Als internetracisme de Joden treft blijft het in de media oorverdovend stil en klaagt er niemand

online-antisemitismeVoor wie zoals ondergetekende al sinds december 1995 op het internet tegen online racisme strijdt, moet verbaasd hebben opgekeken hoe snel België reageert op de racistische reacties naar aanleiding van de dood van de jonge Belgische Marokkaan Ramzi Mohammad Kaddouri uit Winterslag, die enkele dagen geleden verongelukte tijdens zijn vakantie in zijn geboorteland.

De eigenaar van de bewuste Facebookpagina van de ‘Vlaamse Verdedigings Liga’ met maar liefst 23.000 ‘volgers’ zag zich gedwongen zijn site van het internet te halen en mag zich reeds in het najaar verantwoorden voor de rechter. Opeens wordt een klacht van meer dan een jaar geleden tegen de VVL van onder het stof gehaald en beweegt er eindelijk wat, dankzij (of ondanks?) de druk van de publieke opinie.

Echter, “de Joodse gemeenschap klaagt al jarenlang steen en been over dit fenomeen en dat zowel bij politici, het Gelijkenkansencentrum, de federale computer crime unit en aan de pers. Toch komt er zelden actie of mediaberichtgeving op online haatboodschappen tegen ons,” schrijft JA Magazine.

En inderdaad, de voorkeursbehandeling die een klacht wegens racisme geniet jegens een Belgische Marokkaan, is opvallend vergeleken met klachten voor online racisme jegens de Belgische Joodse gemeenschap die systematisch onder de mat worden geveegd. Hoofdredacteur van Joods Actueel Magazine Michael Freilich legt de vinger op de pijnljke plek en schreef gisteren:

“Wij schreven al eerder dat dit land nu eens dringend het voorbeeld moet volgen van Groot-Brittannië waar online haat met effectieve geldboetes en gevangenisstraffen wordt bestraft. Wij vinden het dan ook positief dat de pers en de politiek hier thans de nodige aandacht aan besteden en hopen dat alle racisme nu de nodige aandacht zal krijgen, dus ook die tegen homo’s en joden.”

Enkele voorbeelden van online racisme jegens de Joden waartegen het klachten regende en waar geen gevolg aan werd gegeven. Het eerste zijn enkele racistische reacties op de Facebookpagina van de VRT nieuwsdienst naar aanleiding van een bericht in maart 2016 omtrent de 112ste verjaardag van Israël Kristal, die met zijn gezegende leeftijd ook de oudste Holocaustoverlevende is. Op het artikel volgen anti-Joodse commentaren:

as_vrt
Een andere reeks racistische reacties waarvan klachten ertegen eveneens geen gevolg kregen, volgden op het bericht van VTM nieuws dat op 15 november 2014 in Antwerpen een Joodse rabbijn werd neergestoken. De dader kon vluchten en werd nooit gevat. Hij zal zich ongetwijfeld hebben laten inspireren door de vele steekpartijen die Palestijnse moslims uitvoeren in Jeruzalem en andere steden in Israël en op de Westbank waar je in de Vlaamse pers nooit wat over leest. Ook dit bericht werd enkel opgemerkt door online racisten:

online-racisme2