Hamas wil twee gesneuvelde IDF-soldaten en twee burgers ruilen voor duizenden Palestijnse gevangen terroristen

soldaten2

Het gesjacher door Hamas met de stoffelijke resten van twee vermiste IDF-soldaten, lijkt niet erg te vlotten. De Israëliërs zijn niet snel geneigd om in te gaan op de disproportionele eisen die Hamas stelt.

Toch zoeken Israëlische ambtenaren in alle stilte uit hoe met de terreurorganisatie Hamas een overeenkomst kan bereikt worden om de lichamen van de Israëlische soldaten, die momenteel in de Gazastrook worden verborgen, weer vrij te krijgen en hen op Israëlische grond een waardige begrafenis te geven.

In het licht van het verzoeningsakkoord dat recent werd ondertekend door Israël met Turkije, dat zoals bekend goede relaties onderhoudt met Hamas, lijkt de terreurgroep haar houding nog te verharden. Ambtenaren zijn dan ook bijzonder sceptisch of in de nabije toekomst een eventueel akkoord kan bereikt worden.

Een ambtenaar vertelde aan Yediot Ahronot (Ynet News):

“Hamas wil een tweede Shalit Akkoord*, met inbegrip van de vrijlating van duizenden [Palestijnse] gevangenen [uit Israëlische cellen].”

* Met het Shalit Akkoord wordt verwezen naar de lotgevallen van IDF korporaal Gilad Shalit die op 25 juni 2006 door Gazaanse terroristen in Israël werd gevangengenomen en gedurende 5 ¼ jaar gegijzeld werd ergens in de Gazastrook. Na lang onderhandelen werd soldaat Shalit ten lange leste op 18 oktober 2011 vrijgelaten in ruil voor 1.027 Palestijnse moordenaars en terroristen (1000 mannen en 27 vrouwen).

Bovendien heeft Hamas, volgens het bericht, onlangs haar eisen nog verhoogd en eist momenteel de vrijlating van 50 gevangenen die om veiligheidsredenen worden vastgehouden, als bijkomende voorwaarde vooraleer nog maar met Israël kan gepraat worden. Echter, Israël heeft tot nog toe geweigerd om voorafgaand aan onderhandelingen reeds gevangenen vrij te laten en heeft opgeroepen om te onderhandelen zonder pre-condities.

Volgens een Israëlische topambtenaar is het allemaal wat voorbraig om nu al te onderhandelen met Hamas en hij zei:

“Israël ’s publieke debat omtrent de kwestie is te vroeg begonnen. Wij zijn niet van plan om een prijs te betalen [en dat enkel om] een teken van leven te krijgen [van de gevangenen], als we dat zouden doen zullen we voor elke pre-conditie moeten betalen.”

De bron verwierp ook de klachten van de families van Oron Shaul en Hadar Goldin – de IDF-soldaten die in 2014 werden gedood en van wie de lichamen worden vastgehouden door Hamas – dat Israël de onderhandelingen die hebben geleid tot een verzoeningsakkoord met Turkije, had moeten gebruiken om de lichamen van de soldaten vrij te krijgen.

“De poging om de overeenkomst met Turkije te koppelen aan de onderhandelingen over het vrijgeven van de lichamen van de soldaten en de vrijlating van de [gevangen gehouden] burgers  is niet realistisch en toont een gebrek aan inzicht tegenover de andere kant,” zei de ambtenaar die eraan toevoegde dat de lichamen van 20 terroristen van Hamas die nog steeds worden vastgehouden door Israël, kunnen gebruikt worden als ruilmiddel voor de terugkeer van de lichamen van de twee gesneuvelde IDF-soldaten.

Vermiste soldaten
Hamas gaf op vrijdag 1 april 2016 voor het eerst officieel toe dat het vier Israëliërs vasthoudt: de twee hierboven genoemde IDF soldaten die tijdens de laatste oorlog tegen Hamas in 2014 sneuvelden en eveneens twee burgers die worden vastgehouden, met name de 29-jarige Avraham Mengistu en een Bedoeien-Israëliër Hisham al-Sayed (lees verder).

Het gaat om twee IDF-soldaten vermist die volgens het IDF door Hamasmilities of gelieerden werden gedood tijdens het 50-daagse OPE (Operation Protective Edge). Tot op heden heeft Israël hun stoffelijke resten nog niet teruggevonden. Het zou gaan om de 21-jarige staf-sergeant Oron Shaul uit Poria die op 20 juli 2014 werd gedood en om de 23-jarige 2de luitenant Hadar Goldin uit Kfar Saba, die op 1 augustus 2014 in Gaza sneuvelde.

Bijna twee jaar lang ontkende de terreurgroep Hamas dat zij de twee vermiste IDF-soldaten in handen zouden hebben of, en hoe luguber dat ook mag klinken, ‘delen’ van hun stoffelijke resten want naar verluidt zouden zij tijdens de gevechten letterlijk aan flarden zijn geschoten.

Echter, al vrij snel werd duidelijk dat de stoffelijke resten van de soldaten door Gazaanse terroristen werden meegegrist met het doel deze later te verhandelen voor de vrijlating van Palestijnse terroristen die in Israëlische cellen opgesloten zitten. Echter, het gesjacher door Hamas met de (lichaamsdelen van de) twee soldaten is nog maar pas begonnen en het zal dus nog wel even duren vooraleer het tot een akkoord zal komen.

Gegijzelde burgers
Over de twee gegijzelde burgers is weinig bekend. De 29-jarige Avram Mengistu kroop in september 2014 uit eigen beweging over het veiligheidshekken dat rondom de Gazastrook werd opgetrokken. Hoewel Hamas ontkent dat het om een burger gaat en zegt dat Israël liegt en beweert dat Mengistu een Israëlische soldaat is die kwam spioneren voor het IDF en gevangen werd genomen door Hamas.

Avram MengistuFamilieleden van Avram Mengistu (plaatje rechts), een Israëlische Falasha Jood met Ethiopische wortels, beschrijven hem als geestelijk onstabiel en hebben Hamas aangemaand om met zijn toestand rekening te houden en hem terug te sturen naar Israël.

De tweede gegijzelde burger is Hisham al-Sayed, een Israëlische Arabier die afkomstig is uit het Bedoeienen dorp Hura, die in april van dit jaar uit eigen beweging en om onbekende redenen via de doorgang van Erez naar de Gazastrook ging en niet meer terugkeerde.

Volgens een Israëlische functionaris lijdt de man aan lichte mentale stoornissen en heeft een geschiedenis van het illegaal binnengaan van Jordanië, Egypte en Gaza. In april dit jaar kwam een einde aan de onzekerheid binnen het gezin van Hisham toen een zwart-wit foto verscheen van hun zoon op een televisiezender die met Hamas gelieerd is.

De moeder van Hisham al-Sayed toont een foto van haar vermiste zoon
hisham