Gepland kabelliftproject naar Oud-Jeruzalem stuit op veel islamitisch verzet

kabelliftVisuele voorstelling van een kabellift naar Oud-Jeruzalem [beeldbron: Arutz Sheva]

Het gemeentebestuur van Jeruzalem heeft een ambitieus plan ontvouwd om een kabellift systeem te bouwen dat bezoekers aan Oud-Jeruzalem naar de Kotel (de Klaagmuur) zal brengen. Burgemeester Nir Barkat, die de stuwende motor is achter dit plan, wil hiermee de druk op het bestaande transport verlichten en zou eveneens een toeristische attractie zijn om de Oude Stad vanuit vogelvlucht te bewonderen.

Het plan voorziet in vier stations waar het bezoekers kan oppikken. De kabellift zou vertrekken aan het Khan theater nabij het oude treinstation, vervolgens stoppen aan de Bron van Shiloh (in Silwan) aan de voet van de Stad van David, dan gaat de rit verder via Opper Silwan naar de Olijfberg (nabij het hotel Intercontinental) en eindigen aan de Leeuwenpoort van Oud-Jeruzalem.

Burgemeester Nir Barkat over het plan:

“De kabellift zal mensen in staat stellen om Oud-Jeruzalem te bezoeken zonder auto of een bus. Wat u hier vandaag ziet is niet hoe Jeruzalem er in de toekomst zal uitzien. Morgen wil ik tien miljoen toeristen naar deze plaatsen brengen, maar zonder een infrastructuur van treinen, kabelliften, een snelle treinverbinding [naar Tel Aviv], hotels en zo verder, zullen wij niet in staat zijn om deze unieke ervaring te smaken. Om mensen van over de hele wereld naar hier te brengen, en om duidelijk te maken wie in deze stad de baas is, moeten wij [meer] infrastructuur creëren.”

Palestijnse moslimraad is tegen
De Opperste Moslim Raad van Jeruzalem heeft de plannen om een kabellift te bouwen meteen verworpen en noemt het project “gevaarlijk”.

Grootmoefti Ikrima SabriHet hoofd van die Raad en voormalige Grootmoefti van Jeruzalem, sjeik Ikrima Sa’id Sabri, beweert dat de geplande kabellift deel uitmaakt van een grotere inspanning “om het Joodse karakter van de stad te cementeren” en noemde het plan een aanslag op de Islamitische Wakf. Hij bestempelde het project als “illegaal”, beweert  dat het project de islamitische begraafplaatsen in de omgeving zou onteren en eist dat het plan onmiddellijk weer wordt afgevoerd.

Ikrima Sabri werd in 1994 door wijlen terroristenleider Yasser Arafat tot Grootmoefti van Jeruzalem benoemd. Hij was bijzonder omstreden omdat hij regelmatig openlijk de Jihad verheerlijkte en opriep tot geweld tegen de Verenigde Staten. Zo ontkende hij dat er zes miljoen stierven tijdens de Holocaust en haalde regelmatig de Protocollen van de Wijzen van Zion aan om zijn meningen te rechtvaardigen. Bij herhaling predikte hij de vernietiging van de Israël en de verdrijving van al de Joden uit zijn ‘Palestina’ [uit heel Israël dus]. In 2006 werd Sabri in zijn functie ontslagen door PA-president Mahmoud Abbas omdat die vond dat Sabri zich teveel met de Palestijnse politiek bemoeide.

Overigens lijkt zijn opvolger als de Grootmoefti van ‘Palestina’, sjeik Mohammed Hoessein, door dezelfde antisemitische koorts gebeten. In een rechtstreekse uitzending op de Palestijnse nationale omroep van 9 januari 2012 citeerde de Grootmoefti rechtstreeks uit de Koran: “O moslim, dienaar van Alllah, er zit een Jood achter mij, kom en dood hem”. Meer recent op zondag 21 augustus 2016 riep hij “het Palestijnse volk” en in het bijzonder de inwoners van Jeruzalem op om te verzamelen rondom de Al Aqsa moskee en deze te beschermen tegen de Joden  “met om het even welke middelen”.

Ook de Al Fatah factie, de Palestijnse partij die voorgezeten wordt door PA-president Mahmoud Abbas, heeft het geplande kabellift project veroordeeld en waarschuwde ervoor dat het “Palestijnse volk nooit de voltooiing zal toestaan” van het kabelliftsysteem.

Raafat AlayanDe woordvoerder voor de Fatah factie in Jeruzalem, Raafat Alayan (plaatje rechts), voegde eraan toe dat eens Israël dit kabelliftproject zal afgewerkt hebben, de Joodse staat een project zal uitdokteren om een verbinding te bouwen tussen Tel Aviv en de islamitische heilige stad Mekka in Saoedi-Arabië.

In september 2015 riep Alayan zijn volgelingen op om zelfmoordacties te plegen tegen de bezetter. Volgens de Palestijnse krant Al-Hayat Al-Jadida van 14 september 2015 zei hij toen letterlijk:

“Alle Palestijnse instellingen en nationale en islamitische facties uit alle gebieden van het thuisland moeten zich melden en naar de conflicthaarden trekken om zich te laten ‘ontploffen’ voor de voeten van de bezetter en zijn assistenten omwille van diens herhaalde acties en aanvallen jegens de Al Aqsa Moskee.”