Premier Netanjahoe bezweert: ‘Er komt geen etnische zuivering van Joden in Judea en Samaria’

schoolDe Israëlische premier Benjamin Netanyahu bezocht op 1 september 2016, de eerste schooldag in Israël, een Arabisch schooltje in het Israëlisch-Arabische stadje Tamra, gelegen op twintig kilometers ten oosten van Haïfa en Akko (Acre) in het noorden van Israël. In Tamra wonen ca. 27.300 mensen, voor 99,6 procent Arabieren en nauwelijks Joden (2007) [beeldbron: AP Photo/Sebastian Scheiner]

De eis van het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit dat in een toekomstige Palestijnse staat geen Joden mogen wonen is een etnische zuivering, zei premier Netanjahoe in een videoboodschap (onderaan) van vrijdag 9 december 2016, eraan toevoegend dat het concept van een etnische zuivering voor vrede absurd is. De videotoespraak verscheen in het Hebreeuws en in het Engels en werd ook verspreid in een Arabisch ondertitelde versie.

De toespraak van Netanjahoe is de Obama regering duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten die zijn uitspraken “ongepast en nutteloos” bevond. Woordvoerster voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Elizabeth Trudeau verklaarde gisteren tegenover journalisten:

“Wij zijn het uiteraard sterk oneens met de karakterisering dat diegenen die tegen de nederzettingenactiviteit zijn of dit zien als een obstakel voor vrede, dit op de een of andere wijze beschouwen als een etnische zuivering van Joden op de West Bank. Wij geloven dat het gebruik van dit soort terminologie ongepast en nutteloos is. Israëlische woningbouw in Judea en Samaria doet ernsitige vragen rijzen omtrent Israël’s intenties op lange termijn in de West Bank.”

Ahmed MajdalaniOok de Palestijnen hebben gereageerd en gaven impliciet toe dat zij een etnische zuivering beogen voorbij de Groene Lijn. Ahmed Majdalani (plaatje rechts), een adviseur van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit, noemde de opmerkingen van Netanjahoe ‘leugens’ en zei:

“Dit zijn belachelijke beweringen. Het is Netanjahoe die elke dag een etnische zuivering uitvoert in Jeruzalem en in de Palestijnse gebieden door het aankondigen van (nieuwe) woningen in de nederzettingen… De nederzettingen zijn een aanhoudende oorlog.”


Hieronder de bewuste videoboodschap van premier Benjamin Netanjahoe in het Engels en vertaald naar het Nederlands door Brabosh.com.

Netanjahoe op 9 september 2016:

“Ik ben er zeker van dat velen onder jullie de bewering hebben gehoord dat de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria, de West Bank, een obstakel voor de vrede zijn. Die notie heeft mij altijd met verstomming geslagen. Omdat niemand in alle ernst beweert dat de bijna twee miljoen Arabieren die in Israël leven, dat zij een obstakel voor de vrede zijn. Dat is omdat zij dat niet zijn. Integendeel. Israël’s diversiteit bewijst haar openheid en bereidheid voor vrede.

apartheid-abbas2Toch eist het Palestijnse leiderschap tegenwoordig een Palestijnse staat op één voorwaarde: Geen Joden. Er bestaat daarvoor een uitdrukking: Ik noem het etnische zuivering. En die eis is afschuwelijk. Het is zelfs des te afschuwelijker omdat de wereld dit niet afschuwelijk vindt.

Sommige anders verlichte landen promoten zelfs die schande. Stel uzelf de vraag: Zou u een etnische zuivering van uw staat aanvaarden? Een territorium zonder Joden, zonder latino’s, zonder zwarten? Sinds wanneer is onverdraagzaamheid een basis voor vrede?

Op dit ogenblik spelen Joodse schoolkinderen met hun vrienden in zandbakken in Judea en Samaria. Maakt hun aanwezigheid vrede onmogelijk? Ik denk van niet. Ik denk dat wat vrede onmogelijk maakt de onverdraagzaamheid van anderen is. Samenlevingen die alle mensen respecteren zijn diegenen die vrede nastreven.  Gemeenschappen die een etnische zuivering eisen streven geen vrede na.

Ik stel mij een Midden-Oosten voor waar jonge Arabieren en jonge Joden samen studeren, samenwerken, samen leven naast elkaar in vrede. Onze regio heeft meer tolerantie nodig, niet minder. Dus, de volgende keer dat u iemand hoort zeggen dat Joden ergens niet mogen wonen, laat staan in het land van hun voorouders, denk dan een ogenblik aan de implicaties. Etnische zuivering voor vrede is absurd. Het wordt ongeveer tijd dat iemand dit zegt.”

Video: NO JEWS