Andermaal VN schandaal: Organisatie opgelicht door Palestijnse medewerker ten gunste van Hamas

waheedEnkele dagen geleden werd er gemeld dat de leider van het Gaza-bureau van de hulporganisatie “World Vision”, Mohammad El Halabi, een agent van Hamas was. Gisteren werd een nieuw geval bekend. Er werd bekendgemaakt dat een medewerker van de VN-organisatie zijn functie ten gunste van Hamas uitbuitte.

Volgens de berichten werd Waheed Borsh (38 jaar oud, op de foto links) verleden week door de Israëlische veiligheidstroepen gearresteerd. Borsh was werkzaam bij de organisatie UNDP, een ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties, die helpt bij de wederopbouw van in militaire twisten verwoeste huizen. Hij werkte sinds het jaar 2003 bij de organisatie en was verantwoordelijk voor het afbreken en de daaropvolgende nieuwbouw van de verwoeste huizen.

PA corrupt tot op het botHij wordt er van verdacht zijn functie bij de organisatie ten gunste van Hamas uitgebuit te hebben. Zo zou bijvoorbeeld ter beschikking gesteld geld, dat bestemd was voor de wederopbouw van de huizen, ervoor zijn gebruikt om een aanleghaven voor Hamas in de noordelijke Gazastrook te bouwen.

Een vooraanstaand lid van Hamas zou Borsh in het jaar 2014 opdracht hebben gegeven zijn positie bij de UNDP zo te gebruiken dat dit het meeste voordeel voor Hamas zou opleveren. Daarom werden de huizen van Hamas als eerste weer opgebouwd. Dat verklaart waarom veel raketten en andere wapens van Hamas vooral in huizen werden gevonden die met hulp van de VN-organisatie waren gebouwd.

In het verhoor van Borsh werd bekend dat er nog andere Hamas-leden zijn die in verschillende hulporganisaties ten gunste van Hamas werkzaam zijn. Ook waren er aanwijzingen over kampen, stellingen en tunnels, waartoe Borsh tijdens zijn werk in de Gazastrook toegang had.

door Nai Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 10 augustus 2016.
bron-logo