Tijdens Olympische Spelen draait Palestijnse oorlogspropagandamachine op volle toeren

PallywoodOok tijdens deze Olympische Spelen draait de Palestijnse propagandamachine op volle toeren. De ene medialeugen na de andere wordt verspreid met de verdacht overvlijtige hulp van de internationale persagentschappen, de media in het algemeen en de sociale media in het bijzonder.

Een opmerkelijke leugen die momenteel tegen lichtsnelheid doorheen de wereld (en in de sociale media) circuleert is deze omtrent de Palestijnse zwemster Mary ‘Miri’ al-Atrash die op de Olympische Spelen in Rio meedoet aan de 50 meter zwemmen vrije stijl.

Mary 'Miri' al-AtrashIn een bericht van het persagentschap Reuters van, 28 juni 2016, vertelde Miri al-Atrash dat haar voorbereidingen voor de OS werden gehinderd omwille van het feit dat ze 1. niet over een Olympisch zwembad kon beschikken want die zijn er niet in de Palestijnse gebieden zodat ze verplicht werd om in een 25-meterbad te oefenen en 2. dat ze het Olympische zwembad in Jeruzalem niet mocht gebruiken vanwege het conflict tussen Israël en de Palestijnen:

“The 22-year-old university graduate’s preparations have been hampered because she does not have an Olympic-sized pool to train in. There are none in the Palestinian territories and she has to settle for a 25-metre pool.

Use of superior Israeli facilities and training partners in nearby Jerusalem where there are several Olympic-sized pools and many swimmers, has not been possible due to the long-standing conflict with Israel. Because of all the difficulties that Palestinians live under … it makes it harder to practise and compete in our sports.”

En dan nu de echte feiten
1. De bewering dat er geen 50-meterzwembaden bestaan op de Westelijke Jordaanoever is een leugen. Er zijn er verschillende onder andere in het Murad Tourist Resort in Beit Sahour nabij Betlehem (“The resort houses four Olympic-sized swimming pools”); het Olympische zwembad in Jericho dat gefinancierd werd door het Internationaal Olympisch Comité speciaal om de Palestijnse zwemmers te helpen (bekijk hier videobeelden); het zwembad in Qalqiya dat eveneens beschikt over een overdekt zwembad; het zwembad in Hawara en nog verschillende anderen.

2. Miri al-Atrash beweert dat ze het Olympische zwembad in Jeruzalem niet mocht gebruiken omwille van het Israëlisch-Palestijns conflict. Onzin. Ze heeft simpelweg nooit een aanvraag ingediend om het zwembad te gebruiken. Het kantoor van de Israëlische regering dat de activiteiten coordineert in de West Bank [aka COGAT] heeft vorige maand een verklaring uitgegeven op haar Facebookpagina waarin ze duidelijk maakt dat ze graag de accomodatie in Jeruzalem ter harer beschikking had gesteld indien al-Atrash zo goed zou willen zijn om aub een aanvraag te willen indienen om te mogen trainen in Jeruzalem. Echter, net zoals vele Palestijnse atleten dat voor haar deden, weigerde zij pertinent een aanvraag in te dienen.

COGAT schreef op 20 juli 2016

“The Olympic candidate, Mary al-Atrash, claimed she cannot train for the Rio Olympics due to ‘Israeli Restrictions’. However, we found Mary never applied for a permit to train in Jerusalem in the first place. Rather than investigate the truth, it’s a shame that media outlets such as Mondoweiss use these stories to paint Israel in a negative light.

Ondermaatse prestaties
Miri zal in Rio aantreden in de kwalificatiereeksen op vrijdag 12 augustus 2016 aanstaande. Met haar beste jaartijd van 29’91” seconden maakt ze uiteraard geen schijn van kans, want de Olympische kwalificatietijd staat op 25’28” seconden. Terloops: het wereldrecord staat momenteel op 23’73” gevestigd in 2009 door de Duitse Britta Steffen en het Olympisch record op 24’05”, dat werd gevestigd door de Nederlandse Ranomi Kromowidjojo  in Londen 2012.

Kortom: Al bij al is Miri al-Atrash geen groot talent in de zwemsport en om het even welke excuses ze mag aanhalen om haar toekomende ondermaatse prestaties te vergoelijken en haar doorzichtige poging om de schuld voor haar falen op de Spelen in de schoenen van Israël te schuiven, er niets is dat zal kunnen verhullen dat ze simpelweg het talent niet heeft om eeuwige Olympische roem te verwerven en te vertoeven onder de grote sportatleten ter aarde.

Terloops: Ik herinner me nog goed hoe onze Belgische zwemkampioene Ingrid Lempereur haar bronzen medaille won in de 200 meter schoolslagzwemmen tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984 toen ze amper 15 jaar oud was.

Ingrid Lempereur 1984Tot op dat ogenblik had niemand van haar in ons land ooit wat gehoord. Zij bereidde zich op de Spelen voor in een 25-meterbad in haar dorp Messancy in Wallonnië, slechts begeleid door haar vader die haar tijden noteerde met een gewone klok. Ik bedoel maar: echt talent komt altijd bovendrijven wanneer het dat wil en wanneer de kans zich aandient. 😉