Waarom Palestijnen liever voor Israëliërs werken

nederzetpalAls de Joden zulke bloeddorstige haters van Arabieren zijn, waarom geven Palestijnse Arabieren er dan de voorkeur aan om voor ze te werken?

De Palestijnse televisie zond onlangs een programma uit met de naam “Aangelegenheden van de arbeiders”, waarin Palestijnse arbeiders geïnterviewd werden. Zij bevestigden dat zowel de lonen als de arbeidsomstandigheden bij Israëlische werkgevers beduidend beter zouden zijn dan bij hun eigen mensen.

Qassem Abu Hadwan, een arbeider uit Hebron vertelde:

“De ontbrekende controle door Palestijnse werkgevers en hun uitbuiting van de arbeiders is de reden dat de mensen er de voorkeur aan geven naar Israël te gaan om daar te bouwen en te werken. “De arbeiders moeten naar Israël gaan, omdat niemand van de Palestijnse autoriteit hen betaalt waar ze recht op hebben.”

En inderdaad, een publicatie van het Palestijnse Bureau voor de Statistiek laat zien dat het gemiddelde dagloon voor een arbeider in de zogenaamde “Westbank” 94,10 Israëlische sjekel en in de Gazastrook 61,90 sjekel bedraagt, terwijl arbeiders in Israël in de joodse “nederzettingen” gemiddeld 198,90 sjekel per dag verdienen.

De Israëlisch-Arabische advocaat van een hotline voor arbeiders, Khaled Dukhi, verklaarde dat de situatie voor Palestijnse vrouwen op de arbeidsmarkt nog slechter zou zijn, omdat zij schandalig hoge bijdrages aan “tussenhandelaren” zouden moeten betalen. “De Palestijnse werkgever pakt 50%, 60% en zelfs 70% van hun loon. De tussenhandelaar steelt twee derde deel van hun loon”, zei Dukhi.

Op dit moment zijn er 120.000 Palestijnse arbeiders die legaal in Israël en de joodse “nederzettingen” werken. Duizenden proberen een arbeidsvergunning te krijgen of proberen illegaal naar Israël te komen. Je kunt je heel moeilijk voorstellen hoe een onafhankelijke Palestijnse staat kan overleven als slechts zo´n klein deel van de Palestijnse arbeiders daar wil werken.

door Nai Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 7 augustus 2016.
bron-logo