Antwerpen: ‘Vergeten Oorlogskind’ Georges Suchowolski heden overleden

suchRegina Sluszny en wijlen haar echtgenoot Georges Suchowolski bij de voorstelling van het boek ‘Vergeten Oorlogskinderen te Antwerpen, 10 oktober 2012 [beeldbron: John Moussiaux]

Vandaag is tot ons grote verdriet Mr. Georges Suchowolski overleden. Georges is de echtgenoot van Regine Sluszny, de voorzitster van de organisatie ‘Het Ondergedoken Kind’. Regina leefde zelf als kind, tussen 1942 en 1945, ondergedoken bij een niet-Joods gezin.

Georges Suchowolski wordt nog vandaag ter aarde besteld. De Vlaamse Vrienden van Israël betuigen bij deze hun oprechte innige deelneming aan Mevrouw Sluszny en de hele familie, vrienden en kennissen.

Over het boek ‘Vergeten Oorlogskinderen’
Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wonen naar schatting 70.000 Joden in België. Tussen 1942 en 1944 zullen velen van hen via 28 konvooien worden getransporteerd vanuit het SS-Samellager Mechelen (de Dossinkazerne). Anderen konden dankzij de hulp van organisaties en privépersonen onderduiken in de clandestiniteit en ontsnappen aan hun vreselijke lot.

vergVergeten oorlogskinderen is het verhaal van Regina Sluszny en haar (latere) echtgenoot Georges Suchowolski: twee van die ondergedoken Joodse kinderen die gedurende vele jaren geen aandacht hebben gekregen. Zij hadden het immers overleefd, zij hadden ‘geluk’ gehad in vergelijking met diegenen die omkwamen in de concentratie- en vernietigingskampen.

Het duurde tot 1991, met de oprichting van de First International Gathering of Children Hidden During World War II (New York), dat de vergeten kinderen van toen langzamerhand een stem en een gezicht kregen en er een publiek forum ontstond dat het mogelijk maakte de trauma’s te beginnen verwerken.

Ook Regina en Georges hebben er lange jaren van moeizaam zwijgen en pijnlijk verwerken over gedaan om met hun verhaal naar buiten te komen en om (eindelijk) op zoek te gaan naar een verloren identiteit.

Vergeten oorlogskinderen is de neerslag van talrijke ontmoetingen, gesprekken en reflecties, van een dialoog met de auteur die zich met veel empathie heeft verdiept in een verleden dat zijn geheimen soms moeilijk prijsgaf.

boekbespreking van John Moussiaux