Premier Netanjahoe: Israël zal neutraal blijven in de Amerikaanse presidentsverkiezingen

donald-hillary-2005Hillary en Donald, friends with benefits. Palm Beach, Florida, 22 januari 2005. Tijdens het huwelijk van Donald Trump met het model Melania Knauss waren ook senator Hillary Clinton en haar man Bill Clinton erbij aka de voormalige 42ste president van de VS [1993-2001]. Trump zei daarover: “Ik zei tegen Hillary Clinton dat ze naar mijn huwelijk moest komen en ze kwam. Ze had geen keuze want ik heb veel gedoneerd aan haar stichting.” Politico berichtte dat Trump ruim 100.000 dollars gaf aan de Clinton Foundation en nog eens 25.000 dollars aan de Democratische kandidaten in 2006. [beeldbron: Mail Online]

Premier Benjamin Netanjahoe zei op zondag 31 juli 2016 dat Israël neutraal zal blijven in de Amerikaanse presidentsverkiezingen om elke interventie te vermijden in het voordeel van om het even welke kandidaat. De premier deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie met diplomatieke correspondenten, luidens een bericht in Arutz Sheva van heden 1 augustus 2016.

Netanjahoe vertelde de verslaggevers dat, hoewel hij in september aanstaande de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal bijwonen, hij geen ontmoetingen heeft gepland met  presidentskandidaten, noch met de Republikeinse kandidaat Donald Trump, noch met de Democratische kandidate Hillary Clinton. Hij benadrukte:

“We presenteren beide kandidaten onze standpunten, maar zullen ons niet bemoeien. We hebben geen enkele reden om ons te bemoeien en het is niet verstandig om in te grijpen.”

De Israëlische premier werd beschuldigd zich te bemoeien in de Amerikaanse politiek toen hij een ontmoeting had met Mitt Romney, de Republikeinse kandidaat, in aanloop van de vorige presidentsverkiezingen van 2012  toen president Barack Obama zich klaarmaakte om herkozen te worden.

Netanjahoe steunde Romney op geen enkele wijze die als dusdanig kon begrepen worden, echter de weerzin en het gebrek aan respect die de Obama regering betoonde jegens premier Netanjahoe tijdens de eerste ambtstermijn van Obama, maakte het voor de anti-Netanjahoe media erg gemakkelijk om de premier voor te stellen als zijnde pro-Romney.

Hillary Clinton
Hillary ClintonPresidentskandidaat voor de Democratische partij, de bijna 70-jarige Hillary Clinton, voert een redelijk pro-Israëlische campagne. Op haar campagne website gaat ze prat op haar drie-decennia lange publieke engagement ten aanzien van Israël en heeft zelfs een hele pagina op haar site gewijd aan haar persoonlijke, diplomatieke en wetgevende geschiedenis met de Joodse staat onder de kop: “Hillary Clinton and Israel: A 30-Year Record of Friendship, Leadership and Strength.”

Op 29 juli ’16 toen Hillary Clinton haar kandidatuur voor president zag bevestigd worden tijdens de Democratische Conventie, verklaarde ze: “Ik ben er trots op dat we een deksel hebben gelegd op het nucleaire programma van Iran, zonder het afvuren van een enkel schot – nu moeten we het afdwingen en de veiligheid van Israël blijven ondersteunen.”

Donald Trump
In december 2015 annuleerde de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump een reis naar Israël om Netanjahoe te ontmoeten nadat de Israëlische premier de voorgestelde ban op moslims door Trump publiekelijk had veroordeeld. In plaats van twitterde Trump dat hij Netanjahoe zou ontmoeten “nadat ik president ben geworden”.

Donald TrumpIn Israël wonen ca. 1,3 miljoen Arabische moslims of zowat 20 procent van de bevolking, die net zoals de Joden, Bedoeienen, Christenen en andere minderheden gelijke rechten & plichten genieten. Velen van deze Israëlische moslims bekleden hoge functies in parlement, leger en in de civiele sector.

In mei jongsleden zei Trump dat hij een reis plande naar Israël en meer recent vorige maand tijdens de campagne berichtte New York Magazine dat hij een reis plande naar Israël nog voor de Republikeinse Nationale Conventie. Wat er ook van zij, Trump heeft Israël niet bezocht sinds hij vorig jaar zijn kandidatuur stelde voor het presidentsschap.

Naar aanleiding van het omstreden nucleair akkoord met Iran, haalde Trump op 9 november 2014 bijzonder scherp uit naar president Barack Obama. Trump zei toen dat Israël geen grotere vijand heeft dan Obama:

“Probably, maybe from the beginning, there has never been a greater enemy to Israel than Barack Obama. It’s incredible. The way he treats them. The way he’s speaking to them. I think, he treats our known enemies much better. Look, they don’t like him, and they don’t like Israel. And, that’s what I say. I speak to friends of mine that are Jewish. I say, ‘How are you supporting this man?’ He’s the worst thing that ever has happened to Israel… What’s going to happen is, the way it’s going, Iran will have a nuclear weapon. And it’s very close. And, as soon as that happens, it’s a new ballgame.”

Video: Donald Trump: “No greater enemy to Israel than Barack Obama”