Natan Sharansky van het Joods Agentschap in Parijs: ‘Joden hebben geen toekomst meer in Frankrijk’

france-aliyah-natan-sharanskyIsraël, 16 juli 2014. Natan Sharansky (links) en minister voor Aliyah en Immigranten Absorptie Sofa Landver (c.) poseren tussen een familie van immigranten uit Frankrijk die landden op de luchthaven Ben-Goerion [beeldbron: David Salem/Breaking Israel News]

“Er is geen toekomst voor de Joden in Frankrijk als gevolg van de Arabieren en als gevolg van een zeer anti-Israëlische houding in de [Franse] maatschappij, waar nieuw en oud antisemitisme samenvallen.”

Dat zei Natan Sharansky, de voorzitter van het Joodse Agentschap voor Israël, op maandag 27 juni in Parijs waar hij in de Franse hoofdstad de eerste bijeenkomst bijwoonde van het bestuur van gouverneurs van het Joodse Agentschap als een teken van solidariteit met de Franse Joden, luidde aldus een bericht van JTA (Jewish Telegraphic Agency) van 28 juni ’16.

merah2aDe kwaadaardige grijns van jihadist Mohammed Merab, de 4-voudige Jodenkiller van Toulouse, spookt doorheen Frankrijk

Volgens Sharansky hebben de Franse Joden geen toekomst (meer) in hun land als gevolg van de Arabische immigratie en diep geworteld antisemitisme. “Wij kwamen naar hier omdat er hier historische processen aan de gang zijn,” zei hij in Parijs dat aan Israël de afgelopen twee jaar de grootste groep nieuwe immigranten leverde met een record van 15.000 nieuwe Joden die zich in die periode vestigden in de Joodse staat.

Sinds 2012, hebben islamisten acht Joden gedood in twee schietenpartijen te midden van honderden niet-dodelijke gewelddadige aanslagen. Een Franse burger met banden met islamistische groeperingen die terecht moet staan in Frankrijk, pleegde een derde schietpartij in 2014 in het Joods Museum van België waarbij vier mensen omkwamen.

Aliyah uit Frankrijk hapert
Het geweld is een van de factoren achter de stijging van de Joodse immigratie naar Israël, of aliyah, uit Frankrijk, zei  Sharansky, tesamen met een sterke emotionele binding van de Franse Joden met Israël alsmede de stagnerende economie in Frankrijk.

Toch is de aliyah uit Frankrijk in de eerste vijf maanden van 2016 aanzienlijk afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, gaf Sharansky toe. Volgens de Israëlische krant Makor Rishon, kwamen van januari tot juni 2016 1065 nieuwkomers toe, in vergelijking met 1865 over dezelfde periode in 2015.

Sharansky weet de terugval een “een licht toegenomen gevoel van veiligheid” onder de Franse Joden. Hij zei ook dat aliyah is afgenomen als gevolg van de “hoge aankoopprijzen van huizen in Israël en het feit dat veel Franse diploma’s in Israël niet worden gehomologeerd”. Sharansky zei dat het Joodse Agentschap gesprekken voert met de regering om deze problemen op te lossen. Niettegenstaande dat “zal statistisch gezien en volgens onze indicaties, een massieve aliyah blijven voortduren”, zei hij en “Het is geen toeval dat we in Frankrijk 9.000 actieve bestanden hebben geopend van mensen die aliyah willen maken.

Sinds de Franse aliyah zich in 2013 zich hervatten heeft het Joodse Agentschap haar aanwezigheid in Frankrijk versterkt, met een team van tientallen professionele medewerkers die “de grootste delegatie is van overal in de wereld”, aldus Sharansky. “Het potentieel is enorm, we schatten dat het jaarlijks meer dan 15.000 Olim per jaar kan bereiken,” zei hij, waarbij het  Hebreeuwse woord gebruikte voor mensen die aliyah te maken.

Islamitisch antisemitisme in opgang
In enquêtes die in 2014 onder 1.580 respondenten werden gehouden door de CRIF, een overkoepelende groep van Franse Joodse gemeenschappen, waren bijna driekwart van de mensen die zichzelf hebben geïdentificeerd als observant Moslims, het eens met de stelling dat de Joden teveel invloed hebben op de Franse economie, vergeleken met 25 procent onder de bevolking in het algemeen. De bewering dat de Joden de controle houden over de media kreeg een goedkeuring rating van 23 procent in de algemene bevolkingsgroep en 70 procent onder praktiserende moslims.

Onder de algemene bevolking, was 32 procent van de respondenten het eens met de stelling dat “Joden hun eigen status gebruiken om voordeel te halen als slachtoffers van de nazi-genocide’, in vergelijking met 56 procent van de respondenten uit de islamitische categorie en onder degenen die in 2012 hadden gestemd voor de extreemrechtse partij Front National van Marine Le Pen. Echter, onder de kiezers van de extreemlinkse pratij Front de Gauche, was eveneens 51 procent het eens met die stelling.

Anatoly ‘Natan’ Sharansky
De 68-jarige mensenrechtenactivist Natan Sharansky (geb. 1948 in Donetsk, Oekraïne) was in de jaren 1970 een bekende dissident en mensenrechtenactivist in de voormalige Sovjet-Unie en een gekende ‘refusnik’ die pleitte voor het recht van de Joden in de Sovjet-Unie om naar Israël te mogen emigreren. Hij was in de periode die voorafging aan de Russische aliyah van de jaren 1990, bijzonder actief totdat hij in 1978 opgepakt en veroordeeld werd voor zijn ‘subversieve’ activiteiten.

Natan SharanskySharansky bleef na zijn arrestatie negen jaar lang opgesloten in de beruchte Sovjet gevangenissen in en rondom Moskou en vervolgens in Tartarstan en Perm. Onder druk van de wereldopinie werd de befaamde mensenrechtenactivist in 1986 door de Sovjets uit het land gezet en verhuisde hij naar Israël.

Na een lange carrière in de Israëlische politiek leidt Sharansky sinds juni 2009 tot op vandaag het Joodse Agentschap Israël te Jeruzalem, een internationale organisatie die in 1929 werd opgericht en die Joden aanmoedigt te emigreren en hen behulpzaam is bij hun aliyah naar Israël.