Hamas vuurt raket af op kleuterschool in Sderot; het IDF beantwoordt de islamistische aanval

sderot3Sderot, zuid-Israël, 1 juli 2016. Hamas vuurt vanuit Gaza raket af die inslaat in een kleuterschool. De materiële schade is aanzienlijk [beeldbron]

Enkele uren nadat op vrijdagavond 1 juli in Israël de sabbat was ingegaan, de heilige rustdag voor de Joden, vuurde een terreurgroep vanuit de Gazastrook twee raketten af naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël. Een eerste raket explodeerde in open gebied in de regio van Sha’ar Hanegev die gelukkig geen schade veroorzaakte.

Een tweede raket sloeg door het dak van een kleuterschool in Sderot. Vanwege de sabbat stond de school gelukkig leeg en waren er geen lichamelijk gewonden, echter de materiële schade was wel aanzienlijk. Een aantal mensen die door de inslag in shock geraakten moesten verzorgd worden.

Rakettenterreur
Het was de eerste gerapporteerde raketaanval voor deze maand juli. Ondanks het staakt-het-vuren akkoord – aka hoedna in het Arabisch – dat op 26 augustus 2014 na het laatste conflict (Operation Protective Edge) werd aangegaan, blijft Hamas (of één van het dozijn andere terreurgroepen in Gaza die allen onder haar supervisie staan) sporadisch Israël beschieten met projectielen. Dat gebeurt bij voorkeur op nationale en of religieuze Joodse feestdagen zoals nu ook weer het geval was tijdens de sabbat.

sderot2Sinds 1 januari van dit jaar t/m vandaag 2 juli werden vanuit Gaza 16 raketten en 19 mortiergranaten afgevuurd naar willekeurige burgerdoelwitten in de Staat Israël. In januari 2016 werden zeven raketten vanuit Gaza afgevuurd. Er was echter geen enkele raketaanval in de maanden februari, april en juni. In maart werden vijf raketten afgevuurd en in mei 2 raketten en bovendien ook nog eens 19 mortiergranaten.

Hoewel de meeste raketten betrekkelijk weinig of geen schade veroorzaken, is het psychologisch effect van de terreur enorm. De beschietingen zijn dan ook in de eerste plaats bedoeld om het effect van de islamistische antisemitische terreur jegens de Joden te beklemtonen en het gevoel van onveiligheid onder Israël’s burgerbevolking te bestendigen.

Israël’s tegenaanval
De Israëlische luchtmacht (Israeli Air Force – IAF) heeft afgelopen nacht van vrijdag op zaterdag  de aanval van Hamas en Co beantwoord en vier doelwitten aangevallen in het noorden en het centrum van de Strook, volgens de woordvoerder van het IDF, enkele uren nadat twee raketten werden afgevuurd vanuit de Strook waarvan één raket de kleuterschool in Sderot had beschadigd.

De vier doelwitten die door het IDF werden bestookt omvatten een werkplaats voor de vervaardiging van raketten en opslagplaats voor wapens; twee locaties van de Qassam Brigades (de moordbrigade van Hamas) en een militair oefenkamp van de Al Quds Brigades, de moordbrigade van de Islamitische Jihad (PIJ) die nà Hamas de belangrijkste terreurgroep in de Gazastrook. Er waren geen meldingen van doden noch gewonden als gevolg van de Israëlische luchtaanval.

Na de luchtaanval gaf de woordvoerder van het IDF, luitenant-kolonel Peter Lerner de volgende verklaring uit:

“In de afgelopen twee dagen hebben de Israëlische burgers de verwoestende gevolgen gezien en ervaren  van het aanzetten tot terreur en het aanwakkeren van het terrorisme, gebaseerd op haat en radicale overtuigingen. De raketaanval van vandaag in Sderot is een verschrikkelijke herinnering aan de intenties van terreurgroepen in de Gazastrook die zich richten tot mensen in de gemeenschappen, mannen, vrouwen en kinderen. In onze inspanningen om de stabiliteit te waarborgen, blijven we ons verdedigen tegen hen die onschuldige levens in gevaar brengen.”