Internationale hulporganisatie World Vision jarenlang opgelicht door Hamas

Mohammad El HalabiDe directeur van het World Vision kantoor in de Gazastrook, Mohammad El Halabi, werd op 15 juni 2016 door de Israëlische autoriteiten gearresteerd aan de grensovergang van Erez naar Gaza. Hij wordt verdacht van het doorsluizen van ca. 60 procent van westerse hulpfondsen naar de terreurgroep Hamas om de oorlog tegen Israël te helpen bekostigen [beeldbron: World Vision/Gaza]

Een ernstige veiligheidskwestie raakte op donderdag 4 augustus 2016 bekend nadat Israëlische rechtbanken een spreekverbod hebben opgeheven: Mohammed El Halabi, de manager van de internationale hulporganisatie World Vision voor de Palestijnse gebieden in Israël, werd aangeklaagd op verdenking van de overdracht van humanitaire middelen naar de terroristische organisatie Hamas die sinds 2007 autonoom de Gazastrook bestuurt.

worldVolgens de aanklacht heeft de 38-jarige El Halabi, die intussen reeds meer dan zes weken in een Israëlische cel zit, misbruik gemaakt van zijn positie binnen de organisatie om systematisch miljoenen dollars hulpfondsen door te sluizen naar de Al Aqsa Brigades, de militaire vleugel van Hamas.

Het geld werd naar verluidt gebruikt om smokkel- en aanvalstunnels te bouwen en voor de aankoop en opslag van munitie, raketten en mortiergranaten. Van elke euro en elke dollar van de gekende humanitaire organisatie World Vision, die ook een afdeling heeft in Nederland, zouden er telkens 60 centen naar de terreur tegen Israël zijn gegaan en dat ruim een decennialang.

hamas-isisNGO directeur El Halabi trad in de vroege jaren 2000 toe tot de rangen van de Palestijnse terreurgroep Hamas. Nadat hij zijn operationele en militaire opleiding had doorlopen werd hij door de Hamasleiding in 2005 geplaatst in de humanitaire organisatie World Vision en werkte zich snel op in de rangen van de NGO totdat hij uiteindelijk de top bereikte. Vervolgens gebruikte hij de financiële bronnen en budgetten waarover hij het beheer had om sluiks Hamas te bedruipen.

El Halabi wordt beschouwd als een belangrijke pion van Hamas en als iemand die miljoenen dollars en euros controleert. Naar verluidt was hij erin geslaagd om 60 procent van de humanitaire fondsen door de sluizen naar allerhande “ondernemingen” van Hamas, in het bijzonder naar de Al Aqsa Brigades.

World Vision is een niet-gouvermentele organisatie die beschouwd wordt als een van de grootste humanitaire organisaties in de wereld en vertegenwoordigt aldus vele westerse landen evenals de Verenigde Naties. De NGO beschikt over een budget van 2,6 miljard dollars en is wereldwijd actief in meer dan 100 landen met inbegrip van Nederland. In Israël en de Palestijnse gebieden is de organisatie actief sinds 1975.

Al Aqsa Brigadecommandant (Hamas): “Bedankt World Vision Holland voor jullie jarenlange financiële hulp. Maar meer is altijd beter. Want dankzij jullie gulle euros zullen we samen ooit Israël op de knieën krijgen en de Joden over de kling jagen, zo Allah het wil. Allah Akhbar!”
hamastunnel03