Greta Zimmer-Friedman, op iconische foto van V-J-Day (zege op Japan), overleden op 92 jaar

kissing“V-J Day in Times Square” -op 14 augustus 1945 is wellicht één van de meest iconische foto’s van onze tijd; een verpleegster valt in de armen van een matroos en beiden verliezen zich in een gepassioneerde kus op Times Square, New York. [beeldbron: Library of Congress]

De foto werd gemaakt door de gekende fotograaf van Life Magazine Alfred Eisenstaedt op V-J Day (Victory Over Japan Day). Nadat de Amerikanen met een atoombom Hiroshima en Nagasaki compleet verwoestten markeert V-J-Day sindsdien het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog.

Op vrijdag 9 augustus 2016 raakte bekend dat Greta Zimmer-Friedman, de jonge vrouw die op de foto door de matroos werd gezoend, de voorbije nacht overleed.

De Kus op Times Square
Toen het nieuws bekend raakte van de capitulatie van Japan op 14 augustus 1945 liep Greta Zimmer over Times Square en werd zij, in de uitgelaten feestvreugde die in New York was losgebroken, opeens vastgegrepen door een Amerikaanse matroos die haar een pakkende zoen gaf.

Lange tijd was er onzekerheid over wie de twee kussende figuren waren op het plaatje, maar tegenwoordig staat vast dat het ging om de matroos George Mendonsa uit Rhode Island die net twee jaar gediend had op het schip de USS The Sullivans en de Amerikaans Joodse Greta Zimmer-Friedman, een tandartsassistente in New York afkomstig uit Oostenrijk. De matroos was destijds 22 jaar oud en zij was 21.

Greta Zimmer-Friedman, vertelde in 2005 in een interview met het Amerikaanse Veterans History Project, over die bewuste dag toen ze opeens werd vastgegrepen door een matroos:

zimmer“Opeens werd ik vastgegrepen door een matroos. Het leek niet erg op een kus. Het had meer weg van een euforisch moment dat het allemaal voorbij was en hij niet meer terug moest. Later ben ik erachter gekomen dat hij niet terug naar de Stille Oceaan moest waar ze al geweest waren tijdens de oorlog. Ik voelde dat hij erg sterk was. Hij drukte me stevig tegen zich aan. Ik ben niet zeker van de kus. Het was gewoon iemand die feestvierde. Het was geen romantische gebeurtenis.”

Greta Zimmer had de matroos, George Mendonsa, voordien nooit eerder gekend of gezien en de twee zoeners van toen zullen pas 67 jaar later op Times Square verenigd worden. Mendonsa, thans 93 jaar oud, is een gepensioneerde visser die in Rhode Island woont. George, aka ‘The Kissing Sailor‘, zal veel later in een video interview met The American Veteran Center het verhaal achter de iconische foto vertellen.

Holocaust en Israël
Mevrouw Friedman werd geboren als Greta Zimmer op 5 juni 1924 in Wiener Neustadt, een kleine stad in Oostenrijk in de omgeving van de hoofdstad Wenen. Zij was een van vier dochters geboren uit een Joodse familie. Haar vader was Mordechai ‘Max’ Zimmer, die een kledingzaak uitbaatte en haar moeder Ida Zimmer, aldus The New York Times.

Na de annexatie van Oostenrijk (Anschluss Österreichs) op 13 maart 1938 bij het Derde Rijk geleid door de Oostenrijker Adolf Hitler, verslechterde de situatie voor de Joden zienderogen in het door de nazi’s bezette Oostenrijk.

De anti-Joodse Rassenwetten van Neurenberg van 15 september 1935 waren thans ook van kracht geworden in Oostenrijk. Na de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 besloten de ouders van Greta Zimmer om hun kinderen naar het buitenland te sturen om aan vervolging te ontkomen.

paspoortPaspoort van Greta Zimmer in 1939

De toen 15-jarige Greta vertrok in december 1939 samen met twee van haar zusters vanuit Wenen naar de Verenigde Staten. Zij kwam toe in New York City en kon aan de slag als tandartsassistente. Vandaar dat zij op die bewuste 14 augustus 1945 op de straat verscheen in een wit uniform en aanvankelijk als een verpleegster werd aanzien.

Haar andere zuster, Tirza Uzieli-Zimmer (1921-2015), de oudste van de vier zussen, vertrok naar Haïfa in het toekomstige Israël, dat na de Britse verovering op de Turken in 1917 tot 1948 werd bezet door de Britten.

In ‘Palestina’ trad Tirza toe tot de Palmach bij de B+Vav Companies.  De Palmach, opgericht op 15 mei 1941, was een elite strijdmacht van de Haganah, het ondergrondse Joodse leger dat ten tijde van het Britse Mandaat voor Palestina tegen de Britten (en Arabieren) streed. Bij het uitbreken van de Onafhankelijkheidsoorlog op 15 mei 1948 telde de Palmach meer dan 2000 mannen en vrouwen die in drie brigades streden tegen de Arabische invallers. Na de creatie van het IDF (Israëlisch leger) werden de Palmachbrigades ontbonden en gingen zij gedeeltelijk op in het IDF.

Overlijden
De ouders van Greta, Mordechai ‘Max’ & Ida Zimmer, die waren achtergebleven, zouden de hel van de Jodenvervolging niet overleven. Zij werden door de nazi’s eind 1939 in Wenen vermoord tijdens de periode van de Holocaust.

In 1956 huwde Greta met Dr. Mischa Elliot Friedman, een wetenschapper in dienst van het Amerikaanse leger die tijdens WOII een gewone soldaat (G.I.) was. Het koppel kreeg twee kinderen, Joshua Friedman en Mara Berendt-Friedman, die een kunstdiploma behaalde in 1981 en in Fredrick een studio heeft waar ze schildert en zijde bedrukt.

Op donderdag 8 augustus 2016 maakte haar zoon, Joshua Friedman, bekend dat zijn moeder Greta Zimmer-Friedman in een hospitaal in Richmond, Virginia, na een slepende ziekte is overleden aan een bijkomende longontsteking (pneumonie). Ze is 92 jaar oud geworden.

Naast haar kinderen, laat Greta nog één zuster na, Belle Hoffman-Zimmer uit Florida en twee kleinkinderen, Caroline en Michael Friedman, benevens een twintigtal talloze neven, nichten, achterneven en achternichten in de VS, Israël en Zuid-Amerika. Greta Zimmer zal begraven worden op de militaire begraafplaats Arlington National Cemetery naast haar echtgenoot, Misha Friedman,  die eerder in 1998 overleed.

door Brabosh.com

Advertenties