Israël voert reeks luchtaanvallen in Gaza na raketbeschieting van Sderot door Hamas & Co

islamic-jihadGemaskerde terroristen van de Al Quds Brigades, het doodseskader van de Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad [PIJ], maken zich op om enkele korte afstandsraketten (type Qassam 3) af te vuren op willekeurige burgerdoelwitten in Israël

De Israëlische luchtmacht [IAF] heeft op zondagavond 21 augustus 2016 ca. 50 luchtaanvallen uitgevoerd jegens terroristische bolwerken van Hamas en andere verwante terreurgroepen in de Gazastrook.

“Er werden ongeveer 50 luchtaanvallen uitgevoerd op twee uur tijd. Er bestaat geen intentie om de situatie verder te escaleren en dat is in feite waar de situatie momenteel om draait,” vertelde een militaire ambtenaar aan The Times of Israel. Naar verluidt werd een waterreservoir in Beit Hanoun beschadigd en tevens een basis van de Al Qassam Brigades (Hamas) nabij Beit Lahiya. Bij al die aanvallen werd slechts één 17-jarige Palestijn gewond.

sderot2De aanval van de IAF gebeurde nadat eerder Palestijnse terroristen op zondagnamiddag 21 augustus ’16 omstreeks 13u45 locale tijd, een raket afschoten richting Israël.

De raket, die werd afgevuurd vanuit Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook, sloeg pal in tussen twee huizen in Sderot, Zuid-Israël. Het heet “een mirakel” dat niemand gewond raakte.

De raketaanslag van afgelopen zondag werd opgeëist door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP-GC) en andere kleine Salafistische terreurgroepen, die banden onderhouden met de Islamitische Jihad (PIJ), op Hamas na de belangrijkste terreurgroep in Gaza. Echter Israël houdt zoals steeds enkel Hamas verantwoordelijk voor alles wat er in Gaza gebeurt of wat er vanuit Gaza tegen Israël wordt ondernomen, vermits Hamas sinds de zomer van 2007 heel alleen Gaza controleert en er geen enkele raket of mortiergranaat de Gaza kan verlaten zonder medeweten of instemming van Hamas.

De vorige raketaanval dateert van juli jongstleden. Op vrijdagavond 1 juli vuurde een terreurgroep vanuit de Gazastrook twee raketten af naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël. Een eerste raket explodeerde in open gebied in de regio van Sha’ar Hanegev die gelukkig geen schade veroorzaakte. Echter een tweede raket sloeg door het dak van een kleuterschool in Sderot. Vanwege de sabbat stond de school gelukkig leeg en waren er geen lichamelijk gewonden, echter de materiële schade was wel aanzienlijk.

Ondanks het staakt-het-vuren akkoord – aka hoedna in het Arabisch – dat op 26 augustus 2014 na het laatste conflict (Operation Protective Edge) werd aangegaan, blijft Hamas (of één van het dozijn andere terreurgroepen in Gaza die allen onder haar supervisie staan) sporadisch Israël beschieten met projectielen. Dat gebeurt bij voorkeur op nationale en of religieuze Joodse feestdagen zoals de raketaanslag in juli ook het geval was tijdens de sabbat.

Sinds 1 januari van dit jaar t/m 21 augustus werden vanuit Gaza 17 raketten en 19 mortiergranaten afgevuurd naar willekeurige burgerdoelwitten in de Staat Israël. In januari 2016 werden zeven raketten vanuit Gaza afgevuurd. Er was echter geen enkele raketaanval in de maanden februari, april en juni. In maart werden vijf raketten afgevuurd en in mei 2 raketten en bovendien ook nog eens 19 mortiergranaten.

Hoewel de meeste raketten betrekkelijk weinig of geen schade veroorzaken, is het psychologisch effect van de terreur enorm. De beschietingen zijn dan ook in de eerste plaats bedoeld om het effect van de islamistische antisemitische terreur jegens de Joden te beklemtonen en het gevoel van angst en onveiligheid onder Israël’s burgerbevolking te bestendigen.

Sderot, zuid-Israël, 1 juli 2016. Hamas vuurt vanuit Gaza raket af die inslaat in een kleuterschool. De materiële schade is aanzienlijk [beeldbron]
sderot3