Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem gerangschikt als beste universiteit in het Midden-Oosten

hebrew3

De Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem [HUJI] op de Scopusberg staat gerangschikt als de beste universiteit in het Midden-Oosten, volgens het Center for World University Rankings [CWUR] gevestigd in Saoedi-Arabië, aldus een bericht van het Jewish Telegraph Agency [JTA] van 12 juli 2016. Het centrum heeft de universiteit ook gerangschikt als 26ste onder de meer dan 25.000 universiteiten van over de hele wereld.

Andere Israëlische universiteiten die in de Top 100 eindigden waren het Weizmann Instituut voor Wetenschappen (41ste pl.) en de Universiteit van Tel Aviv [TAU] (81ste pl.). Ter vergelijking: Wat België betreft is de hoogste gerangschikte universiteit de Katholieke Universiteit van Leuven [KUL] op de 78ste pl. De Antwerpse Universiteit staat op plaats 304. Voor Nederland staat de Universiteit van Utrecht als eerste gerangschikt op de 78ste plaats.

Onder de factoren die in aanmerking kwam voor de beroordeling in de Top 1000 van universiteiten in de wereld waren o.a. de kwaliteit van het onderwijs en de faculteit. De Hebeeruwse Universiteit behaalde hier respecyoevelijk de 16de en 15de plaats. Andere categorieën waren tewerkstelling van afgestudeerden, publicaties, invloed, citaten, breder impact en patenten. De Top 10 scholen waren ofwel in de Verenigde Staten of in het Verenigde Koninkrijk gevestigd met de Universiteit van Harvard op de 1ste plaats gevolgd door deze van Stanford, MIT, Cambridge, Oxford, Columbia, de Universiteit van California, Berkeley, de Universiteit van Chicago, Princeton en Yale.

Een paar weken geleden, verschenen zes Israëlische instellingen op de lijst van de Top 200 van universiteiten in Azië, zoals gepubliceerd werd door The Times Higher Education. Twee Israëlische universiteiten stonden in de Top 20 lijst: de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem op de 17de plaats nauw met de Universiteit van Korea, en de Universiteit van Tel Aviv op de 20ste plaats. Het Technion Instituut voor Technologie van Israël werd gerangschikt op de 36ste plaats, gevolgd door de Bar-Ilan Universiteit (67ste pl.) en de Ben-Gurion Universiteit in de Negev op plaats 79 en de Universiteit van Haifa op 87.

En vorig jaar werden zes van Israëls acht universiteiten genoemd in de lijst van ’s werelds Top 500 universiteiten, met twee ervan in de top 100. De Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem werd gerangschikt in Israël op de 1ste plaats en op de 67ste plaats in de top universiteiten in de wereld in de 2015 Academische Ranking of World Universities – drie plaatsen hoger vgl. met 2014, maar niet helemaal terug naar de 59ste plaats in 2013. Haifa’s Technion was nr. 2 in Israël en nr. 77 in de wereld.

Het Weizmann Instituut in Rehovot werd als 3de gerangschikt voor de Israëlische universiteiten in 2015 en de Universiteit van Tel Aviv als 4de; beiden stonden in de Top 101-150 universiteiten van de wereld. De Ben-Gurion Universiteit in de Negev in Beersjeba en de Bar Ilan Universiteit in Ramat Gan, stonden respectievelijk op 5 en 6 en werden eveneens genoemd in de Top 500 van de universiteiten van de wereld.

hebrew2Luchtfoto van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem op de Scopusberg. In de nasleep van de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948, werd de Scopusberg een door de VN beschermde Israëlische exclave binnen het Jordaanse grondgebied hoewel deze voor Israëliërs haast onbereikbaar was omdat Jordanië de verbindingsweg tussen Israël en de enclave blokkeerde en dat tot aan de Zesdaagse Oorlog in 1967. Sinds de herovering en hereniging van Jeruzalem ligt de Scopusberg binnen de gemeentegrenzen van de hoofdstad van het Joodse volk.