Israëlische judoka Yarden Gerbi behaalt brons op de Olympische Spelen in Rio

yarden

Rio de Janeiro, 9 augustus 2016. De 27-jarige Israëlische judoka Yarden Gerbi heeft op de Olympische Spelen een bronzen medaille gewonnen, de eerste medaille voor Israël op het tornooi.

Yarden Gerbi bracht tevens de eerste Israëlische Olympische medaille in acht jaren naar huis sinds windsurfer Shahar Tzuberi een bronzen medaille won op de Spelen in Peking in 2008 en slechts de tweede Israëlische vrouw ooit die een medaille won op de OS.

gerbi-ceremonyGerbi stond op het erepodium samen met de Nederlandse Anicka Van Emden die in dezelfde categorie eveneens brons behaalde, de tweede medaille voor het Nederlandse team.

Gerbi versloeg de Japanse Miku Tashiru in de herkansingen waardoor ze de 3de plaats veroverde in de cateorie vrouwen -63 kg. Zij kreeg meteen een telefoontje met gelukwensen van de Israëlische president Reuven Rivlin, die haar een “kampioen” noemde en zei “vandaag ben je onze held”.

Plaatje hieronder: Een dag eerder behaalde de Georgische judoka Lasha Shavdatuashvili (3de van links) samen met de Belgische Dirk Van Tichelt (4de van links) in dezelfde categorie mannen -73 kg, een bronzen medaille. Dat was de eerste medaille die Georgië won en de tweede medaille voor België nadat eerder Greg Van Avermaet de gouden medaille had gewonnen in de wegrit voor wielrennen.

Lasha+Shavdatuashvili

Opmerking: Zoals ik hier reeds uitlegde volg ik al van kindsbeen de Olympische Spelen en de laatste jaren in het bijzonder de prestaties van vier landen. Eerst en vooral van de Belgen, als pro-Israëlactivist de prestataties van de Israëliërs, ook de Nederlanders vermits zij mijn belangrijkste doelpubliek zijn en tevens de prestaties van de Georgiërs omdat ik nauwe banden onderhoud met dat land en ruim achttien jaar geleden gehuwd ben met een Georgische ‘vluchtelinge’ die in 2002 de Belgische nationaliteit verwierf.