. Slechts 21 procent gelooft dat verkiezingen zullen leiden tot verzoening tussen Fatah en Hamas, terwijl 46 procent zijn overtuigd van het tegenovergestelde.

Dat de radicaal islamitische beweging Hamas nog steeds sterk vertegenwoordigd is in Judea en Samaria werd een tijd geleden bevestigd toen op 22 april 2015 verkiezingen werden gehouden voor de studentenraad aan de Birzeit Universiteit nabij Ramallah, de officieuze hoofdstad van ‘Palestina’. Het Islamitische Wafaa Blok (Hamas) haalde 26 op de 51 zetels binnen. Rivaal Martelaar Yasser Arafat Blok (Al Fatah) van PA-president Mahmoud Abbas, behaalde slechts 19 zetels.

12 jaar dictatuur van Abbas in de PA
De voorlopig laatste parlementaire verkiezingen in de Palestijnse Autoriteit vonden plaats op 25 januari 2006 en werden toen gewonnen door Hamas, zowel op de West Bank als in de Gazastrook. Hamas behaalde 44,45% van de stemmen, wat hen 74 zetels in het PA-parlement opleverde en de partij van Mahmoud Abbas’ Al Fatah behaalde 41,43%  van de stemmen die hen slechts 45 zetels bracht. Aldus werd Hamasleider Ismail Haniyeh de nieuwe premier van ‘Palestina’ (PA).

hamas-isisMahmoud Abbas die na de dood van Yassar Arafat op 5 januari 2005 tot president werd verkozen van de Palestijnse Autoriteit, zou voorlopig president blijven in afwachting van nieuwe presidentsverkiezingen. Echter, Abbas die zijn nederlaag blijkbaar niet kon verwerken en de relatief democratisch verlopen verkiezingsuitslag verwierp, ontbond op 15 juni 2007 het Palestijnse parlement en ontsloeg Hamaspremier Haniyeh.

In zijn plaats stelde hij Salam Fayyat aan als zijn opvolger. Daarop brak in Gaza een regelrechte burgeroorlog uit tussen Al-Fatah en Hamas, die aan meer dan 600 Gazaanse Palestijnen het leven zou kosten en duizenden anderen op de vlucht dreef, voornamelijk naar de Westbank. Op 13 april 2013 nam PA-premier Salam Fayyat ontslag en werd op 2 juni 2013 opgevolgd door Dr. Rami Hamdallah.

Sind de zomer van 2007 is het dus slaande ruzie tussen Hamas en Abbas’ factie Al Fatah en varen Gaza en de West Bank een aparte koers. Arabische leiders zullen de voorbije jaren onder de auspiciën van de Arabische Liga tevergeefs trachten beide rivalen met elkaar te verzoenen. Tot op vandaag blijft Ismail Haniyeh zich de wettig verkozen premier noemen van het Palestijnse volk, niettegenstaande hij door Abbas uit al zijn functies werd ontheven.

door Brabosh.com