Toespraak van Benjamin Netanjahoe in Oeganda n.a.v. de 40e herdenkingsdag van de ‘Raid on Entebbe’

Oeganda, 4 juli 2016. Naar aanleiding van de 40ste verjaardag van de bevrijdingsactie op de luchthaven van Oeganda, later bekend geworden als de Raid on Entebbe en waarbij ca. 100 Israëliërs werden bevrijd, bracht premier Benjamin Netanjahoe hulde aan de commando’s van toen en tevens aan zijn broer kolonel Jonathan Netanjahoe, die het commando aanvoerde en gedood werd tijdens de gevechten.

Operatie Entebbe
27 juni t/m 4 juli 1976

Op 27 juni 1976 werd Vlucht 139 van Air France gekaapt door Arabische en Duitse terroristen. Het vliegtuig was vertrokken vanuit de Israëlische luchthaven Ben Goerion met 246 passagiers aan boord, en was op naar Athene via Parijs. De Arabische terroristen kwamen pas tijdens de tussenstop in Athene aan boord. De kapers, gewapend met wapens en granaten, bevalen de piloot om door te vliegen naar Benghazi in Libië om bij te tanken.

Uit de luidsprekers klonk een stem die Engels sprak met een vreemd accent [Wilfred Böse]:

“Hier spreekt Bazil El-Kubsi, de nieuwe gezagvoerder van het vliegtuig. Jullie vliegtuig is nu in handen van de organisatie “Che Guevara”, en de Gaza-eenheid van Het Volksfront voor de bevrijding van Palestina (PFLP), en het vliegtuig heet van nu af aan “Haifa”.”

Hij praatte door over de vijanden van de PFLP. Hij beschuldigde Frankrijk van de oprichting van een nucleaire installatie in Israël en het verkopen van vliegtuigen en wapens aan Israël. (Maar het vliegtuig was eigendom van Air France.) In Benghazi lieten de kapers een jonge zwangere vrouw vrij. Het vliegtuig vertrok opnieuw en landde uren later op de luchthaven van Entebbe in Oeganda, omstreeks 3u15 locale tijd in de ochtend van 28 juni 1976.

De ganse gijzelingsactie in Entebbe stond onder de leiding van twee Duitsers: de toen 28-jarige Brigitte Kuhlmann en haar 27-jarige vriend Wilfred Böse, die beiden leden waren van de West-Duitse terroristische groep Revolutionäre Zellen (RZ). De ‘Revolutionaire Cellen’ was een extreemlinkse buitengewoon gewelddadige groepering gelieerd aan de beruchte groep rond Andreas Baader en Ulrike Meinhof, leiders van de Rote Armee Fraktion (RAF).

Hun vier andere medekapers waren Palestijnse terroristen, Fayez Abdul-Rahim Jaber en Jayil Naji al-Arjam en nog 2 anderen, militanten van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina van Wadie Hadad, die het brein was achter de kaping. Het Popular Front for the Liberation of Palestine – External Operations / PFLP-EO werkte nauw samen met de organisatie van Abu Nidal en de West-Duitse RAF. Eén van zijn beruchtste leden was Ilich Ramírez Sánchez, bijgenaamd de Jakhals. Na Al Fatah van wijlen Yasser Arafat wordt de PFLP als de 2de grootste Palestijnse fractie beschouwd binnen de PLO.

Na de landing van het vliegtuig in Oeganda op 29 juni 1976 begint Wilfred Böse met de eerste Duitse selectie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog [!] en het einde van het Derde Rijk: Joden worden gescheiden van de niet-Joden. Voor 49 niet-Joden is de kaping voorbij, zij worden vrijgelaten. “Zo heeft Hitler vanuit zijn graf andermaal een overwinning behaald”, zegt Jitzchak Hofi, Chef van de Mossad, Israëlische Geheime Dienst.

Wilfried Böse eiste de vrijlating van 53 mensen die gevangen zaten waarvan 40 in Israëlische cellen, één in Frankrijk en vijf in Kenia. Daarnaast eist Böse ook de vrijlating van een aantal beruchte Duitse terroristen die in Duitse gevangenissen levenslange gevangenisstraffen uitzaten zoals Jan-Carl Raspe, Ingrid Schubert en Werner Hoppe van de Duitse RAF (Rote Armee Fraktion) rondom de Baader-Meinhoffgroep. Daarnaast eisten de Duitsers de vrijlating van Fritz Teufel, Ralf Reinders en Inge Viett van de extreemlinkse stadsguerillagroep de ‘Bewegung 2. Juni’ die sinds de bomaanslag van 5 juni 1974 op het Turkse consulaat in Bonn achter de tralies zaten.

enteb05Daarna zal de gijzeling van 104 achtergebleven Joden en Israëli’s zich dagenlang voortslepen tot op 4 juli 1976 een speciale elite-eenheid van het Israëlische leger een aanval deed op het vliegtuig, die later bekend werd als Operatie Entebbe.

Het IDF schakelde de gijzelnemers uit, bevrijdde de gegijzelden die onder een kogelregen in de vliegtuigen werden geladen en via Nairobi naar Israël gevlogen. Beide Duitse terroristen – Wilfried Böse en zijn vriendin Brigitte Kuhlmann – werden tijdens deze bevrijdingsactie door het IDF (Israëlische leger) doodgeschoten.

Tijdens die aanval kwam helaas de oudere broer van premier Benjamin Netanjahoe om het leven. Zijn broer, de 30-jarige Jonathan ‘Yoni’ Netanjahoe, was destijds kolonel bij het IDF en commandant van de bevrijdingselite in Entebbe.


Met dank aan E.J. Bron voor de hint.