Hezbollahleider Nasrallah hekelt de Saoedi-Arabische ‘normalisering met Israël’

nasrallah5

Hassan Nasrallah, de leider van de Libanese sjiitische terreurorganisatie Hezbollah, heeft op vrijdag 29 juli 2016 het soennitische koninkrijk Saoedi-Arabië gehekeld voor haar vermeende “normalisering met Israël ten koste van de Palestijnse zaak“.

De terreurgroep van Nasrallah vecht al sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië aan de zijde van het regeringsleger van president Bashar al Assad. Zowel Hezbollah als Assad’s regime worden financieel en materieel gesteund door het regime van Iran, dat al eeuwenlang de religieus ideologische aartsvijand is van Saoedi-Arabië.

Nasrallah deed zijn uitspraken vanuit een bunker, waarin hij zich al jaren schuilhoudt uit schrik voor liquidatie [door Israël], naar aanleiding van de begrafenis van een commandant van Hezbollah die onlangs overleed. Volgens het Libanese National News Agency zei de terroristenleider:

“Saudi-Arabië heeft gebruik gemaakt van de noodlijdende Arabische situatie, enkel om de betrekkingen met Israël op te bouwen. De prijs die daarvoor wordt betaald valt voor rekening van de Palestijnen. Dit is een gratuite normalisering met Israël en zal de deur openzetten voor andere staten dan Saoedi-Arabië om hetzelfde te doen.

We zullen voor een culturele ramp staan die het mogelijk maakt dat Saoedi-Arabië vrede met Israël zal sluiten. En dat is het meest gevaarlijke wat er kan gebeuren. Iedereen moet nu een duidelijk standpunt innemen.

De Arabische situatie is zwak (…) en de Palestijnse zaak irrelevant geworden. Saoedi-Arabië stuurt voortdurend aan om overal oorlogen te beginnen, terwijl het de dialoog met Bahrein, Jemen en Syrië verwerpt. Haar initiatieven gelden enkel Israël en het doet dat volkomen gratuite.”

Het is lang niet de eerste keer dat terroristenleider Hassan Nasrallah Arabische landen bekritiseert, in het bijzonder Saoedi-Arabië, omtrent vermeende pogingen om de relaties met Israël te normaliseren. In maart verklaarde Nasrallah dat de normalisering van de relaties met Israël gedoemd zijn om te mislukken omdat de meeste van de Arabische volkeren Israël nog steeds beschouwen als een vijand en een “bezetter”. De uitspraken van Nasarallah volgen kort nadat Hezbollah door de Golfstaten op de zwarte lijst van terreurorganisaties werd gezet, een manoeuvre dat volgens Nasarallah in rechtstreeks verband staat met de wens van Arabische landen om de relaties met Israël te normaliseren.

Op woensdag 2 maart ’16 hadden de zes Arabische Golfstaten van de GCC de Libanese terreurgroep Hezbollah als terreurorganisatie opgelijst. Die GCC is de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (The Gulf Cooperation Council– GCC), en is een politieke en economische koepelorganisatie die de soennitische oliestaten Saoedi-Arabië, Oman, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Qatar en Koeweit omvat. Deze, zes rijkste landen van het Midden-Oosten zijn – voornamelijk dankzij hun petroleum – niet toevallig ook de enige Arabische landen die geen Syrische vluchtelingen willen opvangen.

Een Israëlisch-Saoedi-Arabische coalitie?
Af en toe ontstaan er soms de vreemdste bondgenootschappen, dit is er zo een. Een Israëlische delegatie, geleid door minister van Defensie Moshe Ya’alon, heeft recent Saoedi-Arabië bezocht om in Riyad te vergaderen met een aantal ambtenaren, waarbij ook de Saoedische koning Salman Bin Abdulaziz (plaatje rechts) aanwezig was.

 koning Salman Bin AbdulazizSaoedische ambtenaren zeggen dat ze niet (meer) geïnteresseerd zijn in het oplossen van de Palestijnse kwestie, maar thans de steun zoeken van de Joodse staat Israël om samen een vuist te maken tegen de toenemende invloed van Iran in het gebied.

Beide landen waren zoals bekend gekant tegen het nucleaire akkoord dat onlangs tot stand kwam tussen de Islamitische Republiek en de wereldmachten. Akkoord dat helaas ook leidde tot de afschaffing van de sancties tegen Iran die beide landen verwierpen als zijn “prematuur”.