Iron Dome antiraketsysteem onderschept twee mortiergranaten aan Syrische grens in Golan

iron-dome02Ook de Palestijnse terreurgroep Hamas zet al jaren met betrekkelijk succes haar eigen Iron Dome anti-raketsysteem in. Het menselijk schild waarvoor bejaarden, vrouwen en kinderen worden opgeofferd voor de goede zaak, werkt prima, volgens Fathi Hammad, een prominente leider van de terreurorganisatie Hamas, die sinds vrijdag 16 september ’16 op de Amerikaanse lijst van “meest gezochte buitenlandse criminelen” prijkt.

Het anti-raketsysteem Iron Dome heeft voor het eerst sinds het in de Golan Hoogtes werd opgesteld met succes twee mortiergranaten onderschept en vernietigd. De intercepties gebeurden naar verluidt succesvol. Het IDF gaat er vanuit dat het om ‘strays’ ging, verdwaalde projectielen dus, van de strijdende partijen in Syrië. Het eerste projectiel werd in de namiddag onderschept en een tweede op zaterdagavond. Er waren geen gewonden en er werd ook geen materiële schade gemeld.

Na het einde van de oorlog tegen Hamas en Co in Gaza in augustus 2014 is het aantal raketten en mortiergranaten dat door de terreurgroepen in Gaza naar Israël wordt afgevuurd aanzienlijk verminderd en werden enkele van de kostbare Iron Dome installaties overgebracht naar de Golan. Pal aan de grens met Israël, wordt er in Syrië hard strijd geleverd tussen ISIS, het rebellenleger en het Syrische leger van president Assad (zie kaartje onderaan). Af en toe vliegen er verdwaalde raketten of mortiergranaten Israël’s grondgebied binnen.

Echter, enkele dagen geleden was een Syrische raket ingeslagen nabij een kibboets, dichtbij de grens van de Golan Hoogtes met Syrië, reeds het vierde incident op rij was op nauwelijks een week tijd. Gelukkig vielen er geen gewonden te betreuren noch materiële schade. Het IDF achtte het noodzakelijk om te reageren en voerde ter afschrikking op dinsdagochtend 13 september ’16 een luchtaanval uit boven Syrisch grondgebied en nam een aantal raketlanceerinstallaties van het Syrische regime van president Assad onder vuur.

door Brabosh.com

Actuele toestand (18 september 2016) aan de grens met Israël (Golan Hoogtes)
map-isis3Donker gekleurd: ISIS (Daesh); Rood gekleurd: het Syrische regeringsleger en geallieerden (Hezbollah, Palestijnse groepen, Iraanse militaire adviseurs enz.); Groen gekleurd: rebellengroepen zoals FSA, Al-Nusra (Al-Qaeda in Syrië) en anderen [beeldbron]

Advertenties