VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zet zichzelf voor schut zowel in Gaza als in Jeruzalem +video

ban-ki-gaza

Op dinsdag 28 juni 2016 bezocht Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de door Hamas gecontroleerde Gazastrook (plaatje hierboven) en later ook Jeruzalem waar hij samen met premier Netanjahoe een persconferentie gaf (videobeelden onderaan). De ambtstermijn van Ban Ki-moon eindigt op het einde van dit jaar en het is op dit moment nog niet duidelijk wie hem zal opvolgen.

Opmerkelijk feit en dat op heel wat commotie kon rekenen op de Palestijnse sociale media, was dat tijdens zijn bezoek aan de UNRWA school Al-Zeitoun in de Strook, een kaart waarop Israël werd uitgevaagd en vervangen door ‘Palestina’, tijdens de duur van het bezoek van Ki-moon tijdelijk werd afgedekt met een wit doek om de VN-secretaris niet openlijk te schofferen.

Plaatje hier onder, voor en tijdens het bezoek:

covered_map_at_unrwa_school

In zijn toespraak in de UNRWA school haalde Ban Ki-moon andermaal scherp uit naar Israël en beschreef hij Israël’s blokkade van de Gazatsrook als een “collectieve bestraffing” en die volgens hem “de vlammen van het vuur van geweld opstoken”. Hij zei letterlijk tijdens zijn vierde bezoek aan Gaza:

“This situation cannot continue. It fuels anger and despair and it increases the danger of an escalation of hostilities. The closure of Gaza suffocates its people, stifles its economy and impedes reconstruction efforts. It’s a collective punishment for which there must be accountability. Today, 70% of Gazans are in need of humanitarian assistance. Half of young Gazans have no, or little, job prospects on the horizon.”

Echter, net zoals de leiders van Europese Unie en de rest van de Verenigde Naties, leeft Ban Ki-moon in een permanente staat van ontkenning, als het gaat om wat de werkelijke oorzaak van de miserie in Gaza en die lag onder meer verscholen in de afgedekte kaart van ‘Palestina’ in de UNRWA school die moet verhullen dat Hamas en de Palestijnen streven naar een Judenrein ‘Palestina’ niet naast maar in de plaats van Israël en dat behoort tot het curriculum van de leerstof die in al de UNRWA scholen wordt onderwezen.

Hoe komt het dat na het eenzijdig terugtrekken van Israël uit de Gazastrook in 2005, Hamas nog meer raketten afvuurde op Israël dan ooit tevoren? Dat is geen rocket science – het Handvest van Hamas is expliciet over het land dat moet bevrijd worden van de ongelovige Joden.  Immers, in artikel 28, stelt Hamas dat Israël, het Jodendom en de Joden de islam en het moslimvolk provoceren. Voor Hamas kan er enkel over vrede worden gepraat vanaf de eerste dag dat Israël capituleert voor de Palestijnen en het land van Israël vrijwillig of via oorlog overdraagt aan Hamas.

Later op dinsdag bezocht Ban Ki-moon Israël waar hij samen met premier Netanjahoe een persconferentie gaf. Netanjahoe begint met Ban Ki-moon te bedanken voor zijn tijd als secretaris-generaal van de Verenigde Naties, vrijwel onmiddelijk gevolgd door een glorieus en grondig afkraken van de VN voor haar bevooroordeelde houding jegens Israël.

“I want to thank you Mr. Secretary for agreeing to meet with the Goldin, Shaul and Mangisto families.

Hamas is cruelly and illegally holding the remains of our soldiers and holding our citizens. I ask you to use your standing to help return home these soldiers and these citizens. It’s a humanitarian position and elementary humanitarian requirement that Hamas and its criminal activities is of course throwing into the winds.

Hamas is a terrorist organization. Hamas has genocidal aims. It doesn’t merely practice terrorism. It says openly that its goal is to wipe away from the face of the earth a member state of the United Nations.

I hope the UN will highlight Hamas’s crimes and understand that our security measures are aimed only at keeping our citizens safe from this threat and we use judicious force in this regards. I don’t know what any other country, faced with thousands of rockets and missiles aimed at our citizens, at our children, would do differently. Many have done it differently and they have not used the restraint and the responsibility that Israel uses.

I remember well when you came in Israel in 2013 you said that Israel and the Israeli people face some bias. That’s an understatement. But you also said that Israel must be treated equally at the UN. I appreciate your candor and this clear moral stance. It was exemplified in your efforts to secure the final Palmer report which was very important for Israel, and Mr. Secretary, I appreciate your personal efforts in that particular instance.”

Regrettably, the goal of treating Israel fairly remains unfulfilled across a wide spectrum of UN activities and UN forums. Your visit here comes as the UN Human Rights Council is meeting. As it always does, the Council will condemn Israel, a country that does more to promote and protect human rights and liberal values than any other in the blood soaked Middle East.

Our progressive democracy has faced more country-specific resolutions, more country-specific condemnations at the UN Human Rights Council than all the other countries combined. And I believe this is a profound betrayal of the United Nations noble mandate. Israel still faces bias at the UN.

I know that your desire for all countries to be treated fairly and equally remains true today. I urge you to dedicate your last six months as the Secretary General of the United Nations in trying to right this wrong. And when I say that, it’s not just for Israel’s sake. It’s for the credibility of the UN.”