Weerom antisemitisch incident in Rio nadat Israëliër een Egyptische judoka versloeg

isra-eg2Egyptische judoka weigert de hand te drukken van de Israëliër na afloop van de match

Op vrijdag 12 augustus heeft de Israëlische judoka Or Sasson een bronzen medaille gewonnen tijdens de Olympische Spelen in Rio. Hij versloeg in de categorie 100+kg de Cubaan Alex Garcia Mendoza, nadat hij eerder een match voor de halve finale had verloren tegen de regerend wereldkampioen Teddy Riner. Het was de tweede medaille die Israël eerder behaalde nadat op dinsdag Yarden Gerbi brons behaalde.

Sasson’s medaille kwam enkele uren na een incident met de Egyptische judoka Islam el-Shahabi die weigerde de hand te drukken van Shasson nadat hij tijdens de match werd verslagen door de Israëliër. De Egyptenaar werd voor zijn boertig en onsportief gedrag flink uitgefloten en uitgejouwd door het publiek. Het IOC onderzoekt naar verluidt de zaak.

Volgens een recent onderzoek van de ADL
gedraagt 75 % van de Egyptenaren zich antisemitischanti-agypt2

Reeds van in het begin van de Olympische Spelen in Rio zat het fout met moslim Arabieren die het conflict van de Arabische wereld met Israël meenemen naar de Spelen. Zo weigerde het Olympisch team van Libanon in dezelfde bus plaats te nemen als de Israëliërs. De Libanese ploeg zat in de bus waar ook de Israëliërs mee zouden rijden. Echter toen de buschauffeur de deur opende, blokkeerde het hoofd van de Libanese delegatie de toegang voor de Israëliërs. De organisatoren wilden ten alle prijze een internationaal en fysiek incident vermijden en zonden de Israëliërs door naar een volgende bus.

Een dag later gaf de Saoedi-Arabische judoka Joud Fahmy forfait voor haar eerste ronde in het  vrouwenjudo -52 kg tegen judoka Christianne Legentil uit Mauritius om te vermijden dat ze in de volgende ronde zou moeten uitkomen tegen de Israëlische judoka Gili Cohen, die de andere partij had gewonnen.

Ook de Palestijnen doen hun uiteretse best om zich op bijzonder negatieve wijze in de kijker te werken op de Olympische Spelen in Rio, overigens zonder veel succes. Zo beschuldigden Palestijnse ambtenaren Israëk ervan de de levering van uniformen en materiaal vertraagden, iets wat Israël ontkende.

Daarnaast was er de vaudeville rondom van de Palestijnse zwemster al-Atrash Miri, die de Joodse staat ervan beschuldigde dat ze niet kon oefenen in een olympische zwembad omwille van de Israëlische beperkingen. Nochtans hoefde ze enkel maar een papiertje in te vullen om een toelating te verkrijgen en gebruik te maken van de Israëlische faciliteiten. Maar ze weigerde de nodige formaliteiten in te vullen.

De Palestijnse zwemster al-Atrash Miri eindigde uiteindelijk als 62ste van 91 deelneemsters op de 50 meter vrije stijl in een tijd van 28’76” of bijna 5 seconden trager dan de winnares van de reeksen. De Israëlische zwemsters, Shikler Zohar en  Murez Andrea, waren wel meer dan drie seconden sneller dan de Palestijnse zeur maar konden zich niet plaatsen voor de finale die vannacht wordt gezwommen.

Uiteraard is de Israëlische delegatie niet erg gelukkig met de vijandigheid die ze ontmoeten bij de atleten afkomstig uit de moslimnaties. In een verklaring heette de pro-Israëlische groep Stand With Us al deze incidenten antisemitisch en schreef in een brief naar het IOC:

“De Libanese en Saoedische delegaties hebben blijkbaar een verkeerd idee over de Olympische Spelen. In plaats van het evenement te gebruiken om de animositeit te vergeten en vrede te bevorderen tussen de volkeren, hebben zij hun gehersenspoelde geesten meegebracht naar Rio. Jammer genoeg dat zij de goede, vredevolle intenties van de Olympics niet kunnen implementeren en in plaats daarvan deze gebruiken als een forum om haat te verspreiden en het voortdurende verwerpen van vrede.”

we-stand-with-israel

door Brabosh.com