Opnieuw raketaanval vanuit Gaza; Israël’s Joden vrezen toename terreur in Joodse feestmaand van oktober

sderot02Rek met honderden raketresten in het locale museum van Sderot, zuid-Israël, van Palestijnse terreuraanvallen vanuit Gaza die doorheen de jaren op Sderot werden afgevuurd [beeldbron]

Op woensdagavond 14 september vuurden Palestijnse terroristen vanuit de Gazastrook andermaal een raket af naar Israël, de 18de raket die dit jaar op willekeurige burgerdoelwitten in het zuiden van Israël werd afgeschoten. Het projectiel explodeerde op open terrein in het gebied van de Regionale Raad van Eshkol. Gelukkig vielen er geen gewonden en was er ook geen materiële schade. Om een nog onbekende oorzaak heeft het waarschuwingssignaal (het ‘Red Alert’) niet gewerkt.

Korte tijd later zijn enkele jachtbommenwerpers van de Israëlische Luchtmacht (IAF) uitgevlogen en hebben afgelopen nacht in het noorden van de Strook een aantal terroristische infrastructuren gebombardeerd die behoren tot Hamas. Een woordvoerder van het IDF gaf nadien een korte verklaring uit:

“De aanval vond plaats als vergelding voor de beschieting vanuit de lucht die eerder het gebied van de Regionale Raad van Eshkol had getroffen. Het IDF houdt enkel en alleen de terreurorganisatie Hamas verantwoordelijk voor Gaza en zal onverminderd doorgaan om strikt de rust te handhaven in de zuidelijk gelegen gemeenschappen.”

Palestijnse terreurcultuur anno 2016
Ondanks het staakt-het-vuren akkoord – aka hoedna in het Arabisch – dat op 26 augustus 2014 na het laatste conflict (Operation Protective Edge) werd aangegaan, blijft Hamas (of één van het dozijn andere terreurgroepen in Gaza die allen onder haar supervisie staan) sporadisch Israël beschieten met projectielen. Dat gebeurt bij voorkeur op nationale en of religieuze Joodse feestdagen (lees verder) zoals de raketaanslag in juli ook het geval was tijdens de sabbat.

Sinds 1 januari van dit jaar t/m 15 september 2016 werden vanuit Gaza 18 raketten en 19 mortiergranaten afgevuurd naar willekeurige burgerdoelwitten in de Staat Israël. In januari 2016 werden zeven raketten vanuit Gaza afgevuurd. Er was echter geen enkele raketaanval in de maanden februari en april. In maart werden vijf raketten afgevuurd en in mei 2 raketten en bovendien ook nog eens 19 mortiergranaten. In juni opnieuw geen raketten noch mortiergranaten maar werden wel 5 Israëliërs gedood 21 gewond in andere aanslagen. In juli werden 2 raketten afgevuurd naar Sderot waar 1 raket insloeg op een kleuterschool en op 21 augustus was dezelfde stad opnieuw het doelwit van een raketaanval.

Hoewel de meeste raketten betrekkelijk weinig of geen schade veroorzaken (behalve deze op Sderot op 1 juli ’16) , is het psychologisch effect van de terreur enorm. De beschietingen zijn dan ook in de eerste plaats bedoeld om het effect van de islamistische antisemitische terreur jegens de Joden te beklemtonen en het hoofddoel is dan ook om in Israël een klimaat van angst te creëren en het gevoel van onveiligheid onder Israël’s burgerbevolking te bestendigen.

Oktobermaand: een tijd van Joodse feesten en… Palestijnse aanslagen
Met het vallen van de bladeren schieten de Palestijnse jihadisten en andere islamisten (in Israël en elders) weer wakker en dat wakkerschieten mag je gerust letterlijk nemen. Terwijl overal ter wereld de Joden zich opmaken voor de jaarlijks terugkerende (religieuze) feestdagen die elkaar dit jaar (volgens de Joodse kalender) opvolgen in de maand oktober, bereiden de veiligheidsdiensten, leger en politie in Israël zich voor op extra Palestijnse en islamistische aanslagen.

Joden zijn dan traditioneel meer kwetsbaar dan anders omdat ze dikwijls in grote groepen samenkomen om te vieren en in hun feestroes minder aandacht schenken aan hun eigen veiligheid en die van anderen. Het worden dus drukke tijden voor het IDF en andere ordediensten die ten allen tijde (dus ook tijdens de feesten en vieringen) immer paraat staan om uit te rukken.

stab2Echter, de belangrijkste reden waarom islamisten en jihadisten de voorkeur geven om tijdens de Joodse feestdagen hun aanslagen uit te voeren is om de Joden in het hart van hun (religieuze) identeit te treffen en op die Joodse heilige dagen hun intrinsieke Jodenhaat graag nog wat extra kleur willen geven.

Hun islamistische antisemitische strijd richt zich tenslotte tegen het Jodendom an sich, die zich op het internationale forum verbergt achter traditionele Israëlkritiek en -haat en vermeend pro-Palestinisme.

Die belangrijke Joodse feestdagen beginnen over ruim twee weken met Rosj Hasjana aka het Joodse nieuwjaar (3 en 4 oktober), Jom Kipoer (Grote Verzoendag) op 12 oktober, de Soekot aka het Loofhuttenfeest (van 17 t/m 23 oktober) dat wordt afgesloten met Sjemini Atseret (Slotfeest) en Simchat Thora (Vreugde der Wet) op resp. 24 en 25 oktober 2016. Voor en na en tussenin vinden nog andere religieuze vieringen plaats die naarmate van de eigen religiositeit minder of meer aan belang hebben onder de Joden zelves.

door Brabosh.com