Antwerpse Joden gechoqueerd door racistische internetreacties na dood van Belgische Marokkaan

ramzi

De 15-jarige Belg met Marokaanse roots, Ramzi Mohammad Kaddouri, uit Winterslag is zaterdag 30 juli 2016 op vakantie in Marokko overleden na een ongeval met een quad. De 15-jarige jongen lag enkele dagen in coma maar overleed, aldus bericht Het Laatste Nieuws.

Op het internet was het alsof de poorten van de hel opengingen. ‘Superieure Blanke Belgen’ trokken alle registers open en spuiden de goorste racistische opmerkingen van het seizoen. De haat bij sommigen zit blijkbaar diep en grenst duidelijk aan waanzin.

Ook de Joodse gemeenschap van Antwerpen was danig geschrokken van de racistische en hatelijke teneur in de reacties en verspreidde heden het volgende persbericht:

“Antwerpen, 3 augusus 2016 – Het Forum der Joodse Organisatie (FJO) is gechoqueerd over de talrijke racistische internetreacties op de dood van een Vlaamse tiener met Marokkaanse roots. Het Forum pleit reeds lang voor een harde aanpak van de haatcampagnes op de sociale media.

Het stigmatiseren van eender welke bevolkingsgroep is niet aanvaardbaar en dient bestreden te worden. De wetgever, de politie en het gerecht zouden hierin de nultolerantie moeten hanteren. Wij hopen dat er nu eindelijk actie zal worden ondernomen tegen dit fenomeen, tot nu toe werden alle oproepen van het Forum genegeerd!”

Een sterotiepe reactie (en de minst erge) is bijvoorbeeld deze van ene John Jurgen in een telefoongesprek met de krant het Laatste Nieuws:

“Ik blijf erbij: elke zwarte is een geitenneuker. Voor mij zijn enkel blanken Belgen. Je moet mij eens vertellen hoeveel zwarten er voor ons hebben meegevochten in de loopgraven. Ik ben een Vlaams Blokker en ik blijf een Vlaams Blokker.”

John Jurgen vergist zich schromelijk. Een voorbeeld: op 9 mei 1915 slaagde de 1ste Marokkaanse Brigade erin om door de Duitse linies te breken in een klein bos genaamd Bois Folie en begon met Vimy Ridge aan te vallen.

forces

Velen kwamen om. Zo zijn er nog talloze voorbeelden van ‘gekleurde’ soldaten en divisies te geven. Hieronder het monument ter nagedachtenis van de gevallen Marokkaanse soldaten in Vimy Ridge.

Moroccan-Division-Memorial-Vimy-Ridge