In Khan Younis, Gaza wordt eindelijk de ‘verschrikkelijkste Zoo van de wereld’ opgedoekt

zoo09Met het hele gezin een gezellig dagje uit naar de dierentuin in Khan Younis, Gaza, was de afgelopen jaren wel een macabere ervaring geworden. Nadat de dieren in de Gazaanse zoo van honger waren omgekomen, begon de uitbater zijn ‘troeteldieren’ te mummificeren en als attractie in hun kooien ‘live’ aan het publiek te tonen. [Beeldbron: Behind the News]

Een team van buitenlandse dierenartsen is op dinsdag 23 augustus 2016 begonnen met het nemen van maatregelen om de laatste overlevende dieren te evacueren uit een dierentuin in de Gazastrook die internationaal tot “’s werelds ergste zoo” werd gedoopt, berichtte Arutz Sheva gisteren.

Aan de voorzijde van elke kooi van de dierentuin in Khan Younis, stopt telkens één van de dierenartsen en vuurt een verdovend pijltje in apen, vogels, stekelvarkens en de enige tijger in de Gazastrook. Drie buitenlandse dierenartsen en hun medewerkers namen deel aan het zevende en laatste bezoek op dinsdag, zorgvuldig de dieren verdovend voor medische onderzoeken, vooraleer ze de Strook zullen verlaten. De dieren zullen een reeks van ultrasone scans en vaccinaties ondergaan voorafgaande aan het oversteken van de controlepost van Erez in Israël op woensdagochtend.

“De zoo in Khan Yunis is één van de vreselijkste dierentuinen van de wereld,” zei Dr. Amir Khalil, een Australische dierenarts van Egyptisch origine, in een interview vier maanden geleden. “Het is een gevangenis“, vertelde de 51-jarige Khalil, die directeur is van Four Paws, een internationale non-profitorganisatie die zich met de hulp van vrijwilligers bekommert over een 100-tal dieren die verspreid leven in een 3-tal dierentuinen in Gaza, met inbegrip van deze in Khan Younis.

Mohammed Awaida opende in 2007 in Khan Younis, Gaza, de South Jungle Zoo, en investeerde honderdduizenden dollars in de dierentuin. Aanvankelijk lukte het hem wel maar een jaar later stierven vele dieren als gevolg van het offensief van Hamas jegens Israël en eind december 2008  Operation Cast Lead van start ging. Tijdens die drie weken durende gevechten “bleef de zoo onbereikbaar voor mij en stierven vele dieren aan verwaarlozing en honger,” vertelde Awaida.

Blijkbaar kon Awaida geen afscheid nemen van zijn dieren en begon hij zijn rudimentaire kennis van taxidermie (= het opzetten van dieren) met de gestorven dieren in de zoo te prepareren nadat de oorlog in Gaza was begonnen. “Het idee om de dieren te mummificeren kwam bij me op nadat de oorlog in Gaza was begonnen en een aantal dieren zoals de leeuw, de tijger, apen en krokodillen waren gestorven,” vertelde Awaida en vervolgde “dus zijn we wat begonnen rondvragen en leerden we op het Internet hoe we daaraan moesten beginnen.” Met formaldehyde en zagemeel als basisproducten amuseerde Awaida zich met zijn gemummificeerde kadavers.

zoo15aDe laatste overlevende tijger van de zoo van Khan Younis, Gaza

Op een gegeven moment in het verleden waren er meer dan 100 dieren gehuisvest in de dierentuin. Nu blijven er slechts 15 dieren meer over, waaronder een gazelle, pelikanen, evenals apen, stekelvarkens en een tijger (plaatje hierboven). Maar op woensdag zullen ze de weg naar Israël en vervolgens naar Jordanië te nemen. De tijger zal uiteindelijk naar Zuid-Afrika reizen, maar eerst naar Israël worden overgebracht en in een speciale kooi worden gestopt doe aangepast is aan het luchtvervoer.

Daarna zal de dierentuin Khan Younis  definitief de  deuren sluiten. “Ik ben erg verdrietig,” klaagde eigenaar Aweda. “Ik bracht deze dieren uit Libië, Soedan, Egypte en zelfs Zuid-Afrika naar Gaza. Ze gaan nu in de tegenovergestelde richting vanwege de barre omstandigheden van het leven, de zwakke economie en de strenge blokkade.” Alles wat van de dierentuin overblijft zijn de opgevulde kadavers van een aantal van de dieren die stierven van de honger.

De dierentuinen in Gaza zijn het gewend om hun toevlucht te nemen tot het vinden van nogal vreemde manieren om bezoekers te lokken, te midden van het grondgebied waar meerdere ellende heerst.  Zo  toonde de Marah Land Zoo in Gaza City in 2009 enkele witte ezels beschilderd met zwarte strepen om ze op zebras te doen lijken omdat het te duur was om de twee zebra’s te vervangen die eerder waren gestorven van de honger.