Christen ‘hulporganisatie’ World Vision sluit kantoor in Gaza nadat uitlekte dat zij Hamasterreur financierde

halabiDe directeur van het World Vision kantoor in de Gazastrook, Mohammad El Halabi, werd op 15 juni 2016 door de Israëlische autoriteiten gearresteerd aan de grensovergang van Erez naar Gaza. Hij wordt verdacht van het doorsluizen van ca. 60 procent van westerse hulpfondsen naar de terreurgroep Hamas om de oorlog tegen Israël te helpen bekostigen [beeldbron: World Vision/Gaza]

De christen hulporganisatie World Vision heeft enkele dagen besloten om haar activiteiten in de Palestijnse gebieden voor onbepaalde tijd stil te leggen, schrijft JTA (Jewish Telegraphic Agency) op maandag 12 september 2016. Eerder was uitgelekt dat een groot deel van de hulpfondsen door haar Palestijnse directeur in Gaza werden doorgesluisd naar de terreurorganisatie Hamas in Gaza, in Judea & Samaria en in Oud-Jeruzalem. World Vison ontkent tot op heden de feiten.

worldDe NGO World Vison heeft op 29 augustus 2016 haar 120 werknemers in Gaza aangeschreven met de mededeling dat ze ontslagen zijn en vraagt hen om alle persoonlijke zaken die ze kregen van WV terug willen geven aan de NGO, dingen zoals mobiele telefoons, arbeidskaarten en computers.

World Vison haalt als reden aan dat al haar bankrekeningen in Jeruzalem werden bevroren door de Israëlische autoriteiten zodat zij niet langer in staat is om geld over te boeken naar Gaza waardoor zij de lonen van haar werknemers niet meer kan uitbetalen. Echter blijkbaar hebben twee van haar grootste sponsers, Duitsland en Australië, hun donaties aan World Vision opgeschort totdat meer duidelijkheid in de zaak komt.

De verklaring van World Vision leest:

“Vanwege de crisis hebben we al onze activiteiten in de Gazastrook geblokkeerd.  Onze bankrekeningen in Jeruzalem zijn bevroren door de (Israëlische) autoriteiten, waardoor we ook geen eventuele transfers naar Gaza kunnen doen. Vanwege deze omstandigheden die buiten de controle van World Vison vallen, kunnen wij uw baan in de huidige fase niet meer behouden omdat we de salarissen of eventuele andere betalingen niet meer kunnen overmaken. Als gevolg van de ernst van de beschuldigingen die Mohammad El Halabi ten laste worden gelegd, heeft World Vision haar operaties in Gaza opgeschort.  We voeren een volledige doorlichting uit met inbegrip van een extern uitgevoerde forensische audit.”

Sponsors haken af
De humanitaire hulpgroep World Vision verloor een maand geleden twee van haar belangrijkste sponsoren, amper een dag nadat het bericht van de fraude werd bekendgemaakt dat World Vision fondsen doorsluisde naar Hamas miltanten en met het geld wapens aankocht, volgens een bericht in de Israëlische krant Haaretz.

Australië: De Australische regeringen heeft haar financiering opgeschort van hulpprojecten in de Palestijnse gebieden die door World Vision Gaza worden gesteund. Over de voorbije drie jaren had Australië meer dan 3,8 miljoen dollars gedoneerd aan World Vision Gaza bestemd voor hulpprojecten in Gaza, aldus de Australische televisiezender ABC. Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt momenteel de zaak in samenwerking met World Vision en de Israëlische autoriteiten:

“[…] de beschuldigingen zijn zeer zorgwekkend. Wij schorten de provisie op van verdere financiering van World Vision voor programma’s in de Palestijnse gebieden totdat het onderzoek is afgerond.”

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het besluit van Australië verwelkomd en maant alle donors aan, die hulpprojecten in de Gazastrook steunen en helpen financieren, om de activiteiten van hun locale (Palestijns-Arabische) medewerkers goed in de gaten te houden.

Duitsland: Ook het Duitse federale ministerie, aka het Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung (BMZ), zei dat het voor onbepaalde tijd de voorziene uitbetaling van 1,66 miljoen dollars (ca. 1,5 miljoen euros) aan de christelijke hulporganisatie World Vision heeft opgeschort. De BMZ raakte in juni betrokken in een project dat boeren ondersteunt in de Gazastrook. Een woordvoerder van BMZ zei in een verklaring:

“[…] dat er tot nader order geen betalingen meer worden uitgevoerd. Indien de beschuldigingen correct blijken, heeft Hamas met opzet de veiligheid van de humanitaire hulp aan haar eigen bevolking in gevaar gebracht.  De Gazastrook steunen is niet mogelijk zonder internationale steun.”

Hamastrol Mohammad El Halabi
De bal kwam aan het rollen toen op 15 juni 2016 Mohammad El Halabi, de directeur van het World Vision kantoor in de Gazastrook, door de Israëlische autoriteiten werd gearresteerd aan de grensovergang van Erez naar Gaza. Sindsdien zit hij in een Israëlische cel op verdenking van de overdracht van humanitaire middelen naar de terroristische organisatie Hamas.

Hij wordt verdacht van het doorsluizen van ca. 60 procent van westerse hulpfondsen naar de terreurgroep Hamas om de oorlog tegen Israël te helpen bekostigen. Volgens de aanklacht heeft de 38-jarige El Halabi misbruik gemaakt van zijn positie binnen de organisatie om systematisch miljoenen dollars hulpfondsen door te sluizen naar de Al Aqsa Brigades, de militaire vleugel van Hamas.

Het geld werd naar verluidt gebruikt om smokkel- en aanvalstunnels te bouwen en voor de aankoop en opslag van munitie, raketten en mortiergranaten. Van elke euro en elke dollar van de gekende humanitaire organisatie World Vision, die ook een afdeling heeft in Nederland, zouden er telkens 60 centen naar de terreur tegen Israël zijn gegaan en dat ruim een decennialang.

door Brabosh.com

Advertenties