De protesten waren succesvol: Jeruzalem blijft de hoofdstad van Israël – ook voor Tsjechische scholieren

tsjech2

De Israëlische protesten waren succesvol. Het Tsjechische ministerie van Onderwijs heeft zijn eis om in de schoolatlassen Tel Aviv als hoofdstad van Israël aan te geven, ingetrokken. Jeruzalem zal ook voor de Tsjechische scholieren de hoofdstad van Israël blijven.

De Tsjechische minister van Onderwijs, Kateřina Valachová, zei na de beslissing dat de officiële schoolatlas voor het nieuwe schooljaar zou zijn goedgekeurd en dat men geen veranderingen zou eisen tot volgend jaar. Het zou niet de taak van het ministerie van Onderwijs zijn om zich te mengen in politieke discussies en ze zei:

“Volgens de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring is Jeruzalem de hoofdstad van Israël. Als er al veranderingen zouden plaatsvinden, dan zouden we er wellicht aan toevoegen dat er landen zijn die Jeruzalem niet erkennen als hoofdstad van Israël.”

De vorige beslissing, om [webmaster: op aandringen van de “Palestijnse ambassadeur”!] Jeruzalem als hoofdstad van Israël door te strepen, had in Israël een golf van verontwaardiging veroorzaakt. De voorzitter van de partij “Yesh Atid”, Yair Lapid, riep de Israëlische bevolking er toe op om op de officiële Facebook-site van de Tsjechische president bezwaar te maken tegen de beslissing. Ook de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat (foto boven), stuurde een bezwaarschrift aan de Tsjechische minister-president Bohuslav Sobotka.

Na de Tsjechische herroeping zei Barkat:

We staan op de kaart! De waarheid heeft het van de leugen gewonnen. Ik ben blij dat mijn brief aan de Tsjechische minister-president en de andere diplomatieke inspanningen succesvol waren en ik bedank de Tsjechische regering er voor dat zij de juiste beslissing genomen heeft en zich niet heeft laten beïnvloeden door de leugens en de hetze-campagnes van de Palestijnen.”

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken voegt er aan toe:

“het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich sinds drie weken met dit onderwerp beziggehouden en bedankt iedereen die hierbij behulpzaam waren. Er zullen eerst geen wijzigingen in de Tsjechische schoolatlas worden aangebracht. We staan in voortdurend contact met de Tsjechische ministeries van Buitenlandse Zaken en Onderwijs om een schending van de status van Jeruzalem als hoofdstad van Israël te verhinderen.”

door Nai Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 8 september 2016.
bron-logo