Grote uitslaande brand uitgebroken in de Al-Jazzar moskee in Akko, Israël

akko-moskee

Op zondagavond 31 juli 2016 is een grote uitslaande brand uitgebroken in de Al-Jazzar moskee in Akko (Acre), een oude havenplaats op zowat 25 kilometers ten noorden van Haïfa, Israël, luidt aldus een bericht op Ynet News. De brand richtte grote schade aan de structuur. De Israëlische politie vertelde dat de brand hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan een elektrische kortsluiting, aldus een bericht in The Times of Israel.

In de Middeleeuwen was Akko de belangrijkste havenstad van het Heilige Land tot de stad in 1187 door de moslimleider Saladin werd veroverd en geïslamiseerd. Tegenwoordig is Akko een van de steden in Israël met een overwegend Arabische bevolking. De Al-Jazzar moskee is de grootste en meest belangrijke moskee in Akko en zelfs de belangrijkste moskee na de Al Aqsa moskee op de Tempelberg in Jeruzalem.

akko-mosk2De moskee is tevens een van de oudste en grootste van het land en werd gebouwd bovenop de ruïnes van een christen kerk en structuren van de Kruisvaarders en werd voltooid in 1781. Bouwmaterialen voor de moskee, met name de marmeren en granieten componenten, zijn afkomstig uit de oude Romeinse ruïnes van Caesarea, de kruisvaardersburcht van Atlit en het middeleeuwse Akko.

Eén persoon werd licht gewond toen deze bevangen werd door rook en de brandweer werd meteen ter plaatse geroepen om de brand te blussen in de heilige plaats die snel verteerd werd door de vlammen.

Honderden bewoners kwamen naar het gebied aan de moskee in een poging om de brandweer te helpen. “Het tweede dat we zagen was het vuur en we verlieten ons werk en renden snel naar de scène,” vertelden de bewoners. “We begonnen te helpen de enorme brand te blussen. We weten niet hoe het gebeurd is. We wachten allemaal op de resultaten van de onderzoeken.”

Hoewel de oorzaak van de brand in eerste instantie niet bekend is, hebben de bewoners nooit echt vermoed dat het eventueel brandstichting zou kunnen zijn, aldus een ingezetene die de goede betrekkingen tussen Joden en Arabieren aanhaalde:

“Er is geen enkele aanwijzing dat iemand met kwaad opzet de moskee in brand heeft gestoken in het hart van de stad. Dit is een plek waar Arabieren en Joden vreedzaam samenwonen en goede relaties hebben. We hebben nooit vermoed dat een persoon de moskee zou willen beschedigen. Niet vandaag of een op andere dag.”

De imam van de moskee, sjeik Samir Assi, was het slachtoffer van een aanslag in 2014 toen een gemaskerde man zwavelzuur naar zijn auto wierp. De sjeik staat bekend voor zijn inspanningen, samen met de Joodse klerus en mensen van het gemeentebestuur, voor zijn optreden als bemiddelaar tussen moslims en Joden in de gemengde stad. De imam van Akko leverde grote inspanningen om wrijvingen tussen de twee gemeenschappen te voorkomen samen met de voormalige opperrabbijn van Israël, Shlomo Amar.

Zo bracht sjeik Samir Assi, samen met andere religieuze moslims, christenen en Druzen een condoleance bezoek aan de Kehilat Bnei Torah synagoge in Har Nof, Jeruzalem, waar op 18 november 2015 door twee Palestijnse jihadisten een berucht bloedbad werd aangericht, waarbij vier rabbijnen met messen en bijlen werden afgemaakt en vele anderen werd gewond. Ook een Druzische politieagent overleed aan zijn verwondingen en een zesde persoon overleed 11 maanden later en ontwaakte nooit uit zijn coma.

moskee-akkoDe Al-Jazzar moskee is veruit de grootste en belangrijkste moskee in Akko (Acre), Israël

Advertenties