Pro-Amerikaanse Israëliërs voeren campagne voor de Republikeinen in Judea & Samaria

silenceHet zal velen misschien opgevallen zijn dat premier Benjamin Netanjahoe zich opvallend stilhoudt omtrent de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Terwijl de halve wereldbol in de ban lijkt van de strijd tussen de Republikeinse kandidaat Donald Trump en zijn tegenspeelster de Democratische kandidate Hillary Clinton, blijft het in Israël oorverdovend stil.

Dat wordt ook bevestigd in een artikel in The New York Times van 1 september 2016 (screenshot plaatje hierboven) waarin redacteur Peter Baker schrijft dat “Netanjahoe ongebruikelijk stil is” tijdens deze presidentscampagne. The Times is zeker ‘geen vriend van Israël’ en staat erom bekend om ofwel Netanjahoe frontaal te bashen of zijdelingse sneren te geven en dat is ook nu niet anders.

Netanjahoe onpartijdig?
“Een groot deel van de rest van de wereld wordt geabsorbeerd door de strijd tussen Donald J. Trump en Hillary Clinton, maar het is een kwestie die Netanjahoe niet zal aanraken,” schreef Baker, die Netanjahoe’s ‘geen-commentaar beleid’ een “virtuele zwijgbelofte” noemde die “ongebruikelijk is voor een Israëlische leider die bekend is om zijn zware betrokkenheid in Amerikaanse zaken”.

Zoals bekend heeft het nooit  goed geboterd tussen de huidige president Barack en premier Netanjahoe en dat liet de premier merken toen hij tijdens de presidentsverkiezingen in 2012 de Republikeinse kandidaat en uitdager van Obama, Mitt Romney, naar Jeruzalem haalde en hem openlijk ophemelde. Dat werd in het Obama team ervaren als een poging van Israël om de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden hoewel Netanjahoe dit ontkende.

Maar de tegenwoordige situatie is compleet verschillend van deze in 2012. Vandaar dat Netanjahoe op zondag 31 juli 2016 verklaarde dat “Israël neutraal zal blijven in de Amerikaanse presidentsverkiezingen om elke interventie te vermijden in het voordeel van om het even welke kandidaat”, een bericht dat The New York Times blijkbaar compleet ontgaan is. De premier voegde er aan toe “We presenteren beide kandidaten onze standpunten, maar zullen ons niet bemoeien. We hebben geen enkele reden om ons te bemoeien en het is niet verstandig om in te grijpen.”

Republikeinen ‘beter voor Israël’
De geschiedenis leert dat van oudsher een Republikeinse president ‘beter voor Israël’ is. Echter, de huidige kandidaat Donald Trump is met zijn controversiële uitspraken een ‘geval apart’. In december 2015 zag de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zich gedwongen om een reis naar Israël te  annuleren om Netanjahoe te ontmoeten nadat de Israëlische premier de voorgestelde ban op moslims door Trump publiekelijk had veroordeeld. In plaats van twitterde Trump dat hij Netanjahoe zou ontmoeten “nadat ik president ben geworden”.

congres2Hoewel, een president regeert nooit alleen want zijn besluiten kunnen altijd gedwarsboomd worden door het Amerikaanse Congres, dat bestaat uit 2 kamers met name de Senaat en de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

President Obama van de Democratische partij moet sinds het begin van zijn 8-jarige legislatuur opboksen tegen een Republikeinse meerderheid in beide kamers van het Congres. Vandaar dat veel van zijn ideeën en voorstellen vroegtijdig werden afgeschoten door het Amerikaanse Congres, zowel in de Senaat als in de Kamer.

Kortom: De presidentsverkiezingen verkiezingen zijn in feite een strijd tussen de twee grote machtsblokken in de V.S., Republikeinen vs Democraten,  eerder dan tussen louter presidentskandidaten. Vandaar dat ongeveer de helft van de Amerikanen in wezen op de Republikeinse partij zal stemmen en de controversiële Donald Trump eerder beschouwen als een ‘noodzakelijk kwaad’ en als ‘een verhikel’ om de Republikeinen kost wat kost aan de macht te krijgen.

Republikeinen in Samaria
Ook in Israël wordt dat zo ervaren en verdedigd en wordt openlijk promotie gemaakt voor de verkiezing van de Republikein Donald Trump en dat in het bijzonder in Judea & Samaria. Het is dan ook opmerkelijk dat de Israëltak van de Republikeinse Partij een campagnekantoor heeft geopend in de Israëlische ‘nederzetting’ Karnei Shomron in Samaria, de eerste keer ooit dat een grote Amerikaanse politieke partij besluit om te opereren in Judea en Samaria.

Karnei Shomron in Samaria is een relatief kleine ‘nederzetting’ die in 1977 werd gesticht en zich situeert ten noorden van de veel grotere universiteitsstad Ariel in Samaria. Karnei Shomron telde in 2015 ongeveer 7.500 inwoners, meer info: website en Facebook.

Een signaal van de Amerikaanse Republikeinen dat door Israël niet mis begrepen kan worden en duidelijk aan ander standpunt huldigt inzake het nederderzettingenbeleid dan de huidige Democratische president Obama. De regering Obama kant zich al acht jaar lang ronduit tegen de bouw en of uitbreidingen van de ‘nederzettingen’, zowel in Oud-Jeruzalem als in Judea & Samaria.

peiling2In een opiniepeiling die momenteel loopt op Arutz Sheva lijkt Donald Trump favoriet

In een interview met Arutz Sheva legde Israël’s procureur Marc Zell, een vertegenwoordiger van de Israëlische tak van de Republikeinse presidentskandidaat (GOP) het belang uit van het evenement en wat het betekent voor de 2016 presidentsverkiezingen en de Republikeinse Partij.

Zell begon met op te merken dat presidentskandidaat Donald Trump, samenwerkt met partij activisten en na overleg met Zell, had aangedrongen bij het platform van de GOP’s op een expliciet verzet tegen de verdeling van Jeruzalem en de verwijdering van verwijzingen naar Israël zoals die van een ‘bezetter’ in Judea en Samaria.

Pragmatisme is de teneur
Wijzend op de plannen voor bijkomende kantoren in Gush Etzion en Beitar Illit in de zuidelijk regio Judea, zei Zell dat de veranderingen een enorme prestatie betekenden voor de pro-Israëlische gemeenschap. Zell voegde hij eraan toe dat wanneer gevraagd over de Israëlische bouw in Judea en Samaria, Trump daarop reageerde met te zeggen zegt dat “wanneer Israël kiest om te bouwen dat een interne Israëlische kwestie is en dat de VS niet moeten ingrijpen.”

Marc Zell vervolgde:

“Aldus is wat wij gedaan hebben in Karnei Shomron perfect natuurlijk net zoals dat zal zijn in Gush Etzion en Beitar Illit. Trump noemt hen bij naam en ziet ze. Telkens de Verenigde Staten tussenbeide komt – en we zagen dat binnen de Obama regering die het meest vijandig ooit is tegenover ons – dit geen succes had. Israël is hier en dit is onze zaak. Als wij een overeenkomst kunnen bereiken met de Palestijnen dan is dat prima. Indien dat niet lukt dan moeten WIJ een beslissing nemen en niet de Amerikanen. Zij (de Republikeinen) dicteren ons niet wat we moeten doen. Ik zeg tegen allen die beweren de traditionele wijsheid in pacht te hebben in contrast daarmee: Joodse vestiging in Judea en Samaria is geen obstakel voor vrede, maar precies het tegenovergestelde.”

Met betrekking tot de standpunten van de Republikeinse kandidaat ten aanzien van Israël en de toekomst van Judea en Samaria, benadrukte Zell Trump’s pragmatisme in de confrontatie met de kwestie. In tegenstelling tot de populaire persona door de kandidaat wordt geprojecteerd, beschreef Zell Trump als erg attent en terughoudend. “Het interesseert hem erg bijzonder maar zijn aanpak blijft zeer pragmatisch. Hij wil niet dicteren. Hij luistert. Hij staat bijzonder open voor het Israëlische standpunt, want we zijn bondgenoten van de Verenigde Staten. Dat zei hijzelf ook,” zei Zell.

Terwijl sommige scepticisme twijfels koesteren omtrent Trump’s pro-Israëlische geloofsbrieven, verwijzend naar de steun van andere kandidaten met inbegrip van Hillary Clinton, beweerde Zell dat de meeste Amerikanen die in Israël wonen Trump lijken te steunen:

“Op basis van de reacties die we op het terrein kregen, steunt een overgrote meerderheid van de Amerikanen die we [in Israël] bevroegen, Donald Trump. Niet iedereen is blij met hem of met zijn stijl of zijn manier om zichzelf uit te drukken, maar iedereen begrijpt dat er tussen de Republikeinse Partij, met het stevigste pro-Israël-platform in de geschiedenis, en de Democraten onder Clinton en Tim Kaine, het een verschil is van dag tegen nacht. De Republikeinen houden van Israël terwijl veel Democraten dat niét doen. Als God verhoede, zullen Hillary Clinton en Tim Kaine het maken tot in het Witte Huis, en ik denk dat het niet alleen een voortzetting zal betekenen van de Obama jaren – die de slechtste jaren waren voor Israel – maar het zelfs een nog slechtere situatie zal zijn.”

door Brabosh.com

Marc Zell stuurt de Republiekeinse campagne in Karnei Shomron, Samaria [beeldbron]
zell

Advertenties