Vredesproces: Israël verwerpt pre-condities van Mahmoud Abbas, een KGB spion en Holocaustontkenner

dichterParlementslid Avi Dichter (Likoed), voorzitter in de Knesset van het Comité voor Buitenlandse Zaken, heeft op donderdag 8 september 2016 de berichten verwelkomd dat premier Benjamin Netanjahoe en president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas elkaar binnenkort zullen ontmoeten in Moskou in een Russische poging om het vredesproces herop te starten, luidt aldus een bericht in Arutz Sheva van gisteren [beeldbron: Shirley Steinberg].

Tezelfdertijd benadrukte Dichter dat de eisen die door de Palestijnse Autoriteit vooraf worden gesteld als voorwaarden voor deelname van de Palestijnen aan het vredesproces, met name een bouwstop in Judea en Samaria en vrijlating van gevangen Palestijnse terroristen, onaanvaardbaar zijn voor Israël. Mahmoud Abbas eist met name:

1. Israël moet vooraf eerst een bouwstop moet afkondigen in al de nederzettingen voorbij de Groene Lijn; dwz. in Oud-Jeruzalem, de Golan, Judea & Samaria alsook in de neutrale zones van 1948-1967;

mahmoud2. Israël moet tevens de vierde lichting gevangen Palestijnse terroristen vrijlaten; die vrijlating van de 4de en laatste groep van 26 gevangen was normaal voorzien voor 29 maart 2014 als pre-conditie voor deelname van de Palestijnen aan het vorige vredesproces onder leiding van de Amerikaanse minister John Kerry, maar dat vredesproces werd door Mahmoud Abbas voortijdig onmogelijk gemaakt en afgebroken.

“Ik hoop dat er een ontmoeting van komt. Ik verwelkom zeer zeker een dergelijke ontmoeting die toch minstens wat familiariteit, begrip en elementaire communicatie brengt”, zei Dichter en hij voegde eraan toe “Iemand moet geen groot staatsman zijn om te begrijpen dat praten over pre-condities simpelweg niet ernstig is.”

Zijn commentaren volgen op een aankondiging van het Russische ministerie van Buitenlnadse Zaken op donderdag dat Netanjahoe en Abbas hadden ingestemd om elkaar te ontmoeten in Moskou om de finale status gesprekken te hernieuwen. Ondanks de aankondiging werd er tot op heden nog geen datum vastgelegd voor een ontmoeting tussen de twee leiders en het wordt afwachten of de twee nog duidelijk hun bereidheid tot deename zullen uitspreken om de lange draad van onderhandelingen weer op te nemen.

Abbas, agent van de KGB
In zijn verklaringen gaf Dichter ook commentaar op het bericht dat door de Israëlische televisiezender Kanaal 1 werd verspreid en waarin wordt onthuld dat Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, in het verleden had gewerkt als een agent voor de KGB:

“Abu Mazen heeft in de jaren 1980 gestudeerd aan een universiteit in Moskou. U moet zich herinneren dat in de jaren 1980 in de Sovjet-Unie, om het even wie die naar Moskou wilde gaan en naar de universiteit, vooral als hij een Palestijn was, daar een bepaalde prijs voor diende te betalen. In het Arabisch zeggen ze ‘Niets is gratis behalve blindheid en doofheid’. In Moskou kan niemand gratis aan de universiteit studeren. Anderzijds moeten we voorzichtig blijven; ik heb rapporten gezien waarin hij een codenaam kreeg. Dat betekent niet noodzakelijk dat hij een agent was. Er werden soms codenamen gegeven voor het nut van een procedure en zelfs indien hij [de Russen] voorzag van informatie betekent dat nog niet dat hij een agent was.”

Kortom, waar of niet, dat valt af te wachten maar ook “waar rook is, is vuur”. Avi Dichter verwierp tevens de beweringen dat Israël’s politieke leiderschap achter de onthullingen zat dat Abbas een agent voor de KGB was en hij antwoordde: “Dit was informatie  die kwam van academische onderzoekers die deze documenten ontdekten. Het is pijnlijk voor de Palestijnen om dergelijke beschuldigingen te uiten. Het is pure nonsens.”

Vasily MitrochinUit documenten van de uitgeweken Sovjet-Russische Vasily Mitrochin (plaatje rechts), blijkt dat Mahmoud Abbas tijdens de Koude Oorlog onder de codenaam ‘Krotov’ (de mol) sinds 1983 werkte als geheim agent voor de KGB, de Russische geheime dienst. In die periode studeerde Abbas rechten aan de universiteit in Damascus (Syrië) en zetelde in het dagelijks bestuur van Al Fatah. Mitrochin was een voormalige archivaris van de Russische geheime dienst en vluchtte na de val van het IJzeren Gordijn begin jaren 1990 naar Groot-Brittannië en bracht een schat aan informatie met zich mee.

Holocaustontkenner Abbas in Moskou
Begin jaren 1980 studeerde Abbas aan het Russisch Instituut voor Oosterse Studies te Moskou. In 1982 verdedigde hij aan het Instituut zijn doctoraatsthesis, waarin hij de Holocaust minimaliseert en het cijfer van 6 miljoen gedode Joden betwist. In 1984 bracht Mahmoud Abbas zijn beruchte boek uit “Het Andere Gezicht – De geheime contacten tussen Nazisme en Zionisme“, dat gebaseerd is op deze thesis.

Het Andere Gezicht, op de website van AbbasDe eerste uitgave werd gepubliceerd in [de Jordaanse hoofdstad] Amman in 1984, en kwam later uit in twee nieuwe edities, in de Egyptische hoofdstad Caïro in 1997 en in Ramallah op de Westbank in 2011. Het boek wordt nog steeds verkocht in de Arabische landen, en wordt tot op vandaag onderwezen in de [gebieden van] de Palestijnse Autoriteit. Het kan tevens volledig online op het internet worden gelezen op de website van Abbas (boekomslag Arabische editie plaatje rechts.)