Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines boycot Israëlische producten

brussels-airlinesDe Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines is gestopt met het aanbieden van Achva Vanilla Halva bars als een snack optie op haar vluchten vanuit Tel Aviv omdat deze geproduceerd worden in een fabriek die gelocaliseerd is op de Westelijke Jordaanoever.

Brussels Airlines nam dit besluit na een klacht van een activist van de Palestine Solidarity Movement (PSM). De activist ontdekte tijdens op zijn vlucht vanuit Ben-Goerion Airport naar Brussel dat de snack werd aangeboden  als dessert en realiseerde zich dat het geproduceerd werd in Israël voorbij de Groene Lijn.

halva-vanilla2Het gaat met name om gekende Israëlische product Vanilla Sesame Halva bar van het Israëlische bedrijf Achva aka Ahdut Factory for Tehina Halva and Sweets, dat gevestigd is in het Barkan Industriepark nabij de stad Ariel in Samaria.

De organisatie PSM legde klacht neer bij Brussels Airlines en schreef in een brief:

“Er zijn veel bedrijven die zich niet bewust zijn van de condities waaronder de producten die zij aankopen worden geproduceerd. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken moet tussenbeide komen en ingrijpen om erover te waken dat er geen handel is met bedrijven die gevestigd zijn in de nederzettingen.”

De officiële reden die wordt opgegeven door de Belgische luchtvaartmaatschappij met betrekking tot het besluit om het Israëlische prduct niet meer aan te bieden is omdat het bewuste product werd geproduceerd in illegaal bezet gebied op de Westelijke Jordaanoever. De woordvoerder van Brussels Airlines antwoordde als volgt:

“Ons bedrijf biedt reizigers een vegetarische optie aan met inbegrip van het dessert. Op de lijn Tel Aviv-Brussel heeft het lokale cateringbedrijf per ongeluk een dessert aangeboden genaamd ‘vanilla halva’ dat niet in overeenstemming is met het voedsel dat wij bij hen hadden besteld. De klant die met de klacht bij ons kwam heeft onder onze aandacht gebracht dat voornoemde dessert een omstreden product is.

Als een bedrijf dat een internationaal publiek bedient dat uit een breed spectrum omvat van achtergronden en culturen, is het onze verantwoordelijkheid om producten aan te bieden die voor iedereen aangenaam zijn en daarom dat we besloten hebben om ons aanbod van desserten te wijzigen.”

In feite lapt Brussels Airlines met haar boycot van dit bepaalde product de richtlijnen aan haar laars van zowel de Belgische regering als deze van de Europese Unie.

label3Het klopt dat het 28-landenblok van de Europese Unie besloten heeft om producten die worden geproduceerd op de Westelijke Jordaanoever apart te etiketteren, zoals bv. het product dat hiernaast werd afgebeeld en het label meekreeg “Grown in: West Bank (Israeli Settlement Produce)”.

Echter, nergens in dat besluit wordt gesproken om het aanbieden of de feitelijke verkoop van dergelijke producten uit de nederzettingen te verbieden. De EU spreekt dan ook nooit over een boycot maar beweert dat zij de consument “behoorlijk wil informeren waar precies een bepaald product werd gemaakt” waarna de consument “zelf mag oordelen om al dan niet tot een aankoop over te gaan.”

Kortom: Brussel Airlines etiketteert niet enkel ‘omstreden’ producten maar gaat heel wat verder door de verkoop ervan categorisch te verbieden. Een rechtstreeks gevolg van de dubbelzinnige houding van de EU (en België) die de verwarring alleen maar heeft vergroot en zoals in dit specifiek geval regelrecht geleid heeft tot een regelrechte boycot van een bepaald product. Vele bedrijven en handelaars gaan dikwijls nog een stap verder en bieden totaal geen Israëlische producten meer aan om eventuele controversie te vermijden.

Yaakov Malach, de eigenaar van de Achva fabriek die het bewust koekje produceert reageerde nogal laconiek op het boycotbericht:

“(Ons bedrijf) is een bonte verzameling van vluchtelingen. Zowel Palestijnen, Israëlische Arabieren, Joden, Samaritanen en kolonisten zijn hier aan de slag. Vrede begint hier, niet bij luchtvaartmaatschappijen. Vrede komt vanuit plaatsen waar mensen schouder aan schouder werken. Dit is werkelijke co-existentie. Wij werken met de meeste luchtvaartmaatscappijen en ik ben gelukkig dat deze [Brussels Airlines] slechts een kleine maatschappij [*] is en dat dit geen sneeuwbalaffect zal creëren.

Overigens is het niet duidelijk dat dit bedrijf de samenwerking met ons zal staken. Enkel omdat een toerist vertelde (dat ze zouden stoppen), betekent niet dat ze zullen stoppen met van ons aan te kopen. Degenen die niet van ons willen kopen zullen leren om rond te komen zonder ons. Ondanks al de boycots in Europa – is het moment dat de consument beslist dat zij het product willen kopen, dat zij het ook zùllen kopen. Het is een feit dat 20% van alles wat we doen wordt geëxporteerd en we exporteren tegen goede prijzen.”

[*] Brussels Airlines is inderdaad maar een kleine luchtvaartmaatschappij, echter, drie jaar geleden besloot ook de Amerikaanse maatschappij Delta Airlines hetzelfde om dezelfde redenen tot een boycot van hetzelfde Israëlische product.

door Brabosh.com