Presidentskandidaat Hillary Clinton: ‘Veiligheid van Israël blijven ondersteunen’

hillary-arafat2Rabat in Marokko, 26 juli 1999. Van links naar rechts: De Turkse president Suleyman Demirel, Amerikaans President Bill Clinton, de Palestijnse terroristenleider Yasser Arafat met naast hem en overigens netjes gesluierd : dochter Chelsea Clinton en huidig presidentskandidaat voor de Democraten Hillary Clinton. De nauwe banden tussen de islamistische soennieten van Turkije en de Palestijnen  waren toen ook al stevig [beeldbron: Getty/Anadolu Agency]

Sinds gisteren weten we het dus zeker: de Amerikaanse Democraten vaardigen Hillary Clinton af als hun presidentskandidaat. Zij zal het op 8 november 2016 opnemen tegen Donald Trump, de kandidaat van de Republikeinen. Het wordt dus kiezen tussen de pest of de cholera.

hillary_clintonUit de geschiedenis van Israël is gebleken dat wat het beleid en de veiligheid van de Joodse staat betreft, de voorkeur gaat naar een Amerikaanse president uit het Republikeinse kamp.

Echter, met een protserige clown als Trump, die duidelijk de poses van wijlen de Italiaanse facistenleider Mussolini heeft overgenomen (en dan zijn we nog vriendelijk), rest ons enkel nog de synthetische grijns van Hillary Clinton voor de komende vier jaren.

Toch één lichtpuntje [?]. Gisteren, toen Clinton op de Democratische Conventie in Philadelphia de nominatie accepteerde, is het woord ‘Israël’ welgeteld één keer gevallen: “de veiligheid van Israël ondersteunen” klonk het. Veel vager kan het niet en er wordt ook niet gezegd wat, hoeveel en hoe Israël voor die veiligheidsgarantie zal moeten betalen.

Maar goed, we klampen ons vast aan elke politieke belofte, in zoverre dat – algemeen gesproken – een gegeven woord van een politicus “minder waarde heeft dan het papier waarop het geschreven staat” en zeker wat Israël en de Joden betreft.

Ik ben er trots op dat we een deksel hebben gelegd op het nucleaire programma van Iran, zonder het afvuren van een enkel schot – nu moeten we het afdwingen en de veiligheid van Israël blijven ondersteunen.

Philadelphia, VS, Hillary Clinton, 29 juli 2016

[Orig: ‘I’m proud that we put a lid on Iran’s nuclear program without firing a single shot — now we have to enforce it, and keep supporting Israel’s security.’]