Netanjahoe formeel: ‘De veiligheidsmuur tussen Israël en de Palestijnen zal voltooid worden’

muur-terrorPalestijnse wannabe terroristen hebben zonet een gat geslagen in de veiligheidsmuur

Op woensdag 20 juli 2016 bezocht premier Benjamin Netanjahoe de scheidingsmuur nabij Meitar, voorafgaand aan de geplande bouw van de veiligheidsmuur in dat gebied. Hij werd vergezeld door minister van Defensie Avigdor Liberman, de minister van Binnenlandse Zaken Gilad Erdan, de stafchef van het Israëlische Leger Gadi Eisenkott en andere ambtenaren van de veiligheid.

Over het aanpakken van de toekomstige werkzaamheden aan de veiligheidsbarrière, zei premier Netanyahu:

“We hebben besloten dat we de gaten [in het veiligheidshekken] zullen sluiten. We zullen voorkomen dat illegalen en aanslagers de steden van Israël nog kunnen bereiken. Het is ingewikkeld en het blijft noodzakelijk om de dorpen te bewaken en we dienen natuurlijk om te gaan met een hele keten van illegale activiteit, met inbegrip van werkgevers en diegenen die accommodatie en vervoer verstrekken aan illegalen. Ik denk dat het duidelijk is dat dit project zal worden afgewerkt. Het is belangrijk voor de veiligheid van de burgers van Israël en voor de staat Israël.”

Eerder, op 29 maart 2016 had de Israëlische regering aangekondigd dat het de bouw van de veiligheidsmuur rondom Jeruzalem zal voltooien en een nieuw gedeelte zal bijbouwen nabij de Palestijnse stad Tarqumiyah ten westen van Hebron in Judea. De werken aan de muur tussen Turqumiyah en Meitar nabij Hebron werden intussen aangevat en dat nieuwe deel van de muur loopt over een lengte van 42 kilometer. De werken zullen ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Tot zolang blijft het IDF extra paraat in die zone.

Met de bouw van de veiligheidsmuur werd begonnen tijdens de tweede intifada die door wijlen terroristenleider Yasser Arafat werd aangesticht in september 2000 en die zal duren tot aan zijn dood in november 2004. Het was een enge periode waarin Palestijnse terroristen honderden aanslagen en zelfmoordbomaanslagen pleegden. Sinds de bouw van de muur zijn de aanslagen spectaculair afgenomen.

Echter, sinds september 2015 is een ‘Messen intifada’ aan de gang waarbij willekeurig Joden brutaal worden afgeslacht met messen, machetes en hakbijlen en worden Israëliërs met voertuigen met opzet door Palestijnen doodgereden. Sindsdien werden meer dan 40 Israëliërs gedood en honderden gewond. Vandaar ook de vernieuwde aandacht van de Israëlische regering voor de veiligheidsmuur.

Volgens een bericht van september 2015 van het Kantoor voor de Coordinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties [OCHA] werd ongeveer 64,5 procent van de muur voltooid, die ongeveer 710 kilomter lang is. Echter een groot deel daarvan bestaat slechts uit een hekken en is op vele plaatsen zo lek als een zeef.

Op 20 juli 2004 keurde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de niet-bindende Resolutie GA/10248 goed die de bouw van de veiligheidsmuur voorbij de Groene Lijn afkeurde en van Israël eiste dat de muur op Palestijnse bodem terug werd verwijderd. De VN baseerde zich hierbij op een resolutie van het Internationaal Strafhof in Den Haag van 9 juli 2004 die oordeelde dat de bouw van de scheidingsmuur op Palestijnse grond “illegaal is en het internationaal recht schenden.”

Voor alle duidelijkheid: de veiligheidsmuur op zich werd niet veroordeeld maar wel daar waar gebouwd wordt voorbij de Groene Lijn van april 1949 (de pre-1967 lijn van Obama) in de zogeheten ‘Bezette Palestijnse Gebieden’ met inbegrip van bepaalde oostelijk gelegen wijken in Israël’s hoofdstad. De VN beschouwt, samen met de EU, de VS en Rusland, al die gebieden reeds bij voorbaat als Arabisch grondgebied dat de toekomstige Palestijnse staat toebehoort en tracht al decennialang dit willens nillens te doen aanvaarden door Israël.

Israëlische Veiligheidsmuur om terroristen buiten te houdenIsraëlische Veiligheidsmuur is bedoeld om Palestijnse terroristen buiten te houden

Echter de Joodse staat blijft aandringen om vooraleer het zover komt dat eerst rechtstreeks met de Palestijnen wordt onderhandeld om aldus een langdurig en stabiel vredesakkoord  te bereiken, waarbij de veiligheid van het Joodse volk centraal staat. Die garanties weigeren de Palestijnen te geven en zij blijven integendeel onverminderd doorgaan met het plegen van terreuraanslagen en hun volk van in de wieg tot in het graf opvoeden en aanzetten tot Jodenhaat en Israëlhaat.