Olympische Spelen 2016: Israël’s grootste delegatie ooit is klaar voor Rio de Janeiro

ol-israelJeruzalem, 13 juli 2016. Israël’s president Reuven Rivlin (midden) maakt een selfie met het Israëlisch Olympisch Team net voor de afreis naar Rio de Janeiro. Onderaan rechts Igal Carmi, de voorzitter van het Israëlisch Olympisch Comité [beeldbron]

Op vrijdagavond 5 augustus 2016 beginnen in het Braziliaanse Rio de Janeiro de 31ste Olympische Zomerspelen 2016. Voor mij zijn de OS in Rio de Janeiro de 15de Spelen op rij die ik sinds mijn jeugdjaren erg intensief volg, in het bijzonder de sporten atletiek, wielrennen, zwemmen en boksen. Ook deze keer zal ik op deze pro-Israëlblog de Joodse – en in het bijzonder in de Israëlische context – de komende drie weken de nodige aandacht besteden aan de Spelen en de prestaties extra belichten.

Persoonlijk volg ik de OS al sinds 1960, toen ik nauwelijks acht jaar oud, de Belg Roger Moens tijdens de 17de OS in Rome de 800 meter zag sprinten en een zilveren medaille behaalde. Tijdens de 21ste Olympische Spelen van 1976 in Montreal zal de Belgische atleet Ivo Van Damme het record op de 800 meter van Moens verbeteren en met een nieuw Belgisch record een zilveren medaille winnen. Bovendien won hij enkele dagen later op de Spelen ook nog eens een zilveren medaille op de 1500 meter. Echter, lang zal hij niet genieten van zijn successen. Vijf maanden na de OS, op 29 december 1976 overleed Ivo Van Damme na een auto-ongeval in Zuid-Frankrijk toen hij huiswaarts keerde van een trainingskamp.

Israël naar de OS in Rio de Janeiro
Wanneer op vrijdagavond 5 augustus 2016 de XXXIste Olympische Zomerspelen van start gaan in Rio de Janeiro, zal Israël bijzonder trots haar grootste delegatie ooit voorstellen, met maar liefst 47 atleten in 17 verschillende sporten. Dat zijn tien atleten meer dan tijdens de OS in Londen van 2012. Israël vaardigt vele topsporters af naar de Spelen zoals bv. Lonah Chemtai, een marathonloper die in Kenia werd geboren en Ron Darmon, de eerste triatleet die Israël zal vertegenwoordigen op de Olympische Spelen.

Laetitia BeckOnder hen ook de 24-jarige golfspeelster Laetitia Beck, die in 1992 geboren en getogen werd in Antwerpen, België. Zij is een kleindochter van Holocaust overlevenden. Nauwelijks zes jaar oud maakte zij met haar familie aliyah en vestigde zich in Caesarea, een kuststad aan de Middellandse Zee, Israël. Laetitia is de eerste vrouwelijke professionele golfster van Israël en is extreem trots op haar Israëlisch zijn. In Rio gaat zij voor Israël voor de gouden plak.

Van de Israëliërs en Joden over de hele wereld wordt verwacht dat zij hun steun zullen uitspreken voor het team, dat er in 2012 helaas niet inslaagde een medaille te winnen toen de Israëlische delegatie uit 37 deelnemers bestond. Naar verluidt zullen zo’n 10.000 Israëlische toeristen worden verwacht die de Spelen zullen bijwonen en zich scharen achter de bijna 40.000 [!] man sterke Joodse gemeenschap in Rio de Janeiro, samen met andere Joodse supporters uit heel Brazilië en over de hele wereld.

“In vergelijking met andere landen hebben we maar een klein team maar we hebben kwaliteit en zijn vastbesloten,” zei Igal Carmin de voorzitter van het Israëlisch Olympisch Comité tijdens een meeting op 13 juli jongstleden in Jeruzalem in de residentie president Reuven Rivlin, net voor het vertrek van het Israëlisch team naar Brazilië. “Ik ben erg trots op het Israëlisch team,” zei Carmin en “Wij zijn klaar om deel te nemen op de hoogste niveaus.”

Andere deelnemende landen
Mary Al-AtrashPalestina Ook de Palestijnse Autoriteit stuurt atleten naar de OS in Rio, de 6de keer reeds sinds zij in 1996 in Atlanta, VS, voor de eerste keer deelnamen. Dit jaar zullen slechts 6 atleten deelnemen in 4 verschillende sporttakken, dat is één atleet meer dan in Londen 2012 toen de Palestijnse Autoriteit slechts 5 atleten afvaardigden die deelnamen in 3 sporten. De Palestijnen hebben sinds hun eerste deelname aande Spelen nog geen enkele Olympische medaille gewonnen. De 22-jarige christen Palestijnse zwemster Mary Al-Atrash (plaatje rechts) uit Betlehem gaat alvast voor een medaille op de 50 meter zwemmen vrije stijl.

Philip MilanovBelgië vaardigt voor de OS in Rio 108 atleten af die zullen deelnemen in 19 sporttakken, dat zijn er elf minder dan in Londen 2012 toen ons land deelnam met 119 atleten in 16 sporten. Ons land won toen slechts drie medailles. Judoka Charline Van Snick en zeilster Evi Van Acker behaalden elk een bronzen medaille in hun respectievelijke sporten, terwijl Lionel Cox een zilveren medaille behaalde in het schieten met geweer. De 25-jarige Belg (van Bulgaarse afkomst) Philip Milanov (plaatje rechts) is ’s lands hoop op een medaille in het discuswerpen.

Tom DumoulinNederland vaardigt voor de OS in Rio een grote delegatie af met maar liefst 242 atleten die zullen deelnemen in 21 sporttakken, dat zijn er 67 meer dan in Londen 2012 toen Nederland 175 atleten afvaardigde in 18 verschillende sporten. Onze noorderburen wonnen in Londen twintig medailles: 6 gouden, 6 zilveren en 8 bronzen. Onder de medaillewinnaars wielrenster Marianne Vos, die goud won, naast windsurfer Dorian van Rijsselberghe en turner Epke Zonderland, die eveneens goud wonnen. Zwemster Ranomi Kromowidjojo won twee gouden medailles in de 50 en 100 meter vrije stijl. De Nederlandse grote belofte in het wielrennen, de 25-jarige Tom Dumoulin (plaatje rechts), gaat op zaterdag 6 augustus 2016 in Rio in de wegwedstrijd voor mannen voor de overwinning.

Lasha ShavdatuashviliGeorgië, het land van oorsprong van mijn echtgenote, vaardigt voor de OS in Rio 40 atleten af die zullen deelnemen in 12 sporttakken, dat zijn er vijf meer dan in Londen 2012 toen de kleine republiek in de Kaukasus deelnam met 35 atleten in 11 sporten. Toch werden er zeven medailles binnengehaald. Judoka Lasha Shavdatuashvili won de enige gouden medialle voor de natie op de tweede dag van de competitie. Zes andere medialles, 3 zilveren en 3 bronzen, werden door de Georgische atleten gewonnen in het worstelen, in de categorieën vrije stijl en Grieks-Romeins. De 24-jarige judoka Lasha Shavdatuashvili (plaatje rechts) is weer van de partij in Rio en hoopt andermaal op een gouden medaille.

Nooit vergeten en nooit vergeven. Olympische Spelen te München, 26 augustus 1972. De Israëlische Olympische delegatie paradeert op de openingsceremonie van de 20ste Olympische Spelen. Op 5/6 september 1972 werden 11 van deze deelnemende atleten vermoord door jihadisten van de Palestijnse terreurgroep Zwarte September. munich-massacre6

door Brabosh.com