Israël peiling: meerderheid kiest voor Clinton maar zegt dat Trump ‘beter voor Israël’ is

denktank

Volgens een peiling ‘Peace Index’ die op woensdag 7 september werd gepubliceerd en uitgevoerd werd door de denktank The Israeli Democracy Institute en de Universiteit van Tel Aviv, geven 43 procent van de Israëlische Joden de voorkeur aan Hillary Clinton als president, vergeleken met slechts 34 procent van de geraadpleegde Israëliërs die voor Donald Trump zouden kiezen.

Echter, wanneer de bevraagden moesten antwoorden op de vraag “Wie van de kandidaten is beter voor Israël?” antwoordden zij precies omgekeerd en verklaarden ruim 38 procent voor Trump te kiezen vergeleken met 33 procent die voor Clinton opteerden. Dertien procent van de Joden die zeggen dat Trump, de Republikeinse kandidaat, beter zou zijn voor Israël willen dat  Clinton president zou worden. Slechts 2 procent van de Joden die zeiden dat Clinton beter zou zijn voor Israël willen Trump als president.

Uit dit alles blijkt dat de (ca. 600 eind augustus) bevraagde Israëlische Joden van weinig pragmatisme getuigen en eerder voor personen kiezen dan voor het partijprogramma waarvoor hun respectievelijke partijen staan, zelfs indien dit schadelijk is voor het eigen land. Blijkbaar is voor sommigen de verpakking belangrijker dan de inhoud. Onbegrijpelijk.

Republikeinen ‘beter voor Israël’
De geschiedenis leert dat van oudsher een Republikeinse president ‘beter voor Israël’ is. Echter, de huidige kandidaat Donald Trump is met zijn controversiële uitspraken een ‘geval apart’. In december 2015 zag de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zich gedwongen om een reis naar Israël te  annuleren om Netanjahoe te ontmoeten nadat de Israëlische premier de voorgestelde ban op moslims door Trump publiekelijk had veroordeeld. In plaats van twitterde Trump dat hij Netanjahoe zou ontmoeten “nadat ik president ben geworden”.

congres2Hoewel, een president regeert nooit alleen want zijn besluiten kunnen altijd gedwarsboomd worden door het Amerikaanse Congres, dat bestaat uit 2 kamers met name de Senaat en de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

President Obama van de Democratische partij moet sinds het begin van zijn 8-jarige legislatuur opboksen tegen een Republikeinse meerderheid in beide kamers van het Congres. Vandaar dat veel van zijn ideeën en voorstellen vroegtijdig werden afgeschoten door het Amerikaanse Congres, zowel in de Senaat als in de Kamer.

Kortom: De presidentsverkiezingen verkiezingen zijn in feite een strijd tussen de twee grote machtsblokken in de V.S., Republikeinen vs Democraten,  eerder dan tussen louter presidentskandidaten. Vandaar dat ongeveer de helft van de Amerikanen in wezen op de Republikeinse partij zal stemmen en de controversiële Donald Trump eerder beschouwen als een ‘noodzakelijk kwaad’ en als ‘een verhikel’ om de Republikeinen kost wat kost aan de macht te krijgen.

 

Advertenties