Frans-Tunesische Jihadist slaat toe in Nice: balans 84 doden en honderden gewonden

truck

Laatst bijgewerkt: vrijdag, 15 juli 2016 om 16u09':

Een jihadist heeft gisteravond 14 juli 2016 weer vreselijk toegeslagen in Frankrijk. Een 31-jarige Fransman van Tunesische origine reed donderdagavond omstreeks 22u30 tegen 60 à 70 km per uur met een gehuurde 19 tons vrachtwagen over een mensenmassa heen.

attentat2Op dat ogenblik waren duizenden mensen toegestroomd op de Promenade des Anglais van de Franse badstad Nice om naar het vuurwerk te kijken naar aanleiding van ’14 juillet’, de Franse nationale feestdag.

Over een lengte van ruim 2 kilometer zigzagde de jihadist, aka de 31-jarige Mohamed Lahouaiej Bouhlel uit Nice, met zijn zware truck over de promenade en maaide willekeurig mensen neer die als kegels in een bowlingspel omver vielen.

Toen veiligheidsagenten eindelijk tot bij de truck raakten, beschoot de jihadist hen met een handwapen van licht kaliber en werd onder de kreet ‘Allahu Akhbar’ (Allah is Groot) de jihadist doodgeschoten. De Britse krant The Telegraph schreef: “The truck driver was said to have shouted ‘Allahu Akbar’ (God is greatest) before being shot dead by police.”

Volgens Le Figaro handelde de jihadist alleen. Hij had wel een crimineel verleden en was in maart jongstleden veroordeeld voor geweldsdelicten. Hij woonde in Nice, onder een dubbele nationaliteit, maar was verder niet bekend bij de veiligheidsdiensten noch geseind als potentiële terrorist.

Balans van de dodelijke raid: ca. 84 doden waaronder 20 kinderen. 188 mensen werden opgenomen voor verzorging, waarvan er een aantal na enkele uren weer naar huis mochten. Op dit ogenblik bevinden er zich nog 48 mensen in kritieke toestand en nog eens 25 personen in de reanimatie die nog in levensgevaar verkeren. Het dodental kan dus nog oplopen.

Ook de nummer 2 van de Franse politie van Nice bevindt zich onder de doden. Volgens het Belgische ministerie van BuZa worden op dit ogenblik nog een 20-tal Belgen vermist in Nice, maar dat betekent niet dat ze slachtoffer werden van de aanslag.

Volgens The Times of Israël hebben Israëlische ambtenaren deze ochtend gezegd dat ze geen weet hebben van Israëlische slachtoffers. Andere Israëlische media spreken wel over vijf Joodse gewonden, inwoners van Nice, waaronder Moshe ben Yaakov een lid van de locale Chabad organisatie.

Een ‘lone wolf’ of ISIS?
Terug in 2014 had de terroristische organisatie opgeroepen om aanvallen uit te voeren met voertuigen. Via haar propaganda tijdschrift Inspire, beval ISIS/Daesh haar aanhangers en militanten om een vrachtwagen “als een grasmaaier” te gebruiken. De terreurorganisatie wilde de dichtstbevolkte plaatsen aanpakken met maximale snelheid en met het gebruik van een vuurwapen “om de klus te klaren.” In Nice trok de vrachtwagenchauffeur op het einde van zijn moordende rit een pistool vooraleer hij werd neergeschoten door de politie.

Videoboodschap van Abu Muhammad al-Adnani namens ISIS/Daesh, van 22 september 2014:

“If you can kill a disbelieving American or European – especially the spiteful and filthy French – or an Australian, or a Canadian, or any other disbeliever from the disbelievers waging war, including the citizens of the countries that entered into a coalition against the Islamic State, then rely upon Allah, and kill him in any manner or way however it may be. Do not ask for anyone’s advice and do not seek anyone’s verdict. Kill the disbeliever whether he is civilian or military, for they have the same ruling. Both of them are disbelievers.”

Later meer…

grafiek2