Egyptische blokkade van Gaza tegenwoordig strenger en efficienter dan de Israëlische

egypt-wall2De nieuwe zwaarbewakende Egyptische veiligheidszone aan de grens met Gaza op 24 december 2014. Vooraan Egypte, op de achtergrond Rafah in Gaza [beeldbron: JFJFP]

Op zaterdag jl. hebben de Egyptische autoriteiten de grenspost in Rafah tijdelijk geopend om Palestijnse Arabieren om “humanitaire redenen” toe te laten tot Egypte. In het totaal stapten op zondag 593 Gazanen op vier bussen en reden op zondag Egypte binnen. Een aantal ambulances voerden apart zieke en gewonden mensen weg, de tweede dag dat de poort openging, volgens een bericht van het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an News Agency.

Een van de bussen had getracht om reeds op zaterdag naar Egypte te rijden maar moest rechtsomkeer maken van de Eygyptische autoriteiten. Op zondag lukte het dan weer wel, volgens ene verklaring van het Gazaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. In omgekeerde richting bereikten 494 Palestijnse Arabieren Gaza vanuit Egypte terwijl 49 andere Gazanen de doorgang door de Agyptienaren werd ontzegd om onbekende redenen.

Sinds Hamas in januari 2006 de algemeen geaccepteerde vrije verkiezingen had gewonnen, handhaaft Israël een blokkade van Gaza zowel ter zee, te land als in de lucht. De blokkade werd nog aangescherpt toen Hamas in juni 2007 de Palestijnse Autoriteit uit de Gazastrook verdreef (met inbegrip van de top van Al Fatah èn president Mahmoud Abbas). Nadat Hamas een reeks raketten had afgevuurd naar Israël werd Gaza op 17 september 2007 tot “vijandig territorium” verklaard. Overigens werd de door Israël aangekondigde zeeblokkade in werkelijkheid pas van kracht in januari 2009, ruim anderhalf jaar nà de machtsovername door Hamas in de Strook.

Egyptische blokkade van Gaza
Minder bekend is dat ook Egypte simultaan met Israël sinds juni 2007 een blokkade van Gaza handhaaft nadat Hamas alleen de macht had opgeëist. Er werd tevens een Veiligheidsmuur opgetrokken tussen Gaza en Egypte naar analogie van Israël. Hoewel die blokkade toen nauwelijks wat voorstelde en Hamas duizenden smokkeltunnels onder de grens door had gebouwd, die oogluikend door de Eyptische autoriteiten werden getolereerd. Op 30 juni 2012 werd Muhammad Morsi, een adept van de Egyptische Moslim Broederschap, verkozen en was er nauwelijks nog sprake van een blokkade vermits ook Hamas een aparte zijscheut is van diezelfde Broederschap.

Echter, nadat Morsi op 3 juli 2013 werd afgezet en president Abd al-Fattah al-Sisi de macht greep veranderde alles voor Hamas en werd door president Sisi de voorbije drie jaren een scherpe militaire blokkade opgelegd aan de Gazastrook. Die werd tussentijds nog aangescherpt toen in oktober 2014 een terreuraanslag werd gepleegd in de Sinaï waarbij 30 Egyptische sodlaten werden gedood. Egypte beschuldigde Hamas van medeplichtigheid hoewel Hamas ontkent.

Egyptische strijdkrachten vernietigden het grootste deel van de smokkeltunnels van Hamas en zetten andere tunnels onder water waarvoor speciaal zeewater werd opgepompt. Die tunnels waren een bijzonder lucratieve inkomstenbron voor Hamas en werden vooral gebruikt voor de smokkel van luxe goederen en drugs en uiteraard wapens, munitie en springstoffen. De Egyptische autoriteiten creëerden een veiligheidszone aan de grens, aanvankelijk 500 meter breedte maar die momenteel wordt opgetrokken tot 1000 meter. Duizenden burgers werden gedwongen om te verhuizen terwijl hun woningen in het grensgebied werden platgewalst door Egyptische bulldozers. Nergens in het Westen werd hiertegen geprotesteerd, dat doen ze enkel wanneer Israël zoiets doet.

Rafahpoort gesloten
Sinds de aanslag op het Sinaï Schiereiland in oktober 2014 houdt Egypte de grensovergang in Rafah potdicht. Ook elk goederenverkeer wordt door de Egyptische autoriteiten verboden. Af en toe gaan de poorten open om Palestijnen heen en terug te laten gaan om humanitaire redenen.  Het Palestijnse ministerie van Binnelandse Zaken in Gaza onthulde op 17 november 2015 dat de Egyptische autoriteiten de Rafahpoort het voorbije jaar 300 dagen gesloten had gehouden.

Volgens de Hamasregering was dat het slechtste jaar sinds 2009 dat de grensovergang wordt gecontroleerd. Het ministerie zei dat sinds het begin van 2015 (tot eind oktober) de Rafahpoort slechts 21 dagen open was geweest voor Palestijnen om medische redenen en mensen met een buitenlands paspoort door te laten, niettegenstaande dat volgens het Hamasministerie ca. 25.000 Palestijnse “humanitaire gevallen” hun kansen afwachten om naar Egypte af te reizen.

door Brabosh.com

rafah2016Rafah in Gaza aan de grens met Egypte op zaterdag 3 september 2016. Honderden Gazaanse Palestijnen worden met reisbussen getransporteerd naar Egypte [beeldbron: Arab Today]