Israël neemt wet aan ter bescherming van de christenen in het Israëlische leger

christen-arab2Vorige week heeft het Israëlische parlement, de Knesset, een wet ter bescherming van de christenen die in het Israëlische leger dienen, aangenomen. De wet houdt o.a. gevangenisstraf in voor diegene die probeert een christelijke Arabier ervan af te houden te dienen in het Israëlische leger. De wet was nodig geworden met het oog op de steeds meer voorkomende aanvallen op christelijke soldaten.

Vooral Arabische parlementariërs van de Knesset staan vijandig tegenover de christelijke soldaten. De parlementariër van de “Verenigde Arabische Lijst”, Aida Touma-Suliman, was tijdens het debat tegen de nieuwe wet/ “Ze willen de christelijke Arabische bevolking in vrijwillige dienst in een leger nemen dat hun eigen volk bezet houdt”, zei ze. “We willen proberen onze jonge mensen een weg van eer en trots te tonen, opdat zij geen deel gaan worden van een machine (het leger) dat ons volk onderdrukt.”

In Israël leven meer dan 130.000 christelijke Arabieren, een groot potentieel voor het Israëlische leger. Het aantal christenen dat zich aanmeldde om dienst te nemen in het leger was echter zeer beperkt vanwege de bedreigingen die ze kregen. Maar dat lijkt nu te veranderen sinds een nog nooit zo groot aantal christenen beslist om dienst te nemen in het leger.

Vader Gabriel Naddaf, een Grieks-orthodoxe priester die zich inzet voor een sterke verbinding tot Israël en de dienst van christelijke Arabieren in het Israëlische leger, zag zich eveneens blootgesteld aan gewelddadige bedreigingen. Hij heeft ook moorddreigingen ontvangen. Zijn 17-jarige zoon werd in Nazareth aangevallen. De aanvaller was een activist van de Arabische “Chadash-Partij”, die in de Knesset is vertegenwoordigd. Ook andere Arabische parlementariërs hebben Naddaf veroordeeld en noemden hem een “agent van het zionisme, die probeert de Arabieren te splijten.”

Arabische Knesset-afgevaardigden werden zeer luidruchtig tijdens een debat over een wetsontwerp dat een einde moet maken aan de intimidatie van christelijke Arabieren. De parlementariër Talab Abu Ara van de “Verenigde Arabische Lijst” zei: “Ik, een bedoeïenen Arabier, roep alle bedoeïenen ertoe op hun uniformen weg te gooien en terug te keren naar de strijd tegen de racistische methode van het leger tegen de Arabieren en in het bijzonder tegen de bedoeïen in de Negev.”

Het was een moedige en gevaarlijke beslissing van de Israëlische regering om de Arabische christenen te motiveren in het Israëlische leger te dienen. De aanvaarding van de wet ter bescherming van de Arabische christenen die in het leger willen dienen, is een duidelijk signaal naar de onruststokers, die tot geweld tussen Joden en Arabieren in het land ophitsen. Ze zullen bestraft worden.

door David Lazarus


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel op Israel Heute van 17 juli 2016.
bron-logo