Palestijnen presenteren nieuw leerplan: ‘Vrouwen zijn heksen en Tel Aviv is een Arabische stad’

Aan Palestijnse schoolkinderen die vorige week naar school terugkeerden, wordt onderwezen dat vrouwen heksen zijn. Eén afbeelding toont een heks (plaatje hierboven) onder een vers uit de Koran dat luidt: “Ik zoek toevlucht bij Allah tegen Satan, de vervloekte.”

Aan Palestijnse schoolkinderen die vorige week naar school terugkeerden, wordt onderwezen dat vrouwen heksen zijn en Tel Aviv een Arabische stad is. Ze worden ook blootgesteld aan kaarten die het bestaan van Israël negeren. Ondanks alle aanspraken van de Palestijnse Autoriteit (PA) tot het tegendeel, bevorderen de nieuwe schoolboeken nauwelijks iets van vrede en coëxistentie tussen de Palestijnen en Israël.

Het nieuwe schoolleerplan, vorige week gepubliceerd door de PA, kreeg scherpe kritiek van veel Palestijnen die zeggen dat de schoolboeken de vrouwen demoniseren en “feitelijke en historische” fouten bevatten. De controversiële versie van een leerplan voor de klassen 1-4 werd gelanceerd door de PA-premier, Rami Hamdallah, tijdens een ceremonie in Ramallah, aan de vooravond van het begin van het nieuwe schooljaar.

moslima03Binnen enkele uren lieten Palestijnen, met name de vrouwelijke activisten, hun ongenoegen horen over het nieuwe leerplan en verzochten de leiders van de PA dit onmiddellijk te verwijderen. Critici zeggen dat het koppelen van vrouwen aan hekserij zeer respectloos en offensief is tegenover de Palestijnse vrouwen.

“Kinderen in de klassen 1 en 2 worden onderwezen dat vrouwen heksen zijn,” protesteerden ze. “De les waarin ze worden onderwezen is dat de ene helft van de samenleving moslim is, terwijl de andere helft ongelovig is.”

Palestijnse vrouwelijke activisten hebben hun verontwaardiging uitgedrukt over de voorstelling van vrouwen als heksen, en zeggen dat dit de negatieve stereotypering van vrouwen zou consolideren in de ogen van kinderen. “Vrouwen op deze manier behandelen, is schadelijk voor hun imago … en het is een belediging voor hun opoffering,” merkte Lubna Al-Ashkar op.

Zij is van het Women’s Technische Zaken Comité (WATC), een groep die werd opgericht in 1992 om de vrouwen en hun problemen te laten participeren en integreren in de Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen. “Dit is volstrekt onaanvaardbaar, omdat het vrouwen presenteert als de oorzaak van alle geschillen en het kwaad in de Palestijnse samenleving. Toverij en hekserij zijn niet beperkt tot alleen vrouwen, en wij roepen het Ministerie van Onderwijs op deze beeldvorming snel te veranderen.”

Kaartje van ‘Palestina’ in een leerboek, alle Israëlische steden zijn vervangen door Palestijnse

tella


gatestone-logo2Lees hier het hele artikel van Khaled Abu Toameh op The Gatestone Institute in een vertaling van W.J. Jongman en H. Sleijster