Turkije zendt tweede schip met hulpgoederen naar Gaza via Israël’s haven van Ashdod

turk-israelPresident Erdogan en premier Netanjahoe weer vrienden voor het leven, voor zolang het duurt

Turkse steun voor Gaza werd vanuit de zuidelijke kust van het land voor de tweede keer naar de Strook verzonden sinds de betrekkingen werden genormaliseerd met het verzoeningsakkoord dat op 28 juni 2016 werd ondertekend tussen Israël en Ankara.

Een Turkse functionaris zei op zaterdag: “Een schip met humanitaire hulp is op weg naar de haven Ashdod in het zuiden van Israël dat op vrijdag Mersin verliet, de tweede grote zending van humanitaire hulp aan Gaza sinds een akkoord werd bereikt,” luidt aldus een bericht op de nieuwssite van Arutz Sheva.

Normalisering Turkije-Israël
De voorbije maand werd het verzoeningsakkoord door beide partijen geratificeerd ter normalisering van de betrekkingen en deze tweede zending is in feite de eerste sinds het akkoord effecteif werd ondertekend. Volgens het verzoeningsakkoord zal Israël een symbolische 20 miljoen dollar betalen om de Turkse slachtoffers te compenseren. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, zei recent dat Turkije en Israël “een van de volgende dagen” zal beginnen met het proces van het uitwisselen van ambassadeurs.

De betrekkingen tussen de voormalige geallieerde naties verslechterden zienderogen toen Erdogan’s partij de AKP aan de macht kwam en werden bijna compleet verbroken toen Israël in 2010 op volle zee een Turks flotilla stopte dat trachtte Israël’s legale blokkade van de Gazastrook te doorbreken en aldus een vrije vaarroute te verkrijgen om Hamas te herbewapenen in haar strijd om de vernietiging van de Joodse staat. Bij Israël’s tegenactie werden 10 Turkse activisten gedood en raakten verschillende Israëlische soldaten gewond.

Turkse hulp voor Gaza
Begin juli zond Turkije 10 truckladingen met onderdelen, voedselpakketten, speelgoed, kinderkleding en schoenen naar Gaza met het schip Lady Leyla onder de Panamese vlag naar Gaza. Het schip legde aan in de Israëlische haven van Asdod, waar de goederen werden gecontroleerd waarna alles verder werd getransportreerd naar de Strook.

Tien vrachtwagenladingen mag dan misschien wel veel lijken, maar is louter peanuts vergeleken met de meer dan 500 vrachtwagens die DAGELIJKS vanuit Israël via de grenspost van Kerem Shalom de Gazastrook binnenrijden en waar helemaal geen publiciteit aan wordt gegeven in de westerse en internationale media. Echter, de Turkse en Palestijnse propagandamachine draait andermaal op volle toeren en dat zullen we geweten hebben.

Net zoals twee maanden geleden gebeurt ook nu weer alles via Ashdod. Deze keer heeft Ankara een gevarieerde zending voor kinderen klaargemaakt waaronder 100 rolstoelen, 1.000 fietsen, 100.000 rugzakken en pakketten schrijfwaren, 300.000 kledingstukken en 350.000 pampers. Daarnaast bevatte de scheepslading ook 1.288 ton bloem, 170 ton rijst, 64 ton suiker en 95 ton plantaardige olie.

“Wij verwachten dat de items zullen verdeeld worden onder de mensen in Gaza vooraleer de islamitische feestdag begint”, zei de ambtenaar. Hiermee verwees hij naar het Offerfeest (Eid Al-Adha) dat dit jaar plaatsheeft van zondag 11 t/m woensdag 14 september 2016.

Islamitische schapenslacht op 9/11
Toevallig vind het Offerfeest, ook het Schapenfeest of Slachtfeest genoemd, dit jaar plaats op 11 september wanneer door moslims over de hele wereld miljoenen schapen, geiten, runderen en zelfs kamelen ‘onverdoofd’ worden gekeeld en waarbij het soms een vreselijk bloederig spektakel wordt. Niet voor gevoelige zielen dus.

palestinian_toys1Populair ‘9/11-speelgoed’ voor Palestijnse kinderen in de Gaza en Ramallah

Het toeval wil dat op die datum het ook precies 15 jaar geleden is dat 9/11  plaatsvond. De islamistische terreurgroep Al Qaeda, destijds geleid door Bin Laden, joeg enkele gekaapte passagiersvliegtuigen doorheen het World Trade Center in New York en een derde vliegtuig dook het Pentagon nabij Washington D.C. binnen. Haast 3000 mensen werden toen gedood.

Voor vele moslims in de Arabische landen en in Iran, met inbegrip van ‘Palestina’, waren die aanslagen toen aanleiding tot uitbundige vieringen. Volgende week zondag op 11 september is het voor vele moslims dubbel feest… 😦

Video: Palestinians Celebrating 9/11 Attack