Containerschip met Turkse hulpgoederen aangekomen in Gaza na tussenstop in Israël

leyla2Zondag, 3 juli 2016. Het containerschip Lady Leyla heeft zonet aangelegd in de Israëlische haven van Ashdod. De Turkse containers met hulpgoederen worden op vrachtwagens gezet met bestemming de verpauperde Palestijnse burgerbevolking in de Gazastrook waar ze op maandag toekwamen  [beeldbron: TruVista]

Turkse hulpgoederen zijn op maandag via Israël toegekomen in Gaza, als onderdeel van het verzoeningsakkoord dat op 28 juni 2016 werd beklonken tussen Turkije en Israël, berichtte Arutz Sheva vandaag 5 juli.

Turkse en Palestijnse functionarissen verwelkomden 10 vrachtwagenladingen van leveringen, met inbegrip van voedselpakketten, speelgoed en kinderkleding en schoenen, die net op tijd in het verarmde gebied toekomen voor het Suikerfeest (Fith al-Eid) dat op woensdag het einde van de vastenmaand Ramadan markeert, luidt aldus het bericht.

Het containerschip Lady Leyla, dat onder de Panamese vlag vaart en vertrokken was vanuit een Turkse haven, legde op zondag aan in de Israëlische haven van Ashdod waar de containers werden overgeladen op vrachtwagens en naar de door Hamas gecontroleerde Gazastrook reden. Youssef Ibrahim, de vice-minister van Sociale Zaken van Hamas, zei dat de goederen in Gaza zouden verdeeld worden in samenwerking tussen de Turkse en de Palestijnse Rode Halve Maan organisaties. “Deze 10 vrachtwagens zijn de eerste van 400 vrachtwagens met Turkse hulp voor Gaza,” zei de minister.

Tien vrachtwagenladingen mag dan misschien wel veel lijken, maar is louter peanuts vergeleken met de meer dan 500 vrachtwagens die DAGELIJKS vanuit Israël via de grenspost van Kerem Shalom de Gazastrook binnenrijden en waar helemaal geen publiciteit wordt gegeven in de westerse en internationale media. Echter, de Turkse en Palestijnse propagandamachine draait andermaal op volle toeren en dat zullen we geweten hebben.

“Dit zijn de eerste Turkse vrachtwagens die hulp brengen naar Gaza. Turkije zal doorgaan met haar inspanningen om de inwoners van de Gazastrook te helpen en zal ook helpen om de water- en energie crisis in de Strook op te lossen,” aldus Mustafa Sarnic, de Turkse ambassadeur aan de Palestijnse Autoriteit aka de PA. Overigens wordt de PA door Hamas in de Strook niet erkend en het blijft een open vraag of deze hulpgoederen niet weer op de zwarte markt in Gaza zullen verdwijnen om de lege kassa van Hamas te spijzen.

Exit Mavi Marmara débacle
Op dinsdag 28 juni 2016 werd in Jeruzalem en in Ankara formeel een verzoeningsakkoord ondertekend, dat een einde moet maken aan de zes jaar durende breuk in de diplomatieke banden.

mavi006De betrekkingen tussen Israël en Turkije bereikten een dieptepunt in de nasleep van het incident met de Mavi Marmara in 2010, toen Israëlische commando’s het schip enterden en negen Turkse burgers liquideerde nadat op de boot gevechten uitbraken in een poging om de Israëlische blokkade van Gaza te doorbreken.

Overigens had in 2010 de IHH voorafgaand aan het vertrek van de Mavi Marmara aan de pers medegedeeld dat het schip “hulpgoederen naar de hongerende Gazaanse bevolking” zou brengen, maar dat was puur misleidende propaganda.

Het bedrog werd pas achteraf duidelijk. Nadat het schip door de Israëlische marine werd geënterd en in de haven van Ashdod aan de ketting werd gelegd, bleek dat behalve het lunchpakket van de kapitein, zich totaal geen hulpgoederen aan boord bevonden.