Franse minister van BuZa in Beiroet bij Hezbollah dat thans 120.000 missiles op Israël gericht houdt

libBeiroet, Libanon, 12 juli 2016. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, op bezoek bij Tammam Salam, de premier van Libanon [beeldbron: PressTV/AFP]

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault had op dinsdag 12 juli 2016 een ontmoeting met een delegatie van leden van de sjiitische Libanese Hezbollah. “Deze delegatie bestond uit een aantal leden waaronder Ali Fayad, een lid van de parlementaire factie ‘Loyaliteit aan het Verzet’ en Ammar Moussawi, hoofd van de internationale betrekkingen van Hezbollah,” schreef de Libanese krant Al-Jumhuriya.

Dat Frankrijk contact zoekt met Hezbollah is niet zo verwonderlijk. Op 23 juli 2013 besloten de 28 lidstaten van de Europese Unie (waaronder dus ook Frankrijk) om onbegrijpelijke redenen voortaan enkel de militaire vleugel van Hezbollah op haar lijst van terreurorganisaties te plaatsen en dat met andere woorden wel kan samengewerkt worden met de politieke tak van Hezbollah.

Ondanks het feit dat de Verenigde Staten en andere westerse en een aantal Arabische landen bij herhaling aandrongen bij de EU om dat niet te doen. Ook in januari 2014, een half jaar na de aanpassing van de EU terreurlijst, had een Franse adviseur van president Hollande in Beiroet een ontmoeting met Ammar Moussawi van Hezbollah.

Israël reageert
Israël’s ministerie van Buitenlandse Zaken was door het bezoek van Jean-Marc Ayrault aan Libanon en in het bijzonder het onderhoud met de Hezbollah parlementsleden bijzonder ontstemd. Emmanuel Nahshon, woordvoerder van Israël’s ministerie van Buitenlandlandse Zaken reageerde op dinsdagavond:

“De lidstaten van de Arabische Liga maken geen onderscheid tussen de militaire en de politieke vleugel van Hezbollah die algemeen beschouwd als een terroristische organisatie. Er is geen reden voor Frankrijk om anders te handelen.

Het is jammer dat de Franse buitenlandminister geen advies heeft ingewonnen bij de Arabische landen die geen onderscheid maken tussen Hezbollah’s militaire en politieke vleugel. Het ligt voor de hand dat minister Ayrault nooit een ontmoeting zou hebben met de politieke vleugel van ISIS.”

En inderdaad, in tegenstelling tot de Europese Unie, hebben verschillende Arabische landen het sjiitische door Iran gesteunde Hezbollah in haar geheel opgelijst als een terreuroganisatie. In april 2013 was Bahrein het eerste land dat dit deed en drie jaar later, op 2 maart 2016, besloten de zes Arabische Golfstaten van de GCC om de hele tak van de Libanese terreurgroep Hezbollah op te lijsten als terreurorganisatie. De soennitische oliestaten Saoedi-Arabië, Oman, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Qatar en Koeweit hebben aldus Hezbollah terecht in haar geheel in de ban geslagen.

Hezbollah bereidt nieuw offensief tegen Israël voor
Tien jaar na het einde van de Tweede Libanonoorlog van 2006, blijft Hezbollah de grootste vijand van Israël. Die oorlog werd voornamelijk op het grondgebied van Libanon uitgevochten en kostte aan 121 IDF soldaten en 44 burgers het leven, plus ca. 2.628 militaire en burgerlijke gewonden. Sindsdien stuurt de terreurgroep al jaren aan op een nieuwe confrontatie met Israël en is de oorlogsretoriek aanzienlijk toegenomen.

Ook op dinsdag 12 juli 2016 vond in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een speciale vergadering plaats omtrent de situatie in het Midden-Oosten. Israëls ambassadeur aan de Verenigde Naties Danny Danon onthulde nieuwe informatie van de inlichtigendiensten omtrent de wapenopbouw van Hezbollah in het zuiden van Libanon.

sakrah

Zo toonde hij luchtfoto’s van een Libanees dorp dat helemaal was omgeturnd tot een terroristisch bastion. In de Verenigde Naties zei Danon:

“Het dorp Shakra in Zuid-Libanon is een bastion van de terreur geworden, met één op drie gebouwen die gebruikt worden als een terroristische infrastructuur, met inbegrip van lanceerinstallaties voor missiles, wapenopslagplaatsen en meer. Hezbollah is daar niet gestopt; het koos ervoor om al [deze installaties] op te stellen in de buurt van scholen en andere openbare voorzieningen, waarmee het onschuldige burgers in gevaar brengt.

Hezbollah heeft vandaag meer missiles ondergronds dan al de Europese lidstaten van de NATO samen bovengronds hebben. In 2006 beschikte Hezbollah over 7.000 missiles, vandaag heeft Hezbollah blijkbaar meer dan 120.000 missiles die allen gericht staan op de dichtbevolkte centra van Israël. Het is de verantwoordelijkheid van de VN Veiligheidsraad om Hezbollah te verwijderen uit Zuid-Libanon.”

Video: toespraak van Danny Danon in de VN van 12 juli 2016: