Israëlische jachtvliegtuigen hebben doelwitten van Assad op de Golan Hoogtes bestookt

golansoldaatIsraëlische soldaat bewaakt op de Golan Hoogtes de grens met het woelige Syrië

Een Israëlisch jachtvliegtuig heeft deze dinsdagochtend 13 september enkele raketlanceerinstallaties van het Syrische regime van president Assad onder vuur genomen, nadat eerder een Syrische raket over de grens heen was ingeslagen op Israëlisch grondgebied, aldus een bericht van Israel Behind the News van 13 september 2016.

map-isis2Stellingen van ISIS (grijs gekleurd) aan Israël’s grenzen: in het noorden op de Golan Hoogtes en in het zuiden in de Egyptische Sinaï, zomer 2016…

De Syrische raket sloeg in nabij een kibboets, dichtbij de grens van de Golan Hoogtes met Syrië, aldus zei de woordvoerder van het IDF maandag jongsleden, dat reeds het vierde incident op rij was op nauwelijks een week tijd. Gelukkig vielen er geen gewonden te betreuren noch materiële schade.

Het incident vond plaats enkele uren nadat een broos bestand was bereikt tussen de strijdkrachten die in het gebied slag leveren, met uitzondering van het gebied dat bezet wordt door de jihadisten van ISIS (Daesh, aka Islamitische Staat) die gelegerd zijn aan de grens met Israël in de zuidelijke Golan.

Het IDF houdt het Syrische regime van president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor elke vorm van agressie die vanuit Syrië op Israël afkomt. Net zoals het IDF ook Hamas verantwoordelijk houdt wat er vanuit de hele Gazastrook op Israëlisch grondgebied wordt ondernomen, ongeacht wie projectielen, mortierganaten of Qassamraketten op de Joodse staat afvuurt.

Sinds het begin op 11 maart 2011 van de Syrische burgeroorlog landen er sporadisch mortiergranaten aan de Israëlische kant van de grens, echter zonder veel schade te veroorzaken of mensen te verwonden. Israël heeft verscheidene keren teruggeslagen door raketten af te vuren op stellingen van het Syrische Leger van Assad, of van ISIS en andere rebellengroepen zoals het FSA en Al Noesra, de Syrische versie van Al Qaeda.

Eerder op maandag had Eli Malka (plaatje rechts), het hoofd van de Regionale Raad van Golan, de notie verworpen dat de mortiergranaten die explodeerden op Israëlisch grondgebied slechts “spillovers” (verdwaalde projectielen) waren van de Syrische oorlog en hij zei:

eli-malka“Er is geen verschil tussen doelbewust vuren met een spillover (verdwaald projectiel). Die mortiergranaat is dezelfde mortiergranaat die mensenlevens bedreigt. Het is de verantwoordelijkheid van de minister van Defensie en van het IDF om een duidelijke boodschap uit te zenden naar alle betrokken partijen aan de andere kant van de grens dat elke exploderende mortiergranaat zal beschouwd worden als doelgericht vuren naar Israël en het IDF moet dit keihard beantwoorden.”

Volgens een recent rapport van het Syrian Center for Policy Research (SCPR) waren er op dat ogenblik (februari 2016) meer dan 470.000 mensen omgekomen in de burgeroorlog, bijna twee keer zoveel toen anderhalf jaar geleden de dodentol nog op 250.000 stond maar de Verenigde Naties gestopt is met tellen nadat het “de tel was kwijt geraakt”. De levensverwachting in Syrië is sinds het begin van het conflict met veertien jaren gedaald, van 70 jaar naar 56 jaar.

Ook de dreiging van ISIS aan de grenzen van Israël is reëel, zowel in het zuiden in de Egyptische Sinaï als aan de Golan Hoogtes (zie kaartjes boven en onder). Drie maanden geleden, begin juni 2016, hebben Israëlische  gevechtsvliegtuigen voor het eerst stellingen van ISIS bestookt. De luchtaanvallen waren gericht op posities van de Yarmouk Martelaren Brigades, een Syrisch filiaal van ISIS, die een deel van de Syrische grens met Israël op de Golanhoogte controleert. De Israëlische gevechtsvliegtuigen bombardeerden Ain Thakar op ca. 5 kilometer van de grens. Waarschijnlijk kwamen zij in actie omdat ISIS bezig was voorbereidingen te treffen om raketten op Israëlische gemeenschappen op de Golanhoogte af te schieten.

Actuele toestand (13 september 2016) aan de grens met Israël (Golan Hoogtes)
map-isis3Donker gekleurd: ISIS (Daesh); Rood gekleurd: het Syrische regeringsleger en geallieerden (Hezbollah, Palestijnse groepen, Iraanse militaire adviseurs enz.); Groen gekleurd: rebellengroepen zoals FSA, Al-Nusra (Al-Qaeda in Syrië) en anderen [beeldbron]

Advertenties