Abbas eist opnieuw vrijlating van Palestijnse gevangenen als pre-conditie voor heropstart vredesproces

abbas-onderhandelt
Mahmoud Abbas blikt tevreden terug naar de resultaten van zijn deelname aan het vredesproces in 2013. Zo heeft hij maar liefst 78 Palestijnse terroristen en massamoordenaars uit Israëlische gevangenissen gekregen zonder daar ook maar iets voor te hoeven terugdoen. Vrede met Israël is dan ook nooit een optie geweest voor Abbas. Israël heeft zich onder druk van de Amerikanen flink laten ringeloren door deze corrupte Palestijnse schurk.

Er vonden gevorderde gesprekken plaats ter voorbereiding van een bijeenkomst in Moskou waaraan zowel premier Benjamin Netanjahoe als Mahmoud Abbas zouden deelnemen die voorzien is ergens in de herfst van dit jaar, volgens het dagblad Yediot Aharonot (Ynet News).

De krant berichtte op maandag dat zowel de PA als Israëlische ambteneren bevestigd hebben dat de de bijeenkomst zal plaatsvinden in oktober of kort daarna onder de auspiciën van de Russische president Vladimir Poetin. Abbas heeft persoonlijk zijn bereidheid getoond om in principe deel te nemen aan de bijeenkomst in Moskou, bericht aldus The Jewish Press.

Echter, en hier komt de spreekwoordelijke zelfde aap weer uit dezelfde mouw, blijft de PA-president hardnekkig vasthouden aan het principe dat:

1. Israël moet vooraf eerst een bouwstop moet afkondigen in al de nederzettingen voorbij de Groene Lijn (dwz. in Oud-Jeruzalem, de Golan en in Judea & Samaria);

2. Israël moet alsnog de vierde lichting gevangen Palestijnse terroristen vrijlaten; die vrijlating van de 4de en laatste groep van 26 gevangen was normaal voorzien voor 29 maart 2014 als pre-conditie voor deelname van de Palestijnen aan het vredesproces onder leiding van de Amerikaanse minister John Kerry, maar dat vredesproces werd door Mahmoud Abbas voortijdig afgeblazen.

In het totaal had Israël ermee ingestemd om 104 langdurige gevangen Palestijnen van voor het afsluiten van de Oslo Akkoorden (1993-1994) vrij te laten als pre-conditie opdat de Palestijnen zouden toetreden tot nieuwe vredesonderhandelingen die onder druk van de Amerikaanse president Obama en zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry werden hervat op 29 juli 2013 en zouden worden afgesloten op 29 april 2014. Aldus liet Israël drie keer 26 gevangenen vrij (in het totaal 78) waarvan bijna allen meer dan 20 jaren achter de tralies hebben doorgebracht.

Nadat op 13 augustus 2013 de eerste lichting van 26 Palestijnse gevangenen vrijkwam en op 29 oktober 2013 een tweede lichting van 26 Palestijnen volgde, werd op 31 december 2013 de voorlopig laatste en 3de groep van 26 Palestijnse gevangenen vrijgelaten. Telkens werden de vrijgelaten gevangenen door duizenden Palestijnen in Gaza en de Westbank, waar ze persoonlijk werden opgewacht door Mahmoud Abbas, met veel toeters en bellen en feestgejoel, fanfares en feestvieringen verwelkomd.

Normaal zou Israël de vierde en laatste groep Palestijnen op 29 maart 2014 vrijlaten. Echter Israëlische ministers hadden voordien en bij herhaling ervoor gewaarschuwd dat wanneer de Palestijnen er niet mee zouden instemmen om na de voorziene einddatum van 29 april de onderhandelingen te willen verlengen, zij de laatste groep Palestijnse gevangenen niet zullen vrijlaten. Eerder op de maand zei Abbas dat hij de vredesonderhandelingen nà 29 april niet wil verder zetten tenzij Israël nog meer Palestijnse gevangen zou vrijlaten waaronder enkele belangrijke Palestijnse kopstukken.

barghouti02Zo bijvoorbeeld eiste president Abbas thans ook de vrijlating van de thans 57-jarige Palestijnse leider Marwan Barghouti (plaatje rechts), het meesterbrein achter de tweede intifada en organisator van vele moordaanslagen. Barghouti werd in 2002 gearresteerd en zit sindsdien vijf keer levenslange gevangenisstraf uit in een Israëlische gevangenis.

Intussen is gebleken dat de enige reden waarom de Palestijnse Autoriteit instemde om deel te nemen aan vredesonderhandelingen met Israël was om de vrijlating te bekomen van zoveel mogelijk Palestijnse massamoordenaars en terroristen waarvan velen een levenslange gevangenisstraf uitzitten in Israëlische gevangenissen.

Dat bevestigde andermaal Ahmad Assaf, de woordvoerder van Mahmoud Abbas’ partij Al Fatah op de Palestijnse televisie. Assaf legde uit hoe de Palestijnse Autoriteit erin geslaagd is om Israël te chanteren om de gevangenen vrij te laten door te dreigen naar de neveninstellingen van de Verenigde Naties te trekken zoals bijvoorbeeld naar het ICC (Internationaal Strafhof – International Criminal Court -in Den Haag.)

De Palestijnse leider Nabil Shaath had reeds eerder in november en december 2013 uitgelegd dat de werkelijke reden waarom de Palestijnse Autoriteit nog steeds niet was “opgehouden met te onderhandelen” met Israël omdat het eerste doel, met name de vrijlating van de Palestijnse gevangenen, nog niet bereikt was.

“Een ezel stoot zich geen tweede keer aan dezelfde steen,” en nu maar afwachten of Israël gaat volharden in dwaasheid en keer op keer dezelfde fout gaat maken. Met politici ben je nooit zeker welke kant het opgaat en op dat punt lijken alle politici in de wereld sterk op elkaar.

prisoner4Ramallah, West Bank, nacht van 13 op 14 augustus 2013. Ziekelijke foto van een ‘gematigde’ president Mahmoud Abbas die uitbundig de thuiskomst verwelkomt van 11 gevangen Palestijnse terroristen en moordenaars van onschuldige bejaarden, vrouwen en kinderen. Volgens Abbas allemaal stuk voor stuk “verzetshelden” die hier op het podium lachend het overwinningsteken maken. De overige 15 Palestijnse boeven en schurken (van de eerste lichting van 104 toegezegde vrijlatingen) werden door het IDF met de bus afgezet aan de grenspost tussen Israël en de Gazastrook (foto: AP/Majdi Mohammed)